Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докога Лиз Тръс ще се задържи на поста си? На Острова се питат дали торите знаят кой да я замени

83% от членовете на нейната Консервативна партия смятат, че тя трябва да се оттегли

Лиз Тръс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания мнозинството от членовете на управляващата Консервативна партия смятат, че премиерът Лиз Тръс трябва да подаде оставка незабавно. Тръс обаче проведе днес заседание на кабинета, а снощи заяви в интервю за Би Би Си, че не смята да подава оставка и ще води торите на следващите общи избори.

Новият финансов министър Джеръми Хънт използва заседанието на кабинета, за да очертае размера на предстоящите съкращения на разходите. Той подготвя пакет от данъчни увеличения и намаляване на разходите, който ще оповести в края на месеца.

Хънт информира, че обществените разходи в момента възлизат на 1 трилион паунда. Той призова отделните министерства да търсят начини за ефективното използване на разходите.

Някои министри няма да бъдат доволни от орязване на разходите за техните ведомства, а министърът на отбраната Бен Уолъс дори заяви, че ще подаде оставка, ако не бъдат заделени обещаните 3% от брутния вътрешен продукт за отбрана. Така че, Лиз Тръс и Джеръми Хънт може да кръстосат шпаги по този въпрос, коментират наблюдатели на Острова.

А репутацията на премиера гасне от ден на ден и серията от анкети, публикувани днес, единодушно говорят за това. Дори 83% от членовете на нейната Консервативна партия смятат, че тя трябва да се оттегли - същите онези членове, които само преди месец и половина я избраха за лидер на партията и премиер на страната.

Проблемът, пред който обаче са изправени торите е, че няма изявен наследник на Тръс и както смятат политическите наблюдатели, ако заговорниците не успеят да се обединят зад конкретен кандидат, Лиз Тръс може и да дочака следващите избори.

Ако Тръс не подаде оставка, най-естествения път за отстраняването ѝ е получаването на писма от повече от половината тори депутати за вот на недоверие и такъв да бъде гласуван след като председателят на "Комитет 1922" Греъм Брейди промени правилата.

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър обаче заяви, че ако консерваторите смятат отново да сменят лидера си, трябва да бъдат проведени общи избори. Депутат от неговата партия се пошегува в Камарата на общините, че редиците консерваторите вече са на изчерпване хората, които могат да бъдат премиери или министри на финансите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изчезват ли тапата и тирбушонът?

Тирбушонът се превръща в отживелица - новината дойде от Обединеното кралство. Причината е, че твърде малко хора, особено по-младите, притежават тирбушон или пък знаят как да го използват .  "Смъртта на тирбушона?!" - така вестник "Гардиън", донякъде шеговито, е озаглавил своя материал по темата, макар и тя да е съвсем сериозна, от който става..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се",..

публикувано на 19.09.24 в 11:38

Гражданите могат да проверят дали са подкрепили регистрацията на формации за изборите

От днес всички граждани могат да проверяват на интернет страницата на Централната избирателна комисия дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция.  Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за защита на личните данни. На 21 септември изтича срокът, в който ЦИК може да прави промени..

публикувано на 19.09.24 в 11:24
Село Мурсалево

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила, откъдето се подава вода за селата Мурсалево, в община Кочериново, Смочево, в община Рила, и Слатино в Бобошево, съобщи  областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. От 1 юли в трите населени места беше въведено бедствено положение, а са на воден режим от месец май...

публикувано на 19.09.24 в 11:14

Надграждат училищната програма "Стъпки заедно" с онлайн елементи

Разширяваме училищната програма "Стъпки заедно" в онлайн и ще я наградим с елементи на онлайн насилието, за да се включат и други ученици и бъдещи миротворци. Това сподели в интервю пред БНР Мария Янкова, директор "Програми" в УНИЦЕФ. "Програмата, на УНИЦЕФ и МОН, е цялостен училищен отговор. Когато искаме да има осезаем ефект, няма..

публикувано на 19.09.24 в 11:10

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският като най-често срещан чужд език вече като че ли не е достатъчен. Все повече има необходимост от..

публикувано на 19.09.24 в 11:03
Александър Николоски

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България: "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се правят, където да се протоколира и ясно да се каже какво мисли едната или другата държава. И..

публикувано на 19.09.24 в 11:00