Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как гласуват хората с увреждания и какво искат да се промени?

| обновено на 02.10.22 в 08:46
Снимка: БГНЕС

Бойкот на вота или гласуване по съвест – с такива нагласи са част от хилядите хора с увреждания у нас в днешния ден. Някои от тях упражняват правото си на глас независимо от обстоятелствата, с които трябва да се справят – да подадат заявление за гласуване с мобилна урна или да отидат на място в секция. 

Подвижни секции има в населените места с подадени поне 10 заявления за гласуване по този начин. А за хората, които гласуват на място, има възможност да направят това и в секция по избор, достъпна за тях, като се дописват в избирателния списък на секцията.

И на тези избори хората с нарушено зрение са изправени пред трудността да упражнят своя вот заради шрифта както на машините за гласуване, така и на хартиените бюлетини

"Много незрящи хора се отказват да участват в изборите, особено по-възрастните. И това е тъжно", твърди Стефка Пенчева, председател на Регионалната организация на Съюза на слепите в Ловеч.

"За машината – екранът е мъничък. Работим с компютри, работим с мобилни телефони. При тях има функции за мащабиране, за увеличаване на шрифта."

Затова гласуват с придружител, макар да искат да изразят вота си самостоятелно.

"С говорещ софтуер. Там се слага една слушалка в ухото ти, за да може само ти да чуваш какво говори машината и гласът те води. Всичко, което е на екрана, може да се изговори от машината", посочва Пенчева.

Друг начин да гласуват незрящите хора припознават в електронното гласуване от разстояние или по пощата.

Хората с увреждания – зрителни или други, които не им позволяват да упражнят правото си на глас, могат да се възползват от гласуване с придружител, обяснява Валентина Недялкова, председател на Районната избирателна комисия в Ловеч.

"Тоест, да е налице увреждане, а не неграмотност например", уточнява тя.

Преценката за това дали даден гласоподавател може да гласува с придружител е на председателя на СИК, като неговото решение може да бъде оспорено от член на комисията, след което се произнасят всички нейни членове.

Едно лице може да бъде придружител максимум на двама души с увреждания, сочат още разпоредбите на Изборния кодекс.

28-годишният Кристиян винаги гласува. Той е незрящ и в инвалидна количка. Смята за безотговорно да имаме право на избор и "да го пропиляваме".

"По-големият проблем е, когато човек не вижда. Тогава той трябва да има пълно доверие в своя асистент, за да е сигурен, че гласът му е отбелязан правилно. За съжаление не се измисли опция с говореща програма в машината."

Подвижна избирателна кутия

Кристиян има и друга критика – той е на мнение, че там, където има определен брой хора с увреждания, трябва задължително да се разкрива подвижна урна, като отпадне сегашният режим на подаване на заявления, който по думите му има възпираща роля за участие във вота.

Павлина от град Левски също е в инвалидна количка, но гласува с подвижна урна, защото в нейната секция няма достъп за хора с двигателни увреждания – няма нито естакада, нито рамка.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12