Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Навремето беше естествено да предпочетем руския газ, защото е по-евтин от втечнения

Ангела Меркел - председател на журито, изнася реч на церемонията по връчването на наградата на фондация "Калуст Гулбенкян", Лисабон, 13 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият германски канцлер Ангела Меркел заяви, че не съжалява, че по време на 16-годишното ѝ управление е допуснала Русия да придобие толкова голямо енергийно влияние върху Берлин, предаде АФП.

Агенцията отбелязва, че прекалената зависимост на Германия от руските енергийни ресурси се оказва ахилесовата пета на Берлин след нападението на Русия срещу Украйна.

Меркел, която е в Лисабон, за да председателства журито за хуманитарните награди "Гулбенкян", заяви, че навремето е било много рационално и естествено да се предпочете руският газ, защото е бил значително по-евтин от втечнения газ от Съединените щати, Саудитска Арабия или Катар. "Дори през Студената война, Русия беше надежден доставчик", аргументира се допълнително Меркел.

Тя отхвърли твърденията, че се е надявала чрез търговия да промени политиката на Владимир Путин. "Никога не съм вярвала, че е възможно такова нещо, но несъмнено имаше връзка чрез търговията", каза Меркел.

Бившата канцлерка определи като "брутално руско нападение" войната в Украйна и като правилна промяната, която предприема новото германско правителство в подхода си към Русия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няколко екипа огнеборци остават на източния фронт на пожара в планината Славянка

Няколко екипа огнеборци ще останат на източния фронт на пожара в планината Славянка, който снощи беше овладян. Водната гасителна линия, дълга повече от два километра, ще се използва и днес за доугасяване на огнищата.   Над 150 служители на пожарната, горските стопанства и военните ще бъдат съсредоточени на новия пожар, който се прехвърли от..

публикувано на 08.08.24 в 07:28

Не се осъществиха очакваните над 100 крайнодесни протеста във Великобритания

Хиляди демонстранти против расизма излязоха по улиците на множество английски градове, след като полицията предупреди, че се очакват над 100 крайнодесни протеста.  Събиранията на местата, където се очакваха антиимигрантски протести, включително в Северен Лондон, Бристол и Нюкасъл, бяха предимно мирни и спокойни. Хората скандираха и държаха плакати с..

публикувано на 08.08.24 в 03:37

Кипър ще насърчи връзката между научни разработки и индустрията

С 6 млн. евро в Кипър ще се насърчава свързването на научните разработки синдустрията, за да се постигне икономически растеж. Новата програма е отворена за кандидатстване от 8 август, обявиха от Фондацията за изследвания и иновации. Програмата, наречена „Съвместно развитие“, е насочена към постигането на по-близко сътрудничество между бизнеса и..

публикувано на 08.08.24 в 03:21
Тейлър Суифт

Тейлър Суифт отмени концертите си във Виена

Американската певица Тейлър Суифт отмени три концерта във Виена заради заплаха за сигурността, съобщи Би Би Си. Те трябваше да се проведат на 8, 9 и 10 август, но след арести на двама души в Австрия, за които се твърди, че са подготвяли предполагаемо нападение, организаторите на концертите са решили да не се провеждат. Хората, които са закупили билети за..

публикувано на 08.08.24 в 01:17

Патриарх Даниил отслужи в Перник архиерейска вечерня

Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи архиерейска вечерня с молебен канон на Св. Богородица в пернишкия храм "Свети Иван Рилски“. Камбанен звън възвести пристигането на патриарха. Негово светейшество бе съпроводен от първия викарий на Софийския митрополит Браницкият епископ Пахомий.  Пред централния пернишки храм "Св. Иван Рилски"..

публикувано на 07.08.24 в 21:19

Националният превозвач продължава да лети до Израел, но с променени часове от 9 до 13 август

"България Еър" продължава да изпълнява полетите между София и Тел Авив, като по препоръка  на летищните власти в Израел от 9 до 13 август полетите ще бъдат преместени в светлата част на денонощието, съобщиха от националния превозвач.  Подробности - на сайта на компанията.

публикувано на 07.08.24 в 21:09

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск - най-новото бойно поле между двете страни. От вчера украински войски водят бой около руското градче Суджа, откъдето преминава последният действащ газопровод от Русия за Европа през Украйна. Хиляди руснаци бягат от районите на Курска област по границата..

публикувано на 07.08.24 в 20:44