Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гърдев: Народният театър би могъл да преодолее остатъците от културата на пасивна агресия

Снимка: стопкадър bTV

"Когато в една система възникне напрежение и то започне да трови работната среда, тогава трябва да се намери начин то да изтече. И да бъде показано, че такъв клапан може да бъде и някой друг, който няма пряко отношение към конфликта. При такова напрежение трябва да се търси баланс в системата, която е в период на подем". 

Това каза пред БНР режисьорът Явор Гърдев, депозирал своята оставка като режисьор в Народния театър "Иван Вазов". 

Решението му е провокирано от конфликта в екипа, който възникна след протеста на един от тримата главни режисьори на Народния театър Александър Морфов срещу пиара на театъра Велислава Кръстева заради това, че е придружила до избирателната секция почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Кръстева е журналист и политически пиар, бивш ръководител "Връзки с обществеността" на ДПС, депутат в 44-тото и в 45-ото Народно събрание. 

Назначеният през лятото за главен драматург Захари Карабашлиев подаде оставка с мотива, че не желае името му да се спряга в политически интриги. 

И допълни, че е привърженик на решенията, които се вземат на лично ниво и показват внимание към другите

В предаването "Нещо повече" режисьорът прогнозира, че предстоят още решения в позитивна посока и изрази надежда, че добрите аспекти на ситуацията, която се случва в Народния театър, няма да бъдат зачеркнати заради нещо, което има вторичен характер по отношение на театъра. 

"Ситуацията трябва да бъде излекувана отвътре... 33 години се опитваме да възстановим демократични процеси от по-ранни периоди. Най-големият проблем на нашата демокрация се състои в невъзможността да си говорим, при положение че се опитваме да разбираме нюансите в позицията на другите. Обикновено се групираме в две позиции и започваме да си крещим... Народният театър е общност, която би могла да изработи социална култура и да преодолее остатъците от културата на пасивна агресия". 

Интервюто с Явор Гърдев можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГД БОЕЦ с позиция до Димитър Главчев за отстраняване на Калин Стоянов като шеф на МВР

Гражданското сдружение "БОЕЦ" заедно с други неправителствени организации са внесли до служебния премиер Димитър Главчев позиция, в която настояват да бъде отстранен Калин Стоянов от поста министър на вътрешните работи. Те настояват Главчев да огласи своята номинация за вътрешен министър, която да бъде поставена за публично обсъждане, преди..

публикувано на 23.08.24 в 19:29

Голям пожар гори в района на Кавала

Голям пожар гори в района на Кавала. Взети са мерки за ограничаване на движението до огъня. За утре отново прогнозите са за висок риск от пожари. Продължава борбата с голям горски пожар до град Кавала. Непрекъснато се увеличават силите на пожарната и доброволци, които се опитват да спрат движението на огъня. По въздух гасят четири самолета и..

публикувано на 23.08.24 в 19:20

Прокуратурата ще проверява дали има престъпление в съставянето и публикуването на списъка с учители

Прокуратурата във Варна ще проверява дали има престъпление в съставянето и публикуването на списък с учители, които не са съгласни с последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование. С тези промени по предложение на партия "Възраждане", Народното събрание записа дефиниция за така наречената "нетрадиционна сексуална..

публикувано на 23.08.24 в 18:25
Ириней Константинов

Ириней Константинов: Политиците още са в процес на репетиция и чакам премиерата

Труден и интересен сезон предстои на столичния Театър София. Въпреки че обикаляме сцените трябва да имаме добро производство и да покажем заглавия, които ще бъдат любопитни, интересни и смислени в това време, сподели директорът на театъра Ириней Константинов в интервю пред БНР. "На 4 септември продължаваме репетиции на „Котка..

публикувано на 23.08.24 в 18:16

В Кайро израелската делегация предаде обновено предложение за постигане на споразумение

Израелската делегация, начело с ръководителите на Мосад (външното разузнаване) - Давид Барнеа и на Шин Бет - агенцията за вътрешна сигурност - Ронен Бар се е завърнала от Кайро, след като е предала обновено предложение за постигане на споразумение. Редакторът Ивайло Василев с подробностите. Става дума за присъствието на израелски военни части в..

публикувано на 23.08.24 в 18:04

При руски удари срещу различни райони на Украйна са загинали осем души

При руски удари срещу различни райони на Украйна са загинали осем души. На този фон в Киев на посещение беше индийският премиер Нарендра Моди в опит да търси мирно решение на конфликта. Двама души са загинали в област Суми, североизточна Украйна, други двама са убили при руски обстрел на селище в Харковска област. За жертви беше съобщено и в..

публикувано на 23.08.24 в 17:56
Френският президент Еманюел Макрон

Френският президент започна консултации с политическите сили за следващото правителство

Френският президент Еманюел Макрон започна консултации с политическите сили от двете парламентарни камари за следващото правителство. Неговото съставяне беше отложено отложен с близо два месеца след предсрочните избори, като президентът се мотивира с Олимпийските игри. Първите приети от президента Еманюел Макрон бяха лидерите на левите сили,..

публикувано на 23.08.24 в 17:48