Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с климатичните промени беше обсъдена на прием, организиран от Чарлз Трети

| обновено на 05.11.22 в 04:16
Крал Чарлз Трети
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крал Чарлз Трети даде прием в Бъкингамския дворец, на който беше обсъдена борбата с климатичните промени. Събитието се проведе, докато световните лидери се подготвят за участие в световната климатична конференция в Египет.

Около 200 политици и водещи екокампании се срещнаха в Бъкингамския дворец, включително британският премиер Риши Сунак, специалният американски пратеник по климатичните въпроси Джон Кери и председателят на предишната климатична конференция Алок Шарма.

Британският крал е добре известен с дейността си за опазване на природата, но бе постигната договореност да не пътува за форума в Египет. Конференцията на ООН започва в неделя в курорта Шарм-ел-Шейх. Риши Сунак заяви на срещата, че водещата роля на Великобритания за климатичните промени ще продължи и след края на британското председателство.

Сунак, който ще присъства на първите дни на форума, бе критикуван остро от климатичното лоби и опозицията, след като първоначално заяви, че няма да участва заради неотложни вътрешни проблеми. Снощи Сунак отдаде почит на Чарлз Трети за свършената работа в областта на климата, като изтъкна, че той работи вече 50 години за намиране на решения, което е много преди първата климатична среща на ООН.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Риши Сунак, британски премиер

Британският премиер Сунак ще присъства на климатичната среща на върха в Египет

Риши Сунак ще присъства на климатичната лидерска среща следващата седмица в Египет (COP27), като това представлява пълен обрат на предишните очаквания, че премиерът на Обединеното кралство ще пропусне глобалната среща на върха за климата поради..

публикувано на 02.11.22 в 12:43
Борис Джонсън

Борис Джонсън ще участва в климатичната конференция в Египет

Бившият британски премиер Борис Джонсън потвърди, че ще участва в климатичната конференция в Египет следващата седмица след получена покана от организаторите.  Новият премиер Риши Сунак беше под силен натиск да участва във форума, след като първоначално..

публикувано на 02.11.22 в 04:56

Кулинарното наследство на Европа е застрашено от изменението на климата

От световноизвестните френски сирена до италианското "Пармиджано" и гръцките маслини "Каламата" - кулинарните съкровища на ЕС са под заплаха заради изменението на климата, предава "Euronews"...

публикувано на 31.10.22 в 13:47

Малтийската столица сред най-засегнатите от климатичните промени

Малтийската столица Ла Валета оглавява списъка на европейските градове, най-засегнати от климатичните промени. Това показва проучване на учени от независима изследователска група в областта на околната среда (Climate Central).  В първата..

публикувано на 28.10.22 в 05:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киев

Руски дрон удари жилищна сграда в Киев и предизвика пожар на последните етажи

Руски дрон удари многоетажна жилищна сграда в украинската столица Киев в петък вечерта, предизвиквайки пожар в последните етажи на сградата, казаха представители на украинската столица, предаде Ройтерс. "Последните етажи горят във висока..

публикувано на 25.10.24 в 22:20
Снимката е илюстративна

Огнище на птичи грип в голяма птицеферма в ямболското село Болярско, умъртвяват 350 хил. птици

Огнище на птичи грип е регистрирано в голяма птицеферма в ямболското село Болярско, умъртвени ще бъдат около 350 хил. птици. В 10-километровата наблюдавана зона попадат град Ямбол, шест села в община Тунджа – Безмер, Хаджидимитрово, Ботево,..

публикувано на 25.10.24 в 22:10

Осъдиха двама, нападнали TB екип на Валя Ахчиева в Дупница

Районният съд в Дупница постанови условна присъда за двама мъже, нападнали ТВ екипа на Валя Ахчиева в Дупница. Те ще платят и разноските по делото. Решението не е окончателно. Случаят е от 7 юни тази година журналистката и оператор влезли в..

публикувано на 25.10.24 в 21:54

Гръцките моряци прекратиха предсрочно стачката

Гръцките моряци прекратиха предсрочно стачката. Пуснаха движението на фериботи и товарни кораби. След почти четири дни на протести синдикатът на пристанищните работници и моряците се споразумя с правителството. На среща с министъра на търговския..

публикувано на 25.10.24 в 20:22
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен отказа да се срещне с премиера на Сърбия Милош Вучевич

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отказала да се срещне с министър-председателя на Сърбия Милош Вучевич заради заявените намерения на сръбския лидер за икономическо сближение с Русия. Това обясни постоянният представител..

публикувано на 25.10.24 в 20:17

ЕК преговаря с България за удължаване на крайния срок за предаване на средносрочния фискално-структурен план

Европейската комисия преговаря с България за удължаване на крайния срок за предаване на националния средносрочен фискално-структурен план, каза нейната говорителка Верле Нойц. Крайният срок за всички страни-членки бе 20 септември, но се допуска..

публикувано на 25.10.24 в 19:50

Сандвичи или пари до 15 лв. на ръка за членовете на СИК в Кюстендилско от партийните централи

Сандвичи в плик или пари до 15 лева на ръка получават членовете на СИК в Кюстендилско, казаха от местните партийни щабове. Това се прави с партийни пари   и е извън хонорарите, които те получават след изборите по бюджета, поясниха активисти. В..

публикувано на 25.10.24 в 19:41