Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Консервативната партия биха избрали Риши Сунак за лидер, ако гласуваха днес

Риши Сунак и Лиз Тръс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако членовете на британската Консервативната партия трябваше да избират днес лидер между Лиз Тръс и Риши Сунак, щяха да гласуват за Сунак, показва проучване на фона на трудностите на сегашния премиер да се задържи на поста след провала на нейната фискална политика. Продължава да расте и подкрепата за опозиционната Лейбъристка партия. 

Проучването на агенция JL Partners е направено през уикенда след като Лиз Тръс уволни финансовия си министър Куази Куартенг и предприе нов завой с политика си. 43% от анкетираните са заявили, че предпочитат Сунак, а 28% са избрали Тръс. Останалите или се колебаят или са казали че няма да гласуват.

Ако се вземат предвид само тези, които са изразили мнение, това означава, че при гласуване днес Сунак ще получи 60% срещу 40% за Тръс, което е подобно на предишното гласуване само, че с обратен знак. При оябвеното гласуване сред партийните членове на 5 септември Тръс получи 57%, а Сунак 42%.

Друго проучване на агенция Redfield and Wilton за изборните нагласи сред населението показва, че лейбъристите вече се радват на 36-процентна преднина пред консерваторите. 56% от британците предпочитат лейбъристите срещу само 20% подкрепа за торите. 

Това е най-голямата разлика между двете основни британски партии, регистрирана от края на 1997 година насам. В интервю пред Би Би Си снощи Лиз Тръс настоя, че ще води торите на следващиет общи избори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При 88,09% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 88,09% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и..

публикувано на 28.10.24 в 07:58

Над 146 000 души са гласували в чужбина

В 5 часа българско време завърши изборният ден  по Западното крайбрежие на САЩ и Канада.  По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече са приключили работа и са предали своите резултати.  При обработени 97,22% от протоколите на секционните избирателни комисии, правото си на..

публикувано на 28.10.24 в 07:51
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Партиите са стигнали пода си, може да се окажат в мазето

Всички партии са стигнали пода си на твърди гласоподаватели . Тези партии отскачат леко при удара в пода . Ако не направят нещо, може да се окажат в мазето . Този коментар направи в интервю за БНР Първан Симеонов от "Галъп". Според него повишената избирателна активност е следствие и от технологични практики, и от съпротивата срещу..

публикувано на 28.10.24 в 07:50
Вилия Блинкевичюте, лидер на Социалдемократическата партия на Литва

Левицата в Литва спечели втория тур на парламентарните избори

Важно гласуване с политически обрати се проведе в Литва. Социалдемократическата партия спечели втория тур на парламентарните избори, обяви избирателната комисия в столицата Вилнюс, като с 52 от общо 141 депутатски места опозиционната партия е напът да вземе властта. Управляващият консервативен Съюз "Отечество" се очертава като втората сила с..

публикувано на 28.10.24 в 07:43

НСТС гледа промени в данъчните закони, предложени от служебния кабинет

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа предложените от служебния кабинет промени в данъчните закони. Промените в данъчните закони по традиция предхождат и проектобюджета за всяка година.  Финансовото министерство този път предлага малко промени в законодателството, свързано с налозите за бизнеса и гражданите и като цяло среща..

публикувано на 28.10.24 в 07:38
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия призова гражданите да протестират, не призна изборните резултати

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили не призна резултатите от парламентарните избори и призова гражданите да протестират днес пред сградата на парламента в Тбилиси. Съединените щати подкрепиха призивите на наблюдателите за пълна проверка на съобщенията за изборни нарушения.  Грузинската президентка осъди "фалшифицираните избори" в страната..

публикувано на 28.10.24 в 07:33

ПП-ДБ печели 24.8% от вота във Великобритания, следва "Възраждане" с 20,74%

При почти същата активност както на предишните избори през юни са протекли изборите за 51-во Народно събрание в Обединеното кралство. На базата на предадените до момента 82,42% протоколи, най-много гласове печели ПП-ДБ (24,8%) , като "Възраждане" не е далеч след тях, печелейки 20,74% от гласовете. Около 21 500 българи са гласували в 112-те..

публикувано на 28.10.24 в 07:33