Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиосимфониците с концерт по произведения на Хераклит Несторов

Пламен Джуров
Снимка: Ирина Недева

На 21 октомври в зала „България“ ще се проведе концерт на радиосимфониците по произведения на Хераклит Несторов. Диригент  е Пламен Джуров.

"Емил Табаков, Григор Паликаров, а сега и аз се опитваме да представим произведения на Хераклит Несторов пред по-широка аудитория. Знаем малко за този творец, защото той е пребивавал в България сравнително кратко. Провежда основната си творческа дейност във Виена. Връзката му с българската общественост е много тънка. Нашата задача е да я възстановим" , обясни пред БНР  Пламен Джуров.

Предвидена е пъстрота на програмата, която да съответства на пъстротата на слушателите, увери той в предаването "Хоризонт до обед".
Цялото интервю на Ирина Недева с Пламен Джуров може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ви Кийланд

Американската писателка Ви Кийланд и нейното "Лятно предложение" пред БНР

Американската писателка Ви Кийланд е позната в България с романтичните си истории, често развиващи се именно през лятото. "Проектът", „Неочаквано“, "Неуместно" са само част от заглавията на Ви, продали милиони копия по света и направили я номер 1 в класациите за бестселъри .  "Лятно предложение" е най-новата ѝ книга,  излязла на..

публикувано на 26.08.24 в 10:36
Автопортрет на Винсент ван Гог

Експозиция "Инфинити" бе открита в Израел

Тази година в Израел са модерни видео - пърформансите. В тях оживяват картините на Ван Гог или Фрида Кало и дори посетителя може да се поразходи из тях. В стара мелница в Яфо „разцъфнат“ полски цветя прожектирани върху неравните стени и витите стълбища. Но най-необичайна е изложбата на преживяванията, свързана с космоса. А порталът към това..

публикувано на 25.08.24 в 07:07
Люка Дьобарг

Люка Дьобарг: Важно е талантът да бъде оценен като нещо специално

Люка Дьобарг е френски пианист, когото все повече меломани по света оценяват като особено интересен интерпретатор. Достигнал е Христовата възраст от 33 години, преминавайки през какви ли не житейски премеждия, търсейки и откривайки пътя си в изкуството – и не без усилия, но с много устрем и преборване на собствените си демони.  Запознахме се..

публикувано на 23.08.24 в 15:09
Георги Тутев

Спомени за композитора Георги Тутев

На 23 август се навършват 100 г. от рождението на изтъкнатия български композитор Георги Тутев, един от създателите на Дружеството за нова музика в България - движение, довело на българската сцена музикалния авангард, организатор на международния фестивал “Музика нова“ в София.  Творби на Тутев са изпълнявани на много от фестивалите за съвремена..

публикувано на 23.08.24 в 13:20

Станислава Айви: Литературните адаптации са сред най-желаните филмови истории

Днес изтича срокът за кандидатстване за първия форум на литературните адаптации за голям екран в рамките на фестивала "Синелибри". 10 проекта ще имат своя шанс да се представят пред продуценти. Това обясни в интервю за БНР Станислава Айви от екипа на "Синелибри". "Нашият фестивал е уникален – профилът ни е в адаптациите. Това прави..

публикувано на 23.08.24 в 10:56
Иван Стайков и Венета Нейнска

Покана за танц към публиката в Шабла, Варна, Созопол и Бургас

Пианистката Венета Нейнска и цигуларят Иван Стайков тръгнаха на турне в четири крайморски града. В рамките на една седмица те ще представят пред публиката програма, наречена "Покана за танц", а началото беше поставено в град Шабла на 20 август. Венета Нейнска е създател и директор на Sofia Art Institute, който организира проекта "Концерт с история"...

обновено на 22.08.24 в 20:00
Роза Николова

Роза Николова и "Смъртта на времето": Когато търсим изход в лабиринтите на времето

" Светлината е уязвима, мракът я заобикаля, но все пак тя е по-силна ...така е и с душите на хората. А какво е понятието "копнеж" за мен - това е някакво място, за което аз не знам къде е и какво е, то е копнеж по завръщане, ти знаеш, че някога си бил, но си забравил пътя до там , припознаваш го на разни места, връща се в сънищата ти, сподели за..

публикувано на 20.08.24 в 11:02