Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Двама се карат, трети печели не е политическа и парламентарна логика

Ще бъдат ли преодолени барикадите в парламента? На поправителен за избор на председател

Николай Денков: Няма как да сме и управляващи, и опозиция в калъпа, в който се опитват да ни включат

Снимка: БГНЕС

Хората, които се появяват в момента с площадни крясъци, трябва да научат уроците, които е научила ГЕРБ през годините.

Това заяви пред БНР Даниел Митов от ГЕРБ.

По думите му в българския политически живот трябва да има някаква системност и да не всеки път да се учим отначало.  

"Аз се надявах, че терапията на четири политически избора ще доведе до разум."

Даниел Митов

Има възможни и невъзможни компромиси, които противоречат дори на логиката на демокрацията, подчерта Митов в предаването "Преди всички".

Запитан възможен ли е компромис, например Кристиан Вигенин да бъде избран за председател на Народното събрание, Даниел Митов посочи:

"Няма никаква логика партия с няма и 10% да има председател на Народното събрание. Двама се карат, трети печели не е политическа логика, не е парламентарна логика. Става въпрос за тежест на електорален потенциал."

Позицията на ПП от снощи ще отпуши процеса днес – да се избере председател на Народното събрание, допълни Даниел Митов.

"След снощното оттегляне на Никола Минчев няма никакви основания по-малките партии да продължат да настояват за своите кандидати."

Митов изрази предположение, че върху ПП е имало "тежък обществен натиск заради нелепото държание вчера" и прогнозира, че възелът ще бъде развързан и "това желание да се руши няма да продължава да доминира в българския парламент".

Според него логиката на опонентите на ГЕРБ е революционна – "да сринем всичко, да вървим напряко, на въпреки на всичко, за да може накрая да стане толкова зле, че ние да спечелим от тази ситуация".

Николай Денков

Истинският въпрос днес е как ГЕРБ смятат да управляват в тази ситуация, как ще осигуряват мнозинство оттук нататък, когато трябва да се вземе някакво решение.

Това мнение изрази пред БНР акад. Николай Денков от ПП.

"Парламентарната дискусия (за избор на председател на парламента – бел. ред.) беше изкривена – че ние пречим в нещо. Истинският проблем е, че ГЕРБ няма мнозинство. Не разбирам защо този проблем се прехвърля върху нас", коментира Денков в предаването "Преди всички".

"В този демократичен тест ГЕРБ няма как да си осигури мнозинство."

"Няма как да сме и управляващи, и опозиция в калъпа, в който се опитват да ни включат днес", каза още Денков.

Конструкция "ротационен председател" не е описана никъде – нито в Конституцията, нито в Правилника на НС, уточни той.

Николай Денков декларира, че ПП биха управлявали само по тяхната програма, или по програмата на коалиция, която те са сглобили.

"Няма как да работим заедно с ГЕРБ – казали сме го ясно пред нашите избиратели. Изтегляме нашия кандидат, за да не пречим на ГЕРБ да си състави коалицията, която им е необходима. Нека си намерят партньорите, с които да работят. Ние ще гласуваме против Росен Желязков."

Ако се намери подходящ кандидат от партия, с която ПП са работили и на която имат доверие, биха го подкрепили, обясни акад. Денков.

"Не може да бъде наложен силово, както се опита да го направи ГЕРБ."

Кандидатурата на Кристиан Вигенин също е вариант, който може да се обсъди, стана ясно от думите му.

Никой не е заинтересован от избори днес, освен може би "Възраждане", отбеляза в заключение Николай Денков. 

Двете мнения в детайли чуйте в звуковите файлове.
Снимки в публикацията: БГНЕС
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03