„Навремето са обичали хората да гледат големи прасета – по 240-250 килограма, обаче са ползвали повечето свинската мас като биопродукт, и са ставали огромни бутове - по 25-30 килограма. Сега днешните прасета, които ги гледаме, са около 140-150 килограма и бутовете стават най-много по 10-12 килограма".
Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на месния деликатес, балканджиите си имат и тайни табиети при самото приготвяне на месото, за да се получат вкусни и дъхави еленски бутове, разказва Антон Антонов:
„Като се разфасова вече прасето, изрязва се бутът и се поставя в тези постави. Осолява се хубаво бутът и така стои около 40-50 дена. След това се изважда, измива се с вода или зелева чорба и се слага да съхне. И характерното е самият климат. Сега като се коли по Димитровден, около Коледа, вече около юни, юли става да се реже на сухо. Сладостта на бута не го прави месото, а сланината. И като се разреже един стар бут да замирише на хубаво, в квартала се усеща, че е домашно, хубаво прасе“.
По време на откриването на празника днес в парка около Бакаловата къща ще бъде направена възстановка „Гостоприемство по балканджийски“. Предвидена е и кулинарна изложба „От рецептите на нашите баби“, а на площадката до Художествената галерия ще има забавно състезание за възрастни. За децата също са организирани забавления и почерпка.
Еленските домакини знаят как се посрещат касапите, обяснява Цанка Христова:
„Традицията е такава, че когато се коли прасе, посрещаме касапите сутрин рано вкъщи, гласим им софричка, където има сготвен боб, баница, греяна ракия задължително. С това ги посрещаме, те си хапват и след това се захващат на работа“.
Прасето помага на едно семейство да се изхрани, разказва Красимира Дичева:
„Цяла година, каквото ви остане от ядене, от продукти, нищо не се изхвърля, всичкото отива за прасето. После, като се заколи, едно време от кожата са правили обувки. Сланината я стопяват на мас. Припържват с маста, и което остава, се събира и се прави сапун“.
Стотици еленски бутове са подготвили за празника балканджиите. Един от производителите е Владислав Велев:
„Пробвали са се много еленчани на други места, където са се изселили, и не са получили този продукт".
С какво е по-различен един бут на шест години от този на година и половина?
"Самото месо придобива още по-силен аромат, един специфичен вкус, който ценители като шеф готвачите го оценяват".
С какво еленският бут е по-добър от прошутото и хамона?
"Няма консерванти, няма Е-та, месото е българско и с една солчица, и на проветриво място“.
За доброто настроение на еленчани и гостите на града ще се погрижат Володя Стоянов и оркестър „Карандила“, популярните певици Мария и Магдалена Филатови. Вечерта е концертът на сръбската легенда Бобан Здравкович, след което ще има празнична заря.
Празникът на еленския бут продължава и в неделя с кулинарни игри и забавления, и много фолклорна музика.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
На извънредно заседание транспортната комисия в парламента ще разгледа и петте законопроекта, свързани с промени в Закона за движение по пътищата, това съобщи Кирил Добрев от "БСП - Обединена левица"- председател на парламентарната комисия. Той упрекна депутатите, че не са успели по-рано да приемат предложенията за ограничения на скоростта и..
Със спешни ремонти започва поетапното укрепване на къщите в благоевградския квартал "Вароша". Някои от тях са сериозно компрометирани и буквално се нуждаят от спасяване. Около 15 са старинните къщи в квартал "Вароша". Две от тях са частна собственост, а останалите - общинска. Те са в общ архитектурно-исторически ансамбъл с централния храм на..
До 70% от туристическите обекти работят с недокомплектован персонал . Тези данни ще бъдат представени на форума на хотелиерите "Кадровият недостиг в туризма – хора, решения, бъдеще". Кадровата криза в туризма - тема на кръгла маса в София В ЕС най-добре представящите се икономики в последните години не са традиционните лидери като..
От "Продължаваме Промяната" призоваха шефа на АПИ да си подаде оставката заради катастрофата със загиналата Сияна. Депутатите Андрей Цеков и Кирил Петков настояха министъра на регионалното развитие Иван Иванов да освободи незабавно председателя на управителния съвет на АПИ инж. Йордан Вълчев, заради разпространяването на невярна, подвеждаща..
От първи май влиза в сила заповед на министъра на финансите, с която се допълва списъка на стоките с висок фискален риск. "Това ще бъде още една възможност за рекетиране на чистия бизнес". Около това мнение се обединиха Таня Груева, изпълнителен директор на Асоциацията на автомобилните производители, и Радостина Жекова, зърнопроизводител от..
Спасителни екипи в Санто Доминго продължават да издирват оцелели, след като покривът на нощен клуб се срути по време на концерт в столицата на Доминиканската република. Досега са потвърдени 79 жертви, а десетки са ранени, предава Ройтерс. Най-малко 18 жертви на срутване в нощен клуб в Доминиканската република Според местни медии в..
Ако държавата няма достатъчно пари да поддържа критичните участъци, поне може да има видимо полицейско присъствие там за превенция . Вместо държавата да мисли как да не се стига до ПТП, след всеки сериозен инцидент тя мисли как да накаже по-тежко извършителите. Смисълът е да не се стига до нарушение. Видимият полицейски контрол е много..
Помощник-фармацевтите настояват за спешни законодателни промени. Това съобщи пред БНР Лиляна Петрова, председател на УС на Българската асоциация..
Какво означава това, че Съюзът на българските учители се включва в дискусиите около въвеждането на нов задължителен учебен предмет "Добродетели и..
Министерството на образованието и науката ще предложи изучаването на религия в задължителния учебен план, като се акцентира върху изучаването на..