Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В книгата "10 чужди мечти" Ралица Димитрова разказва истории, вдъхновени от любовта

Ралица Димитрова
Снимка: БНР

Лутаме се между спомени и настояще, търсим смисъл. Защо са се случили определени неща и сме изпуснали други? От нас ли зависи дали ще е щастливо бъдещето ни, или има и други фактори? Освен да ни развълнува, може ли една чужда мечта да осмисли живота ни? Може ли копнежът на някой друг да разруши нас? Къде е балансът между благородството да сбъднеш нечие желание и отказа от своето собствено? Може ли мечтата на другия да се окаже твоя, а ти да не си знаел?

Ралица Димитрова


Ралица Димитрова представи книгата "10 чужди мечти", в която разказва емоционално и вълнуващо, по начин, по който малко автори успяват 10-те разказа, които са посветени на една и съща тема – предизвикателството да осъществиш чужда мечта. Всички истории са вдъхновени от любовта, която осмисля живота ни – обичта към бленуваната жена, към специалния приятел, към близкия, към непознатия. Любовта винаги е свързана с мечта: ако е сбъдната любов – да остане, ако е несподелена – да се случи.

„Първо сърдечно благодаря за поканата. Удоволствие е да ви гостувам, още повече, че обожавам "Рано в неделя", слушаме го цялото семейство в неделя. Обичаме да ставаме рано и да пуснем БНР ни е като ритуал - преди кафето. Книгата съдържа 10 разказа, посветени на една и съща тема, осъществяването на чужда мечта. Поразително е колко много ни носят на нас самите чуждите мечти. Понякога ни и вземат обаче. Тънък момент е по чия воля им помагаме да се сбъднат. Понякога го правим, защото искаме да зарадваме някого и сбъдването на чуждата мечта е лично наш избор.

Проблем е, когато го правим, за да отговорим на нечии очаквания, без самите ние да го чувстваме. Ако го правим само, за да се харесаме на някого, тогава ситуацията става неприятна за нас самите. Ако обаче го правим с любов и от сърце, защото го желаем наистина, тогава чуждата мечта се превръща в споделяне. А споделянето е любов. Всеки иска любов, няма човек, който да желае да живее без любов. Много е важно да не се обърква сбъдването на чужда мечта с клюкарството да надничаме в съкровените желания на хората. Чуждите мечти са ценни, само когато са споделени доброволно. Интересно е също и че понякога желанието да зарадваме някого всъщност се превръща в сбъдване на чужда мечта, без дори да знаем за това - осъществяваме мечтата му без да знаем, че го правим. Богата е палитрата от възможности за сбъдване на мечти. Понякога чуждата мечта се оказва и наша собствена. Или обща с друг човек...

И да, мечтите трябва да се споделят. Защото носят вдъхновение и радост. Книгата е вдъхновена от любовта във всичките ѝ форми. Любов към обожавания мъж или жена, към приятел, към децата... Някои от разказите в книгата са написани преди повече от 10 години, други - буквално преди няколко месеца. Читатели ми казват, което ме ласкае, разбира се, че разказите са ги развълнували, разплакали даже. Означава, че целта ми е постигната - да успея да им въздействам и да си намерят послание сами за себе си. Затова съм изключително благодарна на издателя ми Пламен Тотев и "Книги за всички" за възможността да го направя“.

Ралица Димитрова

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Евелина Стоянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22