Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За бюджета: ГЕРБ и БСП се срещнаха и се разминаха по темата за социалните мерки

Снимка: БГНЕС

Вижданията си за държавния бюджет за догодина парламентарните групи продължиха да обсъждат и днес със срещи в различни формати. Депутати от БСП разговаряха със свои колеги от ГЕРБ. От "Демократична България" обсъждаха темата с "Продължаваме промяната", които от своя страна имаха среща с представители на синдикатите.

ГЕРБ и БСП се срещнаха за бюджета, но и се разминаха във вижданията си за социалните мерки. От ГЕРБ коментираха, че социалният пакет на левицата ще увеличи драстично дефицита, а от БСП настояха, че удължаването на бюджета означава замразяване на доходите при повишаващи се цени.

Срещата беше втората от поредицата по инициатива на левицата преди същинското обсъждане на внесения от служебното правителство бюджет.

"Ние имаме с вас сериозен различия по тези въпроси, но може би ще намерим и някакво съгласие по някои от мерките" – това заяви в началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова и припомни, че сериозното различие е в разбирането на левицата, че необходим нов бюджет за 2023 година, докато ГЕРБ подкрепят действията на служебното правителство за удължаване на действащия до края на март следващата година.

Левицата ще внесе допълнения в бюджета под формата на социални предложения: "Разбира се, това трябва да е съобразено с финансовата стабилност и с макроикономическите показатели, това е безусловно. Няма да си играем на популисти, въпреки и че г-н Борисов каза: И социалният пакет на БСП ще приемем... Сега го разбирам, нали, той го играе добрият Дядо Мраз", коментира още Нинова.

Десислава Атанасова от ГЕРБ припомни, че все още няма яснота дали ще има редовен кабинет и че ще подхождат към предложенията в бюджета: "Лишени от популизма и с прагматични отговори на въпросите гарантираме ли финансова стабилност на държавата".

По време на срещата не бяха очертани консенсусни мерки в социалната сфера. ГЕРБ и БСП се разделиха в прогнозите си за размера на дефицита - дали ще е над или под 4 %, както и за ръста на икономиката.

БСП настояха за минимална работна заплата от 850 лева и преизчисляване на пенсиите от 1 юли 2023 година.

От ГЕРБ не приеха подхода на БСП. Бившият социален министър Деница Сачева заяви, че въпросът за заплатите трябва да минава през борба със сивия сектор и неплащането на осигуровки и че ще настояват разговорите за пенсиите да се водят на "строго експертно ниво".

Сачева припомни още, че социалните плащания са предвидени в проекта на удължаване на текущия бюджет: "По отношение на Закона за социалното подпомагане тези допълнителни разходи – те са предвидени в този проект на закон за удължаване на действието на бюджета".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна започват дълги пътни ремонти на ключови участъци

Във Варна утре започват продължителни ВиК ремонти на ключови пътни участъци в града. Става дума за района на бул. "Република" и кръговото движение на голям строителен хипермаркет и за бул. "Княз Борис". По трасетата ще се въведе временна организация на движението . Ще бъде изграден голям канализационен колектор в близост до  Двете..

публикувано на 07.10.24 в 07:17

Министър Карадимов: Създаването на индустриални паркове може да привлече огромен инвеститорски интерес

Създаването на мрежа от индустриални паркове в България може да привлече огромен инвеститорски интерес към страната ни. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който в събота беше гост на Благоевград и провери какво е състоянието на имота на "Булгартабак". Бившата перла на тютюневата индустрия у нас вече е..

публикувано на 07.10.24 в 06:45

Утре започва Нобеловата седмица на носителите на най-престижните научни призове

Утре, в деня на годишнината на нахлуването на "Хамас" в Южен Израел, с което започна година на кръвопролития и война в Близкия Изток, започва т.нар. Нобелова седмица, по време на която ще бъдат оповестени носителите на най-престижните научни призове в 6 категории, които да предложат оптимизъм насред световните кризи. Според експерти е трудно да..

публикувано на 06.10.24 в 21:48

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина жена, други двама са в тежко състояние

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина 55-годишна жена, а двама са в тежко състояние, настанени в ямболската болница.   Сигналът за инцидента на 278 км на магистралата в посока София,   е подаден около 16.00 часа, съобщиха от полицията в Ямбол. Лекият автомобил е напуснал пътното платно в дясно по посока на..

публикувано на 06.10.24 в 21:30

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21