Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган разговаря с Путин за износа на украинско зърно

Путин и Ердоган по време на срещата им в резиденцията Бочаров Ручей в Сочи, Русия, 28 септември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, че е уверен, че проблемът с износа на зърно от Украйна може да бъде решен, а това от своя страна може да насърчи и стъпки към преговори за примирие между Русия и Украйна. По същата тема разговаряха днес и министрите на отбраната на Русия и Турция - Сергей Шойгу и Хулуси Акар.

Москва се оттегли от споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция през юли, след като обвини Киев за атаката срещу руския черноморски флот на анексирания Кримски полуостров.

Действието на споразумението трябваше да бъде подновено на 19 ноември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турски удари по позиции на ПКК в Северен Ирак

Турски въздушни удари в Северен Ирак днес са унищожили 24 цели на забранената Кюрдска работническата партия (ПКК), съобщи турското министерство на отбраната в изявление, в което се добавя, че много бойци са били "неутрализирани“ по време на атаката, предаде Ройтерс. Анкара обикновено използва термина "неутрализирани“ в смисъл на убити,..

публикувано на 19.09.24 в 07:51

Централна и Източна Европа бавно се възстановяват след наводненията

Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона, който причини наводнения и взе жертви в Централна и Източна Европа. Те са най-малко 23, съобщиха властите в Австрия, Полша, Чехия и Румъния. На места ситуацията започва да се нормализира, но в много райони все още отчитат повишаване на нивото на водите. Военни, полиция, пожарникари и доброволци..

публикувано на 19.09.24 в 07:35
Доналд Тръмп

Тръмп "вероятно" ще се срещне със Зеленски следващата седмица

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че "вероятно“ ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, който ще бъде в САЩ следващата седмица.  Зеленски ще говори на срещата на Съвета за сигурност на ООН за войната с Русия. Тръмп потвърди, че ще се срещне с украинския лидер, но не даде повече подробности. Съперникът му на..

публикувано на 19.09.24 в 07:31
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Високопоставени дипломати от няколко страни обсъждат в Париж кризата в Близкия изток

Високопоставени дипломати от САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия се събират днес в Париж , за да обсъдят нарастващото напрежение в Близкия изток. Срещата е на фона на опасенията от мащабна война в региона, защото освен конфликта в Газа, в Ливан два дни се взривяват пейджъри и други устройства, а това е безпрецедентна атака, за която..

публикувано на 19.09.24 в 07:23

Най-малко 20 души са загинали при втората вълна от експлозии в Ливан

Най-малко 20 души са загинали, а повече от 450 са ранени при втората вълна експлозии на мобилни комуникационни устройства в Ливан. Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви "нова фаза" на войната. 12 са вече жертвите от експлозии на пейджъри в Ливан Много комуникационни устройства за двустранна радиовръзка, наричани разговорно..

публикувано на 19.09.24 в 07:16

Страните от Б9 настояват за колективен отговор на НАТО на навлизането на руски летателни апарати в пространството на Алианса

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса. Позицията на Букурещ беше изразена от министъра на отбраната Анджел Тълвар, който беше домакин на среща на колегите си от групата Б-9.  По думите на Тълвар..

публикувано на 19.09.24 в 07:07

НС решава дали да облекчи условията за референдуми

Депутатите решават дали да облекчат условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните промени в Закона за опазване на околната среда. Промените в Закона за прякото участие на..

публикувано на 19.09.24 в 06:59