Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само Швеция и Франция могат да ни осигурят изтребители до идването на Ф-16

Заместващи изтребитеблисе обсъждат, тъй като МиГ-29 могат да се експлоатират до края на 2024 г., а тогава още няма да са дошли платените Ф-16
Снимка: БГНЕС, архив

Само Швеция и Франция могат да осигурят заместващи изтребители до идването в България на първите осем Ф-16,  поръчани от САЩ . Това е заключение на военните експерти, представено от служебния министър Димитър Стоянов пред депутатите от комисията по отбрана късно вчера.

"Грипен" и "Мираж" са двата варианта, които стоят най-реалистично пред България, която трябва в края на 2023 година да приземи окончателно Миг-29, но и няма да е получила първите Ф-16.

Димитър Стоянов обясни, че в отговорите имало и цени, но не каза какви.

Служебният министър на отбраната припомни, че във варианта, представен и гласуван от 44-тия парламент, е трябвало да има два типа самолети, които да се обслужват по едно също време. Но тогава това е трябвало да бъдат МиГ-овете.

Димитър Стоянов каза, че французи и шведи ще оглеждат летища. Но шведите щели да дойдат в средата на ноември.

Министърът каза, че е оптимист за очаквана оферта от Израел.

Италия, Нидерландия и Испания са отговорили отрицателно на очакванията ни за заместващи сили.

Димитър Стоянов припомни, че въпросът за търсенето на европейска заместваща платформа е от март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МРРБ обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка

Министерството на регионалното развитие обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка. Едно от предложенията е това да не се прави  между ноември и края на март. Изцяло нова наредба за пътните маркировки пише МРРБ, каза Диана Русинова от Европейският център за транспортни политики.  Защото нашата наредба е много остаряла. Тя е от..

публикувано на 14.09.24 в 08:20
Ф-35

САЩ одобри потенциална продажба на 32 Ф-35 на Румъния

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на 32 изтребителя Ф-35 и самолетни двигатели на Румъния. Сделката е на стойност 7,2 милиарда долара, съобщиха от  Пентагона, предаде БТА. Главен изпълнител ще бъде компанията "Локхийд Мартин". В съобщението се посочва, че този проект подкрепя целите на американската..

публикувано на 14.09.24 в 07:58

Близо 140 млн. лева повече за обучение на студенти по важни за икономиката специалности

Държавата осигурява близо 140 милиона лева допълнително за обучението на студенти и докторанти по важни за българската икономика специалности. Повече средства получават държавните университети, които осигуряват по-качествено обучение и подготовка на студенти и докторанти по специалности, от които българската икономика има нужда...

публикувано на 14.09.24 в 07:54

За 9-и път: Жители на свищовски села с пътна блокада заради безводие

Жителите на свищовските села, които бедстват заради безводие, за девети път излизат на протест с пътна блокада. Между 10 и 12 часа на два пъти за половин час те ще затворят пътя Плевен - Русе при разклона за село Горна Студена. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Морава и Козловец не спират с протестите и пътните блокади. Казват, че..

публикувано на 14.09.24 в 07:47
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Поредна среднощна атака с дронове срещу Одеска област

Тази нощ украинският град Одеса и Одеска област отново са били атакувани с дронове. Сирените в  черноморския град бяха задействани малко преди 1:00 часа. По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че навлизането на украинските сили в Курска област е забавило напредъка на руските военни в Източна Украйна. Местните власти в..

публикувано на 14.09.24 в 07:39

Тридневен траур във Въоръжените сили за загиналите пилоти в "Граф Игнатиев"

Във Въоръжените сили е обявен тридневен траур в памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.  Двамата пилоти загинаха при подготовката на планираното за днес авиошоу по случай 20 години от приемането на България в НАТО. Самолетът им се разби край авиобаза "Граф Игнатиево". Празничното авиошоу беше отменено. Днешният 14..

публикувано на 14.09.24 в 07:15

Близо 560 хиляди деца са ваксинирани срещу полиомиелит в Газа

Близо 560 хиляди деца под десет години са били ваксинирани срещу полиомиелит по време на първия кръг от извънредната имунизационна кампания в Ивицата Газа, съобщи Световната здравна организация.  12-дневната кампания е осигурила достъп на 558 963 деца до новата орална ваксина срещу единия от причинителите на заболяването - полиовирус тип 2. Здравните и..

публикувано на 14.09.24 в 05:15