Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев: Комплексна правна реформа и диалог между институциите

Главният прокурор предлага решение на проблемите с престъпността

Снимка: Здравка Маслянкова

Комплексна правна реформа и диалог между институциите са нужни за решаване на реалните проблеми с престъпността и сигурността. Това коментира във Велико Търново главният прокурор Иван Гешев след вчерашните писма, които изпрати до новите депутати.

Нито един от 240-те новоизбрани депутати все още не е отговорил на вчерашните писма, които им изпрати главният прокурор Иван Гешев, разтревожен, по думите му, от настъпващата национална катастрофа в борбата срещу престъпността и сигурността на страната. 

"Това рушене на държавността, атаките срещу съдебната власт, липсата на взаимодействие между институциите, защото няма как да постигнеш резултат в борбата с престъпността, ако полицията теоретично воюва с прокуратурата или пък съдът с прокуратурата или прокуратурата с МВР. Аз съм удовлетворен от това, че макар и късно, днес в речите пред новите народни представители както президентът, така и Кирил Петков, така и Корнелия Нинова повториха това, което аз говоря от две години". 

Главният прокурор отново повтори искането си за законодателни промени, с които да се решат реалните проблеми. Иван Гешев заяви, че няма обяснение какво е съдебна реформа в индиректен отговор на "Демократична България", които настояват за нея.  

"Това е едно клише, което се развява и явно за българските политици, надявам се да не е така, не са важни социалните и икономическите проблеми, дали през следващата зима българските граждани ще са на топло и светло, най-важно е да направят нещо, което и те не знаят какво е, защото голяма част от тях даже не са юристи. Тъжното е, че в това Народно събрание няма юристи".  

Главният прокурор иска реформи, законодателни инициативи и решения, но от политиците, които непрекъснато му искат оставката и даде своята трактовка защо оставката му продължава да е в политическия дневен ред: 

"Защото повдигнахме обвинения и започнахме наказателни преследвания срещу недосегаеми хора, олигарси, защото бяха обвинени лица за шпионаж в полза на Руската федерация, защото решихме проблема с телефонните измами и още много неща. Ето затова искат оставката, защото прокуратурата не е безгрешна и аз не съм безгрешен, но правим неща, които не са правени". 

Иван Гешев повтори, че се намираме в средата на конституционна криза, защото не е попълнен Висшият съдебен съвет, не е избран нов инспекторат, не е попълнен Конституционният съд. Главният прокурор увери, че Българската прокуратура е в кондиция и ще работи за българските граждани, а с цитат от американския президент Кенеди: „Ще преговаряме със страх, но никога няма да ни е страх да преговаряме“ Гешев отговори как ще работи с новите депутати, от които иска правна реформа и обърнал ли е отношението си към президента Румен Радев: 

"Ние не сме на тези позиции да си играем като малки деца на детска градина, ние сме тук, за да работим за хората. Като не ти харесва някой и имаш емоция, стани, махни се и остави някой друг да работи за хората. Форматът на тези разговори може да е различен, заяви Гешев, обяснявайки защо визира президента за срещите по реформата. „Разберете, положението е толкова сериозен, че ако не се вземат спешни мерки тук и сега, аз не знам дали ще може да се реши нещо, просто ще катастрофират едни от малкото стабилни неща в държавата. Борбата с престъпността и проблемите си ги причинихме ние. Някои казват реформа – за България реформа е да унищожиш нещо, както направиха със специализираните структури".  

Иван Гешев заяви, че в исканата от него правна реформа с писмата до новите депутати ще бъде ангажиран целият експертен потенциал на прокуратурата: 

"Говорим за комплексна реална правна реформа, а не някаква реформа някой да махне някой, за да си сложи свой човек и да си мисли, че по този начин ще обслужва някакво задкулисие и олигарси, които са зад тях. Е, няма да стане това нещо, не и с тази прокуратура, не и с този главен прокурор, не и в това време". 

Главният прокурор коментира и последните хакерски атаки, но не посочи до къде е стигнало разследването: 

"Мислите ли, че някой ще екстрадира руски гражданин, мисля че това не го позволява и конституцията на Руската федерация, така че този диалог е безсмислен и този разговор. За мен започва да става притеснителен фактът как прокуратурата е подложена на атака от една страна от граждани на руската федерация, от друга страна – от две години от едни партии, които изповядват евроатлантически ценности. Започва да става притеснително, надявам се съвпадението да е случайно. Защо съвпадат руските интереси на някои партии в България, не мога да си отговоря, защото мен ме интересува българският национален интерес и всеки гражданин трябва да го интересува българския национален интерес". 

Във Велико Търново главният прокурор Иван Гешев се срещна с ученици от Природо-математическата гимназия като част от инициативата "Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сесия на Общото събрание на ООН, 10 септември 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи резолюция с настояване Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Общото събрание на ООН днес категорично подкрепи необвързваща палестинска резолюция, в която се настоява в срок от една година Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В нея също така се изисква изтеглянето на всички израелски сили и евакуация на заселниците от..

публикувано на 18.09.24 в 20:55
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км - един от най-известните туристически маршрути на острова.

Провеждат техническо проучване на дефилето на о-в Крит, където загина туристка

Дефилето Самария на гръцкия остров Крит ще остане затворено като предпазна мярка до извършването на експертно техническо проучване след фаталния край на 33-годишна туристка от Украйна, затисната от паднали скали. Над 1000 туристи са били в дефилето в този момент, повечето от тях чужденци. Няма пострадали сред тях. Това е една от..

публикувано на 18.09.24 в 20:49

Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините

Служебното правителство одобри поредните промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините.  Прогнозният бюджет на общинските проекти за настоящата година се намалява с 37 милиона лева. Програмата обаче е предвидена до декември 2026 г., а заложената сума до края на периода набъбва с над 1 милиард лева. С утвърденото..

публикувано на 18.09.24 в 20:15
Снимката е илюстративна.

Комисията по демографската политика прие проектопромени в Закона за закрила на детето, внесени от ИТН

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството обсъди на първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето, внесени от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната - Демократична България". Четири от проектите бяха отхвърлени. Беше приет единствено внесеният от "Има такъв народ" проект. Според одобрените..

публикувано на 18.09.24 в 20:04

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" в Монтана

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в избирателни секции 64-та в Габровница и 55-а в квартал "Кошарник" в Монтана.  Според Александър..

публикувано на 18.09.24 в 19:37

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО срещу руски ракети

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса.  Позицията на страната си изрази румънският министър на отбраната Анджел Тълвар, който бе домакин в Букурещ на колегите си от Б-9, съобщава Ройтерс.  По думите му..

публикувано на 18.09.24 в 19:20
DJ Дими

DJ Дими: Желанието на звездата е трябвало предварително да се знае

Аз лично и да нямах подготовка за музиката, бих го изиграл по друг начин. Чак такъв проблем да е. Така DJДими коментира в интервю пред БНР непусната "Луда по тебе" на Новак Джокович в зала Арена София на благотворителния мач с Григор Димитров. DJ Дими – Димитър Георгиев, от дълги години озвучава състезания по художествена гимнастика, а след..

публикувано на 18.09.24 в 19:04