Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Куюмджиев: Корнелия Нинова движи щуротиите в енергетиката

"България няма нужда от въвеждане на две тарифи за тока, тя може да си позволи да подпомага всички"

Явор Куюмджиев
Снимка: БГНЕС

Идеята за двете тарифи на тока за бита беше лансирана преди 10 дни от вицепремиера Христо Алексиев, който ръководи Кризисния енергиен щаб. На негово заседание беше обяснено, че се разработва вариант за социална тарифа – за българските граждани, които са затруднени финансово и на друга, по-висока –за онези, които искат да си топлят басейните.  Идеята звучеше социално приемливо, но се нуждаеше от обществено обсъждане. Изненадващо в петък министърът на енергетиката Румен Христов съобщи, че въвеждането на двете тарифи ще стане факт през 2023 година. Една нощ по-късно идеята отпадна с обяснението, че цените на енергийния пазар вървят към намаляване.

Това беше плах опит да се въведе едно от изискванията на новия регламент на ЕК за диференциране на помощта за гражданите и бизнеса в целия ЕС, обясни пред БНР Явор Куюмджиев, който е енергиен експерт.

"Идеята беше тези, които нямат нужда, да не бъдат подпомагани. Това обаче е безпредметно в българските условия. Страната ни притежава една от най-развитите енергетики в целия Европейски съюз. Ние сме износител на колосални количества електроенергия. Голяма част от производството е държавно и можем да си позволим, без да диференцираме, да подпомагаме всички. Българските граждани са привилегировани, защото все още не са на свободния пазар, а всички останалите европейци са там. Ние сме все още на регулирания пазар".

Не е работа на служебно правителство да прави такива резки промени, смята експертът. "То няма моралното право за това, особено в сферата на енергетиката, която е много чувствителна".

Двете тарифи  и въвеждането на таван на цените на производителите, при това по-нисък от този, който предлага ЕК, са в програмата на Корнелия Нинова, обясни експертът в предаването "Нещо повече".

"Тя движи всички тези щуротии и си закачи на ревера замразяването на цените, което доведе до други големи проблеми. Когато се намесиш грубо, като слон в стъкларски магазин, няколко вази се чупят".

Най-късно до 1 януари 2026 година и ние трябва да излезем на свободния пазар, поясни Куюмджиев.

"Има обаче и нещо, което е още по-страшно в Плана за възстановяване и устойчивост. Там е записано, че България трябва да изпълни определени квоти по Зелената сделка, свързани с намаляване на въглеродния двуокис, което означава затваряне на "Мариците".

Зелената сделка ще бъде преразгледана, иначе няма да има достатъчно електроенергия в Европа, уточни той: "Всички страни започнаха отново да си отварят ТЕЦ -овете. Дано да имаме редовно правителство, което да предоговори този абсурд за затваряне на "Мариците". Надявам се в него да влязат хора, които знаят какво правят“


Цялото интервю на Диана Янкулова с Явор Куюмджиев може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на..

публикувано на 04.10.24 в 07:14
Морска гара Бургас

Начало на морска пътническа линия Истанбул - Бургас

Турска корабна компания започва да осъществява пътническа линия от Истанбул до Бургас. Плаването ще се извършва с луксозен катамаран. Първият курс е планиран за 11-и октомври. Основните пътници, който се очакват на първото плаване, са турски граждани. До края на годината са предвидени 6 пробни плавания на промоционални цени от 60 евро в двете..

публикувано на 04.10.24 в 06:35
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43