Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Костадинова: Взех квота след седмица без тренировки, щастлива съм, ще дишам по-спокойно

Антоанета Костадинова
Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

Носителката на сребърен медал от Игрите в Токио Антоанета Костадинова спечели квота за Олимпиадата в Париж през 2024 година. Състезателката на Христо Христов взе така желаната виза след като се нареди на 4-то място в дисциплината 25 метра пистолет на световното първенство по спортна стрелба в Кайро (Египет).

„Квотата за нас беше цел номер 1. Радвам се, че още тази година се сдобих с нея, за да мога следващата година да дишам по-спокойно. Това ще ми позволи догодина да си избирам състезанията, защото те са наистина много и са много често. Организацията на това световно беше катастрофална. Цяла седмица на малокалибреното оръжие бяхме без тренировки. Успяхме да направим една – единствена и то късно вечерта в деня преди официалната такава. Това е много сериозен пропуск за домакините, както и за Международната федерация, защото в момента там нещата са малко на политическа основа и не всичко е така, както би трябвало да бъде. Аз разчитах само и единствено на това, че всеки ден ходех да правя сухи тренировки, но това не е достатъчно. Въпреки това, аз се радвам, че успя да запазя концентрация, самообладание и да се вложа максимално както на прецизната, така и на бързата стрелба. Да се надяваме след един месец, когато тук ще се проведе финала на Световната купа, нещата ще се по-добре“, това сподели минути след като спечели олимпийската квота специално за БНР Антоанета Костадинова.

„Във финала на малокалибреното оръжие коридорът, който ми се падна, не ми пасна. Аз стрелям с лявото око и заради това завъртането ми е малко по-различно, коридора ми дойде твърде в ляво. Не можах да си намеря моя модел, не можах да се вработя както трябва и за това останах четвърта. Това са бели кахъри. Догодина има още едно световно първенство, на което ще се постарая да съм доста по-добре подготвена“, добави Костадинова и допълни:

„Щастлива съм. В момента всичките ми мисли и емоции са насочени само и единствено към тази квота, защото много исках да я спечеля точно тук. Конкуренцията беше жестока. Китайците и индийците избиха рибата, както се казва. Китайските състезатели не участваха в състезания цяла година. Дойдоха тук и имат медали във всяка дисциплина и по двама финалисти“

До края на годината Антоанета Костадинова ще участва във финала на Световната купа, в две състезания в Бундеслигата в Германия и в един турнир в Белград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медведев посреща Григор Димитров, Ига Швьонтек отпадна

Поставеният под номер 5 в основната схема Даниил Медведев (Русия) се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. В следващия кръг Медведев ще играе с най-добрия български тенисист Григор Димитров, който е десети в схемата. Двубоят ще бъде в неделя на корт номер 1. Двамата са изиграли 10 мача до момента като руснакът..

публикувано на 06.07.24 в 22:23

Никола Цолов е 5-ти в спринта на "Силвърстоун"

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов завърши на пето място в спринтовото състезание от седмия кръг за сезона на британската писта „Силвърстоун”. Това е четвърто поредно състезание, в което Цолов печели точки, включително и победата му в Австрия и общо шести старт с точки от началото на сезона. Българинът стартира осми, като в първата обиколка..

публикувано на 06.07.24 в 22:06

Биляна Дудова остана със сребро в Мадрид

Биляна Дудова завърши със сребро на турнира Гран при в Испания.  В решителната схватка при 62-килограмовите световната и 4-кратна европейска шампионка отстъпи пред венецуелката Астрид Монтеро с 1:5.  Преди това Биляна записа три победи.  Състезанието е последно преди олимпийските игри в Париж, които стартират след 20 дни.

публикувано на 06.07.24 в 20:13

Британци окупираха челото в решетката на "Силвърстоун"

Британският пилот на "Мерцедес" Джордж Ръсел спечели квалификацията за Гран при на Великобритания, 12-и крът от сезона във Формула 1. Ръсел, който бе най-бърз и в третата свободна тренировка по-рано днес, спечели първата позиция в квалификацията за утрешното състезание, давайки най-добро време 1:25.819 минути на пистата "Силвърстоун". Второ място зае..

публикувано на 06.07.24 в 19:12

Африканец спечели втора етапна победа на Тура

Еритреецът Биниам Гирмай от отбора на Интермарше спечели втора етапна обиколка на Обиколката на Франция, като спечели осмия етап бе 183,4 см между Семюр-ан-Оксоа и Коломби-ле-дьоз-Еглиз.  Гирмай даде време от 4:04б50 часа и спечели етапа с финален спринт пред белгиеца Яспер Филинпсен от тима Алпесин-Десеюник. Друг белгиец - Арно Де Ли от тима..

публикувано на 06.07.24 в 19:09
Катрин Тасева

Катрин Тасева: Да спечелим три медала на олимпийските игри в Париж ще бъде трудна, но не и невъзможна задача

„Да спечелим три медала в художествената гимнастика на олимпийските игри в Париж ще бъде трудна, но не и невъзможна задача .Трудно, наистина е много трудно на съдиите психически да се настроят, че България е номер 1. Мисълта, че България е толкова силна в момента, също тежи на съдиите“, това заяви специално за БНР „златното момиче“ Катрин Тасева...

публикувано на 06.07.24 в 17:16

Виктор Николов спечели една от трите серии на международното състезание по картинг Sodi W Final в Генк

Пловдивчанинът Виктор Николов постигна победа в една от трите серии на международното състезание по картинг Sodi W Final в белгийския град Генк. 15-годишният български състезател спечели, след като взе първата позиция на метри от карирания флаг. В трите квалификации на клас Junior Kid, в които участие взеха 30 карта, Николов зае 29-о, 14-о и 10-о..

обновено на 06.07.24 в 15:18