Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ожесточени боеве в Донецка област на Украйна

Руски военни в района на Херсон, септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Донецка област на Украйна се водят ожесточени боеве около градовете Бахмут, Соледар и Авдеевка, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

"Няма да отстъпим нито сантиметър от нашата територия", категоричен е той.

Украински военни обвиниха руските войски в още грабежи и разрушаване на цивилна инфраструктура в Херсонска област. 

"Руснаците демонтират антените на мобилните оператори, взривиха електропровод и взеха оборудване от соларна електроцентрала", се казва в техни съобщения.

За сериозни боеве в Николаевска област съобщава назначената от Москва администрация. Украинската армия е предприела нови атаки, но за момента руските сили запазват позициите си.

В традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че около 4 милиона души са без ток. Планираните прекъсвания на електрозахранването ще засегнат днес цялата страна.

През последните седмици Русия атакува енергийната инфраструктура на Украйна с ирански дронове. ТАСС съобщи, че секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев е пристигнал в Техеран. Предполага се, че визитата е свързана с евентуална сделка за ирански балистични ракети за Русия, както преди няколко седмици предположиха западни военни експерти. Кремъл се опитва да си осигури доставката на боеприпаси за Украйна, заобикаляйки западните санкции.

Посещението на Патрушев в Иран идва също така на фона на съобщенията, че иранският режим търси руска помощ за потушаването на протестите след убийството на 22-годишната Махса Амини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Княжево отново на протест за запазване на алеите на Витоша

Жители на столичния квартал "Княжево" излизат отново на протест с искане да се запазят  алеите на Витоша. Инвеститор има намерение да строи върху тези, които попадат в частен имот. Общината да спре строителството до изясняване на ситуацията, поискаха протестиращи, които днес се събират пред сградата на Министерския съвет. "Преди три месеца..

публикувано на 29.08.24 в 08:47

Тайфун взе три жертви в Япония

Трима души загинаха в Япония, след като тайфунът "Шаншан" достигна бреговете на префектурата Кагашима. Проливни дъждове и много силен вятър-със скорост над 200 км в час прекъснаха електроснабдяването на стотици хиляди домакинства, предаде Ройтерс. Властите издадоха заповеди за евакуация на милиони жители в няколко префектури. Големите..

публикувано на 29.08.24 в 08:18
Петър Славов

Петър Славов: За изборите не могат да се регистрират две абревиатури ДПС

Фигурата на почетния председател е добавена допълнително в устава на ДПС. Тезата, че той е нещо едва ли не нещо като едноличен собственик и монарх и може да прави всичко, не издържа . Това каза пред БНР адвокат Петър Славов, бивш депутат и граждански активист " Битката очевидно ще се пренесе в съдебните зали ", отбеляза той за..

публикувано на 29.08.24 в 08:02

Православната църква почита свети Йоан Кръстител

На 29 август православната църква почита свети Йоан Кръстител. В българската традиция денят се нарича още Секновение, защото денят и нощта се изравняват и идва краят на лятото Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни, тя тържествено празнува рождението му; а на 29..

публикувано на 29.08.24 в 08:02

Андрей Ковачев: Багери правят технологични пътища в Кресненското дефиле

От 2 седмици работят багери в Кресненското дефиле, без да има документална основа за подобна дейност. Много прилича на онези незаконни сондажи, които се правеха преди 2 години в дефилето. Правят т.нар. технологични пътища, които се ползват за достъп на тежки машини , тоест начално строителство. Това разказа пред БНР Андрей Ковачев от..

публикувано на 29.08.24 в 08:01

Израел елиминира терорист от "Ислямски джихад"

Започналите израелски военни операции на Западния бряг ще продължат през следващите дни, обяви армията на еврейската държава. Най-малко 10 са загиналите при последните нападения и въздушни атаки, които според специалисти са най-широкомащабните за последните 20 години. Външният министър Израел Кац, посочи, че целта на офанзивата е да осуети..

публикувано на 29.08.24 в 07:46

Няма да искаме помощ от чужбина за пожара в Рила

Няма да се търси помощ от чужбина за оладяването на пожара под рилския Черни връх, заяви за БНР директорът на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов. Обхванатата територия е близо 100 декара. На терена са качени два булдозера, които проправиха път към района на пожара и това..

публикувано на 29.08.24 в 07:46