Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"T(h)races" на Владимир Василев и сладникавата лудост на носталгията по миналото

Владимир Василев
Снимка: Ирина Недева

Днес от 18 часа в галерия „Синтезис“ ще се състои среща-разговор с фотографа Владимир Василев. Това е съпътстващо събитие към неговата изложба "T(h)races" – („Следи“ на английски език, но и препратка към една тракийската идентичност). Авторът казва, че снимката е част от този, който я е направил.

Надежда Павлова е куратор на изложбата. Тя разказа пред БНР, че в галерията й отдавна са искали да покажат произведения на този творец. „От 20 години той живее във Франция. Роден е в Стара Загора и по-голяма част от показаните фотографии са заснети в този регион“.

Надежда Павлова и Владимир Василев

Голяма част от моите проекти са многопластови, включително и техните наименования, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ самият Владимир Василев. Той стартира проекта "T(h)races" през 2007 година. „Започнах да снимам България по съвсем различен начин. Тогава страната ни стана член на ЕС, а аз я напуснах и заминах за Франция. Легализирането на документите ми отне доста време. Бях нелегален имигрант. Погледът ми към България беше двойствен. Не знаех дали аз напуснах родината си ли тя ме пропъди“.

Днес статутът на Владимир Василев вече е различен. Той е част от проекта „Франция, погледната отвътре“.  „Начинът, по който я фотографирам, е чисто славянски. Двойната ми култура помага“.

фотография на Владимир Василев T(h)races

Фотографията е много лична и субективна, заяви той. „На първо място тя е това, което изобразява, на второ – виждането на зрителя. Третият пласт е това, което фотографът вижда. Много се радвам когато вторият и третият пласт започнат да се допират. Ако не породя нищо, тогава нещата пропадат“.

В изложбата на Владимир Василев се усеща сладникавата лудост на носталгията по миналото. Дълго време той снима, например един трабант. „Моите травми подхранват това, което снимам“.

В моя поглед България е в едно непрестанно лутане и въртене, без нещо да се променя, обясни той. „На втори октомври ще бъда тук и ще гласувам. Политическите играчи във Франция ме накараха да гледам критично на политическите играчи в България и да ги анализирам“


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22