Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев поиска достъп до мястото на смъртоносната атака с ракета

Полски войници патрулират в Пшеводув
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киев поиска достъп до мястото на смъртоносната атака с ракета, след като стана ясно, че тя е украинска.

Полският президент Анджей Дуда се опита още тази сутрин да разсее опасенията на международната общност от ескалация на войната в Украйна и увери, че няма индикации, че е извършена атака срещу Полша.

Олексий Данилов - секретар на Националния съвет по сигурност и отбрана на Украйна поиска достъп до мястото, където са паднали ракетите и допълни, че Киев е готов да предостави доказателства за твърденията си, че Русия е отговорна за инцидента. Данилов допълни, че Киев очаква информация, която да води до заключението, че става въпрос за ракети на украинската противоракетна отбрана.

По-рано днес Анджей Дуда заяви, че е много вероятно да са изстреляни ракети, произведени от времето на Съветския съюз в Украйна, но отговорността е на Русия заради продължаващите атаки.

"Няма индикации това да бъде квалифицирано като атака срещу Полша. Най-вероятно е нещастен инцидент. Русия атакува Украйна вчера, украинската противоракетна отбрана се активира, за да неутрализира руските ракетни атаки".

Армията на Полша е поставена в повишена готовност, а днес посланикът на Русия беше привикан във външното министерство. Медии съобщават, че срещата е продължила едва 4 минути без традиционно ръкостискане.

Днес полицаи продължиха разследването на кратера, който се образува при падането на ракетите. Инцидентът стана вчера в 15.40 местно време в село Пшеводув на 6 километра от границата с Украйна.

Ракетите падат само на 100 метра от начално училище и убиват на място двама души в сушилня за зърно. Много местни хора днес не пуснаха децата си да излязат навън, други оглеждаха щетите, нанесени на постройки от експлозията.

"Колко далеч е - километър и половина от тук. Видях облаците дим, чух взрив, прозорците се разтрепериха. Обадих се на колегите си, защото краката ми трепереха. Имам проблеми със сърцето, щях да припадна, лицето ми пребледня. Казаха, че тези хора са мъртви ... можеше да съм аз", разказва свидетел на случилото се.

След безсънната нощ остава надеждата, че Полша е защитена от най-лошото.

“НАТО ще ни защити и Русия няма да дойде тук. Няма опция те да дойдат и да направят нещо. НАТО ще ни отбранява", коментира полякиня.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10