Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли вотът на "новите преселници" от Украйна и Русия да реши изборите в Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Израел гласуват на 5-и за последните 4 години предсрочни парламентарни избори. Освен 18-годишните, за първи път за Кнесет ще гласуват и т.нар. нови преселници. През последната година има вълна от бежанци от Украйна и от Русия. Израел им осигурява право на работа и медицинска застраховка, а тези, които имат еврейски корени, могат да получат гражданство. От началото на годината до сега близо 50 000 души са получили израелски лични карти, което ги прави избиратели. Наясно ли са те с политическите процеси в Израел и могат ли тези 50 000 гласа да повлияят на изборните резултати?

Ако всички нови преселници, имащи право да гласуват, се отправят към избирателните секции, ще осигурят между едно и три депутатски места. При силно разпокъсаните парламентарни сили, това може да се окаже решаващо. Въпросът е доколко новопристигналите са информирани за израелския политически живот, доколко гледат на еврейската държава през призмата на войната и на отношението към един или друг аспект на военния конфликт между Русия и Украйна и доколко виждат своето място в Близкия изток. За това говори Алла Смолникова от Центъра за помощ на бежанци в Ришон лецион:

"Аз утре ще съм пред избирателната секция, за да помагам с каквото мога на нови украински бежанци, решили да гласуват. Досега сме разяснявали как се гласува тук, какви партии вземат участие в изборите и съм разказвала личните си впечатления за изборите, как протича гласуването, кои са партиите. Част от новодошлите не са склонни да гласуват нито в Родината си, нито тук. Други се възприемат като временно в Израел, докато войната свърши, за да се върнат. Въпреки че получават документи и помощи, те следят ставащото в Украйна. В момента там няма ток, а това ще рече, че нямат нищо. Ако за да се сгрееш, може да отсечеш дърво от гората, то без ток липсва връзка със света, информация, всичко.

Руснаците не се възприемат като бежанци. Те са възмутени, че не се превеждат на руски бюлетините - тук те се изцяло на иврит, поддават се на пропагандата, а и са склонни да продадат гласа си за дребни облаги.

Избирателите в Израел, не само рускоезичните, вярват на популистки лъжи и не мислят с главите си. Хората не проверяват фактите, както правят журналистите, например. Избирателите приемат написаното някъде с доверие, но приказни неща се случват само в приказките. Ето затова ще останат отново разочаровани. Трябва да правят анализ на новините, да прогнозират, да отговарят за своя избор".

За изборите говори и адвокат Леон Ели, който е с български корени:

"Зависи как те ще бъдат настроени към Израел. Това нещо не може да промени резултатите. Не ми се вярва, че лесно ще бъдат манипулирани. Не се интересуват те какво става тук. Ако има 1000 или 2000, които ще отидат да гласуват, пак добре". 

Репортаж на Феня и Искра Декало в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър, министър на вътрешните работи на Великобритания

Британското министерство на вътрешните работи оповести нови мерки за справяне с нелегалната миграция

Британското министерство на вътрешните работи (Хоум офис) очерта планове за справяне с нелегалната имиграция, включително ангажиране на 100 нови служители на разузнаването за разбиване на бандите за трафик на хора. Министрите от Хоум офис обещаха „голям скок“ на полетите за връщане на неуспешно потърсили убежище лица и други без право да бъдат в..

публикувано на 21.08.24 в 21:06

Пореден протест срещу ремонтите на ул. "Опълченска" в София

Десетки жители на столичния район "Възраждане" излязоха на пореден протест срещу ремонтните дейности на ул. "Опълченска". Повече от месец хората изразяват недоволство от обявеното изсичане на дърветата заради предстоящото разширение на пътното платно. Протестиращите се отправиха на шествие като за кратко блокираха ключови кръстовища в района Позицията на..

публикувано на 21.08.24 в 20:36

Протест блокира за кратко Орлов мост в столицата

Орлов мост в столицата е блокиран в знак на протест срещу вътрешния министър Калин Стоянов. Акцията, организирана от сдружение БОЕЦ, е предупредителна. Движението през кръстовището не беше блокирано изцяло, за автобусите на градския транспорт беше осигурен коридор. Обстановката вече е спокойна.

публикувано на 21.08.24 в 20:15

Протест на БОЕЦ с искане за оставката на министъра на вътрешните работи

Протест с искане на оставката на служебния министър на вътрешното министерство Калин Стоянов се провежда пред МВР. Организатор на проявата е сдружение БОЕЦ. "Вдигнатият юмрук? - Това е демонстрацията на Пеевски през юмрука на Калин Стоянов, че той владее цялата държава и че той е господарят. Това е посланието, което Пеевски отправя към всички ни. А Калин..

публикувано на 21.08.24 в 19:29

Нападение с нож в софийска аптека

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на булевард "Шипченски проход" в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата. Нападателят с множество криминални регистрации, осъждан и е лежал ефективни присъди. От..

публикувано на 21.08.24 в 18:44
Снимката е илюстративна

Не е започнал ремонтът на водохващането за три кюстендилси села в частично бедствено положение

Още не започва ремонтът на водохващането "Робовица" заради което в три села в Кюстендилско беше обявено частично бедствено положение от 1 юли, което още е в сила. Засегнати са селата: Мурсалево, община Кочериново, Слатино, община Бобошево, и Смочево, община Рила.  Падналият дъжд вчера и днес само частично е подобрил ситуацията с водоподаването,..

публикувано на 21.08.24 в 18:38
Затворът в Плевен

Камен Балбузанов-Куката се е предал на властите и е в затвора в Плевен

В Плевен е задържан издирваният Камен Балбузанов-Куката. Той се е предал сам на властите и е задържан в затвора в града. Балбузанов е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда от началото на годината, каза Диана Илиева - заместник-окръжен прокурор и говорител на прокуратурата: "Доброволно се е явил в затвора в град Плевен, приет е и с това е..

публикувано на 21.08.24 в 18:32