Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП: Мерките от RepowerEU в националните планове за възстановяване

Снимка: europarl.europa.eu

Евродепутатите гласуваха за включване на мерки за пестене на енергия, производство на чиста енергия и диверсификация на енергийните източници, заложени в RepowerEU, в националните планове за възстановяване. 

Целта е да се подкрепи независимостта от руските изкопаеми горива и да се ускори екологичния преход.

Заложените мерки трябва да дават приоритет на инвестициите за борба с енергийната бедност, малките и средни предприятия и микропредприятията. Евродепутатите настояват допълнителните 20 млрд. евро безвъзмездни средства, предложени от Комисията, да дойдат от по-ранно провеждане на търгове за национални квоти за емисии, вместо да се използват квоти от резерва за стабилност на пазара в ЕС.

Те настояват и Комисията да определи още източници на средства, които да допълнят финансирането на действията по RepowerEU, в т.ч. и гъвкавост при използването на неизразходваните средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Божанов - Нотариуса

Комисията "Нотариуса" ще изготви доклад за дейността си

Временната комисия, която беше създадена, за да установи всички факти и обстоятелства за дейността около групите на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото реши да се преустановят изслушванията в комисията и да се премине към изготвянето на доклад за дейността ѝ.  Документът трябва да бъде представен до две седмици. Депутатът от "Възраждане"..

публикувано на 12.09.24 в 17:02

ЦИК остави без разглеждане всички заявления на двете крила на ДПС

Централната избирателна комисия реши да остави без разглеждане всички заявления, подадени от двете крила на ДПС във връзка с излизането или оставането на партията в състава на коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“. ЦИК разглежда две нови заявления от двете крила на ДПС Решението беше покрепено от 12 от членовете на ЦИК, двама бяха..

публикувано на 12.09.24 в 16:51

На първо четене в комисия: Да се отложат новите правила за такса смет

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо четене предложението на ГЕРБ да се отложи с една година новият механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци на принципа: "Замърсителят плаща".  Промените в Закона за местните данъци и такси трябва да влязат в сила от 1-ви януари 2025 година и ако бъдат отложени, България ще подлежи на..

публикувано на 12.09.24 в 16:13

В ЦИК е получено писмо от министър Карадимов с предложения за провеждането на машинния вот

В Централната избирателна комисия е получено писмо от министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов относно предложения за подобряване на правилата и процедурите по гарантиране на провеждането на прозрачен, демократичен и добре организиран машинен вот - това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.  Тя допълни, че за изпращането на това..

публикувано на 12.09.24 в 16:08
Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер

Германия възстановява контрола по сухопътните си граници

Германският вътрешен министър Нанси Фезер настоява за реформи на Дъблинското споразумение за миграцията. В писмо до ЕС тя оповестява официално връщането от понеделник на контрола по сухопътните граници на Федералната република. Германия е принудена да затегне контрола по границите си заради претоварване на общините и нарасналата опасност от нови..

публикувано на 12.09.24 в 16:02

ВАС отхвърли жалбата на "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за изборите

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври.  От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от..

публикувано на 12.09.24 в 15:52
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Независимостта на ЕЦБ от политиката трябва да се върне, делът на еврото падна

Еврото, като дял от валутните резерви в световен план беше стигнало почти 25%, днес е 19%, защото всички се притесняват, че Европа може геополитически, заради някакво решение, да ви замрази парите. Цялото това нещо е опасно, то руши Европа и тя действително не е конкуретоспособна. Това предупреди финансистът Кузман Илиев, създател на..

публикувано на 12.09.24 в 15:49