Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Българските съчетания ще бъдат акцентът в световната гимнастика през 2023 година

Илиана Раева - президент на БФ Художествена гимнастика
Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Това, което се прави в залата, е на много високо ниво, просто изключителен творчески потенциал на треньорите и мисля, че българските съчетания ще бъдат акцентът в световната художествена гимнастика през следващата година". Това заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева за очакванията от златните момичета на България през предолимпийската 2023-та година.

"Българските гимнастички ще представят програма, която до този момент не са представяли. Правим изключително силни композиции, много силни във всяко едно отношение, като композиции, като въздействие, като артистичност и като трудност. Много съм обнадеждена от това, което виждам и съм с огромни надежди и очаквания за предолимпийската година. Ние имаме да печелим още една квота, което е много важно, първите две ги спечелихме в София тази година. Надявам се, че ни чака една много успешна година", допълни Раева.

Днес тя, националните състезателките от ансамбъла и индивидуалното и техните треньорки бяха наградени от Fibank с колекционерски златни и сребърни монети.

"Всяко едно такова внимание за нас е от изключително голямо значение, защото това показва уважение към нашия труд, защото знаете, че това е един колкото и красив спорт, който носи естетическа наслада, толкова и жесток, защото при него са необходими къртовски тренировки. Затова съм много щастлива и благодаря на Fibank, защото те са дългогодишни наши партньори и смятам категорично, че те са част от тези медали", сподели след церемонията Раева.


В неделя, 27-ми ноември в зала 1 на НДК ще се проведе спектакъл по повод 70-годишния юбилей на българската художествена гимнастика, като билети могат да се закупят от epay.go и сайта на НДК.

"Ще бъде нещо много различно от всичко досега, ще бъде нещо, което със сигурност не си представяте като един такъв спектакъл, най-хубавото е, че ще видите на живо много от героините, които са главни действащи лица през тези 70 години, но и доста ще отсъстват, защото голяма част от тях са в чужбина, а първите, онези, които са направили пътечката, някои вече не са между нас, но са оставали силния си дух в залите по художествена гимнастика. Ще бъде много интересно, много изненадващо, ще бъде едно пътуване през тези 70 години за всички зрители, които ще дойдат и ще видят събитието", разкри президентът на БФХГ.

Раева призна, че има притеснения по отношение  финансирането от ММС за следващата година с оглед на нестабилната политическа ситуация в страната. "Имаме притеснения, някак си станахме подвластни на събитията, които се случват в политиката, но то е за всички. Каквото за всички, такова и за нас. Надявам се, че няма да е така и ще е по-добре от тази година, надявам се да нямаме проблеми".

Тя коментира и темата за разширение на националната база на художествената гимнастика на стадион "Раковски".

 "Истината е, че ние нямаме необходимата национална база, за да се подготвят нашите момичета, така както се подготвят нашите конкурентки. Ние работим в зала, в която няма как да се подготвят. Предстои изключително тежка зима. Много вярвам, че министър Лечева ще намери решение, за да може да проведем подготовката, както трябва. Другото, което вярвам на 100 процента от уверенията от министър Лечева, че ще направи всичко възможно, за да започне по най-бързия начин строежа на разширението към залата".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Финал на 5-ия етап от Вуелтата

Чехът Павел Битнер най-бърз в 5-ия етап от Вуелтата, Роглич остана начело

Чешкият състезател Павел Битнер изпревари Ваут ван Аерт с фотофиниш и спечели победата в петия етап от колоездачната обиколка на Испания, а Примож Роглич запази първото си място в генералното класиране. Белгиецът Ван Аерт изглеждаше сигурен победител след бързия си финиш в Севиля, но 21-годишният Битнер го атакува свирепо в последните..

публикувано на 21.08.24 в 20:56
Петко Христов

Петко Христов остава в Специя за още 4 години

Националният ни защитник Петко Христов подписа нов договор с футболния Специя, съобщиха официално от италианския клуб.  Юношата на Славия ще остане в състава от Серия "Б" до лятото на 2028 година. От този сезон бранителят е капитан на тима и бе възнаграден с контракт за четири години. 25-годишният българин играе в Специя от 2021 година, като..

публикувано на 21.08.24 в 20:44
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна във втория кръг в Кливланд

Виктория Томова отпадна във втория кръг на турнира по тенис за жени в Кливланд с награден фонд 271 хиляди долара, след като отстъпи с 3:6, 3:6 пред нидерландката Аранча Рус. Двубоят на българската олимпийска състезателка продължи час и 34 минути. С отпадането си във втория кръг Томова заслужи 30 точки за ранглистата на УТА, в която заема 50-о..

публикувано на 21.08.24 в 20:11
Левски - ЦСКА София

Левски - ЦСКА София на ст. "Георги Аспарухов" без запалянковци на гостите, реши СТК при БФС

Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз обяви крайното решение мачът между Левски и ЦСКА София от 8-ия кръг на Първа лига, да бъде изигран на 14 септември на стадион "Георги Аспарухов" без допускане на гостуващата публика на "червените". Ответната среща от шампионата между ЦСКА София и Левски ще се състои на домакинското..

публикувано на 21.08.24 в 19:44
Илиян Радулов

Илиян Радулов се класира за втория кръг на турнира в Монастир

Илиян Радулов се класира за втория кръг на турнира по тенис на твърди кортове в Монастир (Тунис) с награден фонд 15 хиляди долара. Българинът надделя над френския квалификант Никола Жадун с 6:3, 6:2 за 90 минути. В спор за място на четвъртфиналите Радулов ще играе срещу Мохамед Назим Махлуф (Алжир). Вчера българинът достигна и до..

публикувано на 21.08.24 в 19:34

Видин посреща състезание по водоморни спортове след 40 години

За първи път след 4 десетилетия Видин ще е домакин на състезание по водомоторни спортове. Най-бързите пилоти във водната формула ще стартират в III кръг от Националния шампионат за бързи лодки, европейски шампион по Free Style с джет ще направи демонстрационно шоу, а любители и професионалисти ще се състезават с бързи джетове в трасе за издържливост...

публикувано на 21.08.24 в 18:46
Стефан Ристовски

ЦСКА 1948 привлече юношески национал на Северна Македония

Юношеският национал на Република Северна Македония Стефан Ристовски подписа с футболния ЦСКА 1948. Той е роден на 26 декември 2005 година и играе като полузащитник. Израснал е в школата на Работнички (Скопие). "Привличането на Ристовски е още един силен ход на ЦСКА в усилията да се подсили отборът с млади и обещаващи таланти. Вярваме, че с..

публикувано на 21.08.24 в 18:43