Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лапорта иска Суперлигата да е достъпна за малките клубове

Жоан Лапорта
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Барселона - Жоан Лапорта, не е привърженик на първоначалните планове за европейска Суперлига по футбол, въпреки че неговият клуб подкрепи проекта. Заедно с 11 други водещи европейски клуба, Барса участва в инициативата за отцепване от УЕФА през април 2021 година.

Девет от 12-те отбора обаче се оттеглиха поради масовото негодувание сред футболната общественост, като реакцията на УЕФА беше особено остра.

Три клуба - Барса, Реал Мадрид и Ювентус, продължават да настояват за осъществяване на Суперлигата.

Въпреки това Лапорта, който наследи Хосеп Мария Бартомеу като президент на Барса през март миналата година, не вярва, че затворена Суперлига, без възможност за влизане на други отбори, би била правилният път.

"Мисля, че непрекъснати мачове между големите клубове в крайна сметка ще отегчи зрителите", каза той в интервю за "Сонора".

"Онези от нас, които харесват футбола, това в крайна сметка ще ни измори. Хубаво и здравословно е по-малък отбор да победи големия. Помните как Европейското първенство се спечели от Гърция и това е много хубаво. А когато Лестър спечели титлата в Англия, беше специално. Това е футбол. Участвам в Суперлигата като представител на Барса, но моят критерий беше да направим отворена Суперлига, да има влизащи и изпадащи.

Друго нещо, което трябва да комбинираме, е Суперлигата да не пречи на вътрешните първенства на всяка държава. За мен това е много важно. Вярвам в първенствата на всяка страна и за мен би било грешка Суперлигата да замени лигите", коментира Лапорта.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спартак (Вн) победи Локомотив (Сф) с 3:2 след като губеше с 0:2

Спартак (Вн) спечели след обрат срещу Локо (Сф)

Спартак (Варна) победи Локомотив (София) с 3:2 в мач от 11-ия кръг на Първа футболна лига. Домакините стигнаха до успеха след като губеха с 0:2. Първата сериозна ситуация в мача бе за домакините във 2-ата минута. Ромееш Ивей центрира отдясно, топката стигна до Ахмед Ахмедов, който стреля от няколко метра, но вратарят Александър Любенов спаси...

публикувано на 06.10.24 в 19:49
Даниел Трифонов взе сребро на прескок в Сомбатхей

Даниел Трифонов със сребро на прескок в Сомбатхей

Даниел Трифонов спечели сребърен медал на финала на прескок и завърши осми на висилка на Световната купа по спортна гимнастика за мъже в Сомбатхей (Унгария). На прескок българинът получи оценка от 14.150 точки (14.100 точки първи опит и 14.200 втори опит) и се качи на второто място на почетната стълбичка. Шампион стана Асан Салимов..

публикувано на 06.10.24 в 19:11
Хебър и Ботев (Вр) завършиха 1:1

Хебър и Ботев (Вр) не се победиха

Отборите на Хебър и Ботев (Враца) завършиха 1:1 в среща от 11-ия кръг на футболното ни първенство. Двубоят между двата тима се игра на стадион „Локомотив“ в Пловдив заради продължаващите ремонтни дейности по тревното покритие на стадион „Георги Бенковски“ в Пазарджик. Божидар Пенчев откри резултата за Хебър още в 10-ата минута от пряк..

публикувано на 06.10.24 в 18:39
Ансамбъл (жени)

Четири гимнастички напускат ансамбъл (жени)

Четири гимнастички от женския ансамбъл по художествена гимнастика напускат състава, това заяви в ефира на БНТ президентът на Българската федерация Илиана Раева. Желание да напуснат отбора, който се класира на четвърто място на олимпийските игри в Париж, са изразили Камелия Петрова, Маргарита Василева, Магдалина Миневска и Рейчъл Стоянов. Стоянов все още..

публикувано на 06.10.24 в 13:44
Стефани Стоева

Титла за Стефани Стоева в София, Налбантова е №4 на световното

Стефани Стоева спечели титлата на единично жени на международния турнир по бадминтон в зала "Европа" в София.  На финала тя постигна успех над третата поставена националка Гергана Павлова след обрат с 18:21, 21:15, 21:8 за 56 минути.  Стефани Стоева стигна до трофея след шест поредни победи, след като започна от квалификациите.  По-късно..

публикувано на 06.10.24 в 12:37
Данийл Мадведев

Медведев обърна Арналди и е на осминафинал в Шанхай

Руският тенисист Данийл Мадведев се наложи над италианеца Матео Арналди с 5:7, 6:4, 6:4 в третия кръг на силния тенис турнир в Шанхай от сериите "Мастърс" 1000 с награден фонд от близо 9 милиона долара. На осминафиналите на турнира той очаква победителя от двубоя между гърка Стефанос Циципас и Александър Мюлер от Франция. Мачът между двамата..

публикувано на 06.10.24 в 11:48
Лионел Меси не вкара гол, но Интер спечели

Интер Маями печели, Меси влезе като резерва

Отборът на Интер Маями постигна победа над Торонто с 1:0 с късен гол на Лео Кампана, който засече подаване на уругваеца Луис Суарес с десния крак в 93-ата минута. Това бе осми гол на Кампана за сезона и трети в последните пет мача. Вратарят на Интер - Оскар Устари, направи седем спасявания. Звездата на Интер - Лионел Меси, се появи на терена..

публикувано на 06.10.24 в 10:09