Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда осъвременяване на пенсиите

Снимка: Ани Петрова

Промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите по така нареченото швейцарско правило ще обсъжда на извънредно заседание във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Промените са предложени от депутати от "Продължаваме промяната". В дневния ред на заседанието са включени още три проектозакона за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП и ДПС.

Проектът на "Продължаваме промяната" предвижда пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, да се осъвременяват от 1 юли с процент, равен на по-голямото от 100 процента от нарастването на осигурителния доход или 100 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

В момента пенсиите се индексират с процент, равен на сбора от 50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход.

БСП има два внесени законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Единият предвижда пенсиите, отпуснати до 24 декември миналата година, да се преизчислят от 1 януари 2023-а с процент 1,35 за всяка година осигурителен стаж без превръщане.

Вторият проект предвижда обвързване на обезщетението за гледане на дете от 1- до 2-годишна възраст с минималната заплата.

От ДПС предлагат промени в дефиницията за действителен осигурителен стаж, като се включи и времето на наборната или мирновременната алтернативна служба, на времето, през което репресираните в периода от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което след навършване на 16 години не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 146 000 души са гласували в чужбина

В 5 часа българско време завърши изборният ден  по Западното крайбрежие на САЩ и Канада.  По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече са приключили работа и са предали своите резултати.  При обработени 97,22% от протоколите на секционните избирателни комисии, правото си на..

публикувано на 28.10.24 в 07:51
Вилия Блинкевичюте, лидер на Социалдемократическата партия на Литва

Левицата в Литва спечели втория тур на парламентарните избори

Важно гласуване с политически обрати се проведе в Литва. Социалдемократическата партия спечели втория тур на парламентарните избори, обяви избирателната комисия в столицата Вилнюс, като с 52 от общо 141 депутатски места опозиционната партия е напът да вземе властта. Управляващият консервативен Съюз "Отечество" се очертава като втората сила с..

публикувано на 28.10.24 в 07:43

НСТС гледа промени в данъчните закони, предложени от служебния кабинет

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа предложените от служебния кабинет промени в данъчните закони. Промените в данъчните закони по традиция предхождат и проектобюджета за всяка година.  Финансовото министерство този път предлага малко промени в законодателството, свързано с налозите за бизнеса и гражданите и като цяло среща..

публикувано на 28.10.24 в 07:38
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия призова гражданите да протестират, не призна изборните резултати

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили не призна резултатите от парламентарните избори и призова гражданите да протестират днес пред сградата на парламента в Тбилиси. Съединените щати подкрепиха призивите на наблюдателите за пълна проверка на съобщенията за изборни нарушения.  Грузинската президентка осъди "фалшифицираните избори" в страната..

публикувано на 28.10.24 в 07:33

ПП-ДБ печели 24.8% от вота във Великобритания, следва "Възраждане" с 20,74%

При почти същата активност както на предишните избори през юни са протекли изборите за 51-во Народно събрание в Обединеното кралство. На базата на предадените до момента 82,42% протоколи, най-много гласове печели ПП-ДБ (24,8%) , като "Възраждане" не е далеч след тях, печелейки 20,74% от гласовете. Около 21 500 българи са гласували в 112-те..

публикувано на 28.10.24 в 07:33

Вотът в САЩ приключи

В 53 секции упражниха правото си на глас българите живеещи в САЩ. Заради голямата часова разлика българите живеещи по тихоокеанското крайбрежие приключиха с гласуването около 5 часа българско време предаде кореспондентът на БНР в САЩ – Светослав Козловски. 445 наши сънародници, живеещи в района на Чикаго дадоха своя глас в изборите за 51-и..

публикувано на 28.10.24 в 07:28

В Турция АПС печели 64,76% от вота, "ДПС-Ново начало"- 28,46%

При 82,42% от обработените СИК протоколи на гласувалите българи в Турция, "Алианс за права и свободи - АПС" печели 64,76% от вота (29 496 гласа), докато "ДПС - Ново начало"- 28,46% (12 961 гласа). По неофициална информация, за момента в основната битка за гласове между формацията на Доган и "ДПС – Ново начало" на Делян Пеевски превес в..

публикувано на 28.10.24 в 07:22