Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протестен митинг и автошествие в София с искане за ръст на доходите

Снимка: БГНЕС, архив

Синдикатите - КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа", организират в София Национален протестен митинг и автошествие с искания за по-високи доходи и запазване на работните места.

Митингът ще се проведе от 11 часа пред Народното събрание, а автошествието  - от 12 до 14 часа в центъра на столицата и по основни пътни артерии в града.

От Столична община предупредиха, че се очаква затруднение в движението и на градския транспорт.

Лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов заяви за "Хоризонт", че за първи път към демонстрацията на синдикатите се присъединяват работещи от всички сектори.

"Достатъчно е споменаването на инфлацията, за да е ясно, че нещо трябва да се предприеме и да се направи. Това са доходите. Другият ни голям проблем е в областта на енергетиката през Плана за възстановяване и устойчивост, така, че това са общо взето двете мажорни теми, с които искаме да занимаем народните представители и да им обърнем внимание. С Пламен Димитров - президента на КНСБ, ще имаме среща и с президента Румен Радев, с когото също ще поговорим по тези теми".

От президентството съобщиха, че държавният глава Румен Радев ще разговаря с представители на протестиращите.

В съвместна декларация КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" представят исканията си, които са свързани с доходите на работещите, трудовите и синдикалните им права, отражението на зелената сделка.

Сред тези искания са ръст на доходите до края на тази година, който да компенсира натрупаната инфлация, която през септември достигна на годишна база 18,7 процента, както и повишаване на минималната работна заплата от 710 на 850 лева от 1 януари догодина.

Синдикалистите настояват и за ръст с поне 13 процента през 2023 година на всички заплати в частния и бюджетния сектор, а за агенциите, работещи на терен - минимум 20 процента.

Сред исканията на синдикалистите са отлагане на плановете за либерализацията на енергийния пазар за битовите потребители след 2025 година, както и двойно увеличение на броя на хората, които получават пари за отопление с минимален размер на помощта 1000 лева.

В протеста ще се включат ръководствата на двете конфедерации, лидерите на федерации към тях, Съюзи, изразили подкрепа към исканията, синдикални председатели и работници от цялата страна.

По предварителна информация на организаторите в акцията ще се включат близо 5000 души и 1000 автомобила.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Опустошени сгради в град Газа.

50 души са загинали при израелски въздушни удари в Ивицата Газа

50 души са загинали при последните израелски въздушни удари в Ивицата Газа, предаде  Би Би Си. По-рано Ройтерс съобщи за 7 жертви в град Завайда в централната част на сектора. Агенцията отбелязва, че Израел, който не спазва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня, е обект на международно осъждане заради..

публикувано на 17.07.24 в 07:57

Интензивен трафик на граничните пунктове

На границата с Румъния и Гърция трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили при пунктовете "Оряхово" и "Кардам",  и на "Кулата". На българо-сръбката граница, при "Калотина", трафикът е интензивен на вход за леки автомобили, а на границата с Турция  е интензивен на изход за леки и товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево".

публикувано на 17.07.24 в 07:55

Иран отхвърли твърдения за план за убийството на Тръмп

Иран окачестви обвиненията за заговор за убийството на Доналд Тръмп като " неоснователни и зловредни". По-рано Си Ен Ен съобщи за такава разузнавателна информация от американските служби. "От гледна точка на Ислямска република Иран Тръмп е престъпник, който трябва да бъде съден и наказан от съд, защото нареди убийството на генерал..

публикувано на 17.07.24 в 07:42

Православната църква почита света Марина

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни. Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е измъчвана и..

публикувано на 17.07.24 в 07:41

Още не е известно кой ще е следващият премиер на Франция

Френският президент Еманюел Макрон прие във вторник оставката на премиера Габриел Атал и правителството. Още не е известно кой ще бъде следващият премиер на Франция след предсрочните избори, спечелени от левицата. Оставката на френския премиер Габриел Атал е официално приета след заседание на правителството - първото след предсрочните избори, на..

публикувано на 17.07.24 в 07:38

Депутатите изслушват премиера и 2-ма министри за ситуацията с пожарите

В дневния ред на парламента влиза темата за пожарите и действията на държавата за отстраняване на последиците и подпомагане на пострадалите. На въпроси на депутати ще отговарят служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на земеделието Калин Стоянов и Георги Тахов. Депутатите ще изберат и състав и ръководства на..

публикувано на 17.07.24 в 07:33
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски иска отнемане на отличия на украинци, действали срещу страната

Украйна и още 50 страни обвиниха Русия в лицемерие, след като в Съвета за сигурност на ООН външния ѝ министър Сергей Лавров председателства среща, посветена на мултилатерализма. В Киев президентът Володимир Зеленски призова парламента да приеме закони за отнемане на отличия на украинци, действали срещу страната си. Русия, която е ротационен..

публикувано на 17.07.24 в 07:30