Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

Първо заседание на новото Народно събрание

6
Първо заседание на 48-ото Народно събрание, 19 октомври 2022 г.
Снимка: Ани Петрова

С тържествено заседание днес се открива новоизбраното 48-мо Народно събрание.

Президентът Румен Радев ще направи обръщение -  към българските граждани и към народните представители, а седемте политически сили ще представят в декларации своите приоритети.

Първото заседание на новия парламент ще бъде открито в 9 часа от най-възрастния депутат - Вежди Рашидов, избран от листата на ГЕРБ-СДС.




Депутатите ще положат записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. Очаква се президентът Румен Радев да призове политическите сили към отговорност за съставяне на правителство и да обещае максимално дълъг срок за изпълнение на конситуционната процедура по сформиране на редовен кабинет.

В 48-ото Народно събрание ще има седем парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход", която е най-новата политическа сила в българския парламент.

Още преди официалното откриване на 48-ото Народно събрание надделя политическото съгласие, съобразено и с препоръката на Европейския съюз за протоколните практики от март - посланиците на Руската федерация и на Беларус да не бъдат канени на официални събития. Така руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков няма да бъдат част от тържественото откриване на 48-я парламент. 

Предложението на ГЕРБ-СДС президентът на Украйна Володимир Зеленски да бъде поканен да направи видеообръщение на днешното първо пленарно заседание не събра достатъчно подкрепа.

Част от процедурата днес е изборът на председател и заместник-председатели на парламента. Четири политически сили обявиха, че ще предложат свои кандидати за председателското място в 48-я парламент. ГЕРБ-СДС предлагат Росен Желязков, "Продължаваме промяната" - Никола Минчев, БСП ще номинира за председател Кристиан Вигенин, а "Възраждане" - Петър Петров. 

Ясни са председателите на парламентарните групи - Десислава Атанасова на ГЕРБ-СДС, Андрей Гюров - тази на "Продължаваме промяната", лидерите на ДПС - Мустафа Карадайъ, на "Възраждане" - Костадин Костадинов, на БСП - Корнелия Нинова, на "Български възход" - Стефан Янев ще оглавят и парламентарните си групи, а съпредседателят на ДБ Христо Иванов ще бъде отново начело на групата им в парламента, а Атанас Атанасов отново ще е предложението им за земестник-председател на Народното събрание от тяхната квота.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказа депутатското си място и в 48-ия парламент, поиска от избраните си народни представители като първа задача законодателно да търсят подкрепа за удължаване действието на бюджета за 2022 година.

На първото заседание на новия парламент освен президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова ще присъства премиерът Гълъб Донев и министрите от служебния кабинет.

Българското национално радио ще предаде пряко тържественото откриване на новоизбраното 48-о Народно събрание.


Ани Петрова

Снимки: Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на ротационен председател на групата. Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница. Съобщи и за първите жертви в започналата във вторник през нощта сухопътна операция - в схватките с..

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Министър-председателят Димитър Главчев (вторият отляво надясно) обяви, че няма актуални заплахи за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните консултации при кметовете на общини имаше известно напрежение - особено в Община-Кюстендил, където..

публикувано на 02.10.24 в 18:48

Заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет

Тази вечер Съветът по сигурността към правителството провежда заседание - министрите на вътрешните работи, на отбраната, началниците на ДАНС, разузнаването и други служби бяха свикани от премиера Димитър Главчев, за да обсъдят мерки за сигурност в отговор на ескалацията на напрежението в Близкия изток. В рамките на заседанието на Съвета по сигурността..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Петър Ганев

Петър Ганев: Забавянето на плащанията по ПВУ влияе директно на Бюджета

Забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) влияе директно на Бюджета. Това каза пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Ходовете за намаляване на загубите са свързани с активна работа в парламента , обясни той: "Не е просто до готовност на администрацията, за да тръгнат някакви..

публикувано на 02.10.24 в 18:07