Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулеба: Западът е на път да постигне "съвместна победа" над Русия

Дмитро Кулеба направи коментара по време на срещата си с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Пномпен
Снимка: Туитър на Дмитро Кулеба

Западът е на път да постигне "съвместна победа" над Русия, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Камбоджа, след като Москва изтегли въоръжените си сили от южния украински град Херсон.

Много малко бяха хората, които вярваха, че Украйна ще оцелее. Само заедно можем да победим и да изхвърлим Русия от Украйна, подчерта украинският външен министър и добави:

"Спечелихме битката за Херсон - това беше добро постижение, но войната продължава. Наясно съм, че всички искат тя да свърши възможно най-бързо и определено ние също желаем това, даже повече от останалите".

Според Кулеба ликуващите украинци в Херсон проливат "сълзи на благодарност" към Съединените щати за изпратената военна помощ за милиарди долари.

Видеозаписи показха местни хора по улиците, развяващи националния флаг на Украйна и скандиращи при пристигането на войските на Киев.

Херсон е "нашият град", обяви украинският президент Володимир Зеленски и продължи:

"Искам специално да се обърна към онези руски войници, наемници и колаборационисти, които бяха изоставени в Херсон и други украински градове. Единственият ви шанс за спасение е да се предадете в украински плен. Гарантираме, че ще се отнесем към вас в съответствие със закона и международните норми".

В освободените населени места в Херсонска област украинските военни вече провеждат стабилизационни мерки, докато руските сили укрепват позициите си на левия бряг на Днепър.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс определи като "още един стратегически провал" оттеглянето на руските войски от Херсон, след като в началото на инвазията през февруари Русия не е успяла да изпълни стратегическите си цели.

Турция ще продължи да полага усилия за провеждане на диалог за мир между Русия и Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като обвини Съединените щати и други западни страни, че не спират с безкрайните нападки срещу Москва.

ООН призова страните по целия свят да вдигнат бариерите пред износа на руски торове.  Русия се оплаква от пречките на западните санкции и поставя под въпрос подновяването на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, което изтича на 19 ноември. Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин обвърза поситигането на решение с връщането на руската държавна банка, финансираща аграрния сектор, в международната система за разплащания SWIFT. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от Областната дирекция на полицията. Работата със задържаните продължава, от прокуратурата казаха за БНР, че..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на босненските полицейски служби. Въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският премиер Бенямин Нетаняху, че ще отвърне на удара.  Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50