Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският селскостопански институт „Вулкани“ е разработил програма за биологична защита на финиковата палма

Снимка: METTA/Facebook

Наричат Израел „страната на млякото и медът“, като под мед се разбира по-скоро силан- мед извлечен от фурми. А историята за отглеждането на финиковите палми в страната е странна смесица между разказ за героично минало, криминална история, достойна за холивудски филм и научна фантастика. Кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало присъстваха на първия конгрес по морско и пустинно земеделие в морския курорт Ейлат, за който бяха дошли специалисти от 26 държави от Близкият изток, Африка и от Балканският полуостров, като 17 от тях бяха представени на ниво министри.

За Юдейската пустиня в древността са се водили невероятни битки, защото, ако си служим със съвременни понятия, това е бил източника на консерванти: сол от Мъртво море и мед от палмите около него. Там е виреел и един сорт фурми, достоен за императорска трапеза. Били са с дължина около 5-7 см. и божествен вкус. Продавали са се за равностойно по грамаж злато. Но след падането на Юдейското царство и геноцида след него, точно този сорт е бил „загубен“ по тези земи. Запазили са го в Месопотамия.

След възстановяването на еврейската държава през 1948 г. било решено едно от направленията на селското стопанство да е отглеждането на финикови палми от най-висш сорт. За целта е трябвало да бъдат открити евреи с опит в това производство. Възложили задачата на Мосад. Сътрудници от селскостопанския шпионаж били изпратени в няколко арабски страни. Роденият в Украйна Яни Авидов, който бил научил добре арабски, бил изпратен в Иран. Представял се за италиански търговец. Убедил доста евреи от пустинните области, които имали финикови плантации да се изселят в Израел. Проблемът бил във фиданките. Научил, че разсадник на интересуващия го сорт има в Ирак, но от страната е забранено да се изнасят дървета. Успял да спазари 70 000 фиданки и с помощта на контрабандисти да ги пренасят в продължение на седмица с лодки през реката до Иран. Там наел италиански кораб. Щом преминали Суецкия канал, заедно с пътуващите градинари, превзели кораба и въпреки съпротивата на екипажа го насочили за Хайфа, където разтоварили фиданките. И пътниците слезли. Част от дърветата били изсъхнали, но останали. Поставили началото на съществуващи и до сега плантации в източен Израел. Пред научно-изследователския институт била поставена задачата за подобряване на този сорт.

Пред щанда на научния институт по земеделие в пустинята Арава се редяха много желаещи да сключат договори за новите, селекцтирани в Израел фурми. Директорът на института Аялон Гадиел разказа:

"Фурмите, които отглеждаме са големи и вкусни. Селектирани са в страната, но вече се отглеждат и на други места по света. Плодовете се продават почти двойно по-скъпо от обикновените, защото са почти двойно по-големи и тежки. Търсят се не само заради големината, а и заради останалите параметри, които липсват в други форми. За мнозина са само екзотични плодове, но въпреки че са доста сладки ( наричат ги природен шоколад), помагат за смъкване на кръвната захар и холестерола. Пазарите им са освен в Европа и Америка, в Индия и Китай".

Вярно е, че почти криминално първите фиданки са пристигнали в съвременен Израел, но нашите вече са доста различни от тях. Разбира се, и ние го пазим от кражби. Когато са още ниски може да се краде, но те бързо избуяват и се берат с кран. А от птичките ги пазим със специална мрежа, с която закриваме гроздовете.

Палми, макар и от най-висш сорт, се отглеждат на много места по света. Израелският селскостопански институт „Вулкани“ е разработил програма за биологична защита. За това разказва Дана Баар.

"Може да сте виждали как красива, наглед здрава палма изведнъж рухва. Има бръмбар, който поразява палмите отвътре. Снася яйца и ларвите му лакомо унищожават сърцевината на дървото. В Израел може да се видят предаватели с големината на кибритена кутийка закрепени за всяко дърво, независимо дали палмата е в плантация или краси булеварди и площади. Те изпращат сигнал на компютър и конкретното дърво се подлага на биологическа защита, в зависимост на кой етап от развитието си е вредителя. Възрастните насекоми и техните яйца, третираме със специфична гъбичка, която ги унищожава. За ларвите, се използва микроскопични червейчета, които ги ядат".

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи. 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица, победител стана отборът на "Успех", от морската ни столица. Варна празнува!..

публикувано на 15.08.24 в 17:18
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите на коралите . Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите,..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ - България . Какви са причините за високите температури на морската вода и как влияе това върху..

публикувано на 10.08.24 в 07:10