Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Радев: Въпросът за еврозоната е преди всичко политически, а не експертен

Димитър Радев на трибуната на НС - 27 октомври 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Политическото решение за еврозоната ще има своята цена и тя няма да е малка, заяви по време на изслушването си в парламента управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Той  посочи като основен проблем за забавянето на приемането на еврото липсата на редовно правителство и ясен политически ангажимент:

"Поради тази причина пропускаме един след друг важни индикативни срокове. Политическото решение на въпроса има своята цена. В последните месеци, особено седмици, пазарите ни дават много ясни, и аз бих казал, тревожни сигнали. Цената на нашия дълг се покачва с непознати досега високи темпове. В средносрочен план това означава огромна допълнителна финансова тежест, което поставя много по-остро, отколкото доскоро въпроса за условията за финансиране на нашия бюджет и на нашата икономика".

Димитър Радев подчерта, че въпросът за еврозоната е преди всичко политически, а не експертен и отговорът на този въпрос трябва да бъде даден от Народното събрание.

Има реален риск страната ни да не може да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 г., заяви още управителят на БНБ по време на изслушването в Народното събрание за готовността на страната ни.

„Имаме сериозно забавяне, това забавяне може да се оцени на около един период от 18 месеца. Но това забавяне е основно по отношение на вземането на политически решения. Тоест, ако ние нямаме бюджет, макрорамка, средносрочна програма с ясни параметри, изискването за номиналните критерии от Маастрихт ще виси във въздуха.

Като централна банка ние се опитваме да движим напред въпросите, които са в рамките на нашия мандат, постигаме определен напредък, но дори стъпките, които Българска народна банка трябва да направи, зависят от определени политически решения“.

Нивото на инфлацията у нас може да се окаже критерият, който страната ни да не може да покрие по пътя към еврозоната, уточни Димитър Радев:

"Ако се ако ще прецени още на тоя етап, че ние се отклоняваме толкова много от критерия за инфлацията, че не е възможно това да се компенсира дори в периода, в който отчетът на тези данни трябва да бъдат направен – той е в края на април. Ако такава оценка бъде направена и подкрепена от двете страни - както от българска страна, така и от Европейската централна банка, това на практика означава отлагане на процеса".

Управителят на БНБ Димитър Радев подчерта, че страната ни трябва да придвижи мисията на Европейската централна банка, която да установи какво е равнището на изпълнение на критериите и каква е готовността ни да се изпълнят техническите и логистичните изисквания.

По време на изслушването депутати ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България" изтъкнаха ползи от присъединяването на България към еврозоната. От БСП и "Възраждане" настояха за отговори дали приемането на еврото ще доведе до тежки икономически последствия за българските граждани.

Работата на Народното събрание продължава. Депутатите трябва да решат дали да дадат мандат на Министерския съвет, в координация с БНБ, да ускори процеса на техническа подготовка за приемането на еврото. Проектът на решение е внесен от ГЕРБ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румънският гражданин, задържан за незаконна сеч у нас, остава в ареста

Районният съд в Никопол наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", спрямо румънския гражданин, задържан на българска територия за незаконна сеч.  Мъжът остава за постоянно в ареста. Това съобщи районният прокурор на Плевен Владимир Радоев.  Той може да обжалва наложената му мярка за неотклонение пред Окръжния съд в Плевен,..

публикувано на 06.10.24 в 18:32
Светослав Василев

Светослав Василев за своята модерна машина за оптични кабели

В САЩ има интернет благодарение и на една малка българка фирма. Инженерна микрофирма от Русе е направила за американска компания за оптични кабели конкурентна машина за ширмовката им.  Всичко за бизнеса на Светослав Василев и неговите партньори започнало преди 10 години. Те започнали да създават индустриална автоматизация, програмиране на..

публикувано на 06.10.24 в 18:31
Около 200 участници се включиха в бягането.

Благотворително бягане за каузи, свързани с животните, на сдружение КАЖИ

За шеста поредна година в парк Борисова градина в София се проведе благотворително бягане за животните, организирано от сдружение КАЖИ - Кампании и активизъм за животните в индустрията.  Бягането се организира във връзка със световния ден на селскостопанските животни на втори октомври и световния ден за защита на животните, отбелязван на четвърти..

публикувано на 06.10.24 в 18:22

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06