Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аятолах Хаменей похвали силите "Басидж" за потушаването на протестите

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей оцени високо действията на силите "Басидж" при потушаването на демонстрациите в страната. Според Хаменей те са жертвали живота си при "бунтовете", които избухнаха след смъртта на Махса Амини - млада иранка от кюрдски произход, в ареста през септември.

Милициите "Басидж", свързани с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, играят водеща роля в потушаването на протестите, обхванали цялата страна, отбелязва агенция Ройтерс.

Властите обвиниха чуждестранните врагове на Иран, че са организирали демонстрациите. Аятолах Али Хаменей открои ролята на силите "Басидж".

"Видяхте при неотдавнашните събития, че членовете на силите "Басидж" се жертваха, за да попречат на група убийци, бунтовници, неграмотни и поробени хора. Те жертваха живота си, за да защитят хората от онези, които предизвикаха размириците."

Протестите започнаха след смъртта на Махса Амини, задържана от нравствената полиция, която налага строги ислямски правила за облеклото.

Правозащитници твърдят, че убитите протестиращи от началото на вълненията са 448, като сред тях има и 63 деца. При сблъсъците са убити също 57 служители на силите за сигурност. Арестуваните са над 18 хиляди души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавен фонд

Земеделците могат да кандидатстват за компенсация за щетите от пожарите през лятото

От днес земеделските стопани, претърпели щети от пожарите през лятото на тази година, могат да кандидатстват за помощта de minimis за компенсиране на загубите. Фермерите имат само 10 дни, в които да подадат заявленията си в Областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие". За да имат право на подпомагане стопаните трябва да имат протоколи за..

публикувано на 24.10.24 в 07:38

Извънредно заседание на ОбС на Генерал Тошево заради спирането на влакове в района

Общинският съвет на Генерал Тошево ще заседава днес извънредно във връзка предложения проект на График за движение на влаковете за 2025 г., според който се спира обслужването на жп участъка Добрич-Кардам по линията Повеляново - Добрич - Кардам. Жителите на засегнатите населени места са събрали и подписка срещу промените. Целта на извънредното..

публикувано на 24.10.24 в 07:34

Мащабна полицейска акция срещу купения вот в столичния кв. "Факултета"

Мащабна операция на СДВР се провежда тази сутрин в столичния кв. "Факултета". Акцията е насочена срещу купуването на гласове и различни други престъпления. Екипи на полицията претърсват адреси, заложни къщи и магазини. Засега няма информация за задържани. Входовете и изходите на квартала са блокирани от полиция. Очаквайте подробности!

публикувано на 24.10.24 в 07:18

ЦИК публикува хеш кода на софтуера за машините за вота

Централната избирателна комисия публикува на сайта си системния хеш код на сертифицирания софтуер за машините, на които ще се гласува за Народно събрание тази неделя. Кодът се сверява с кода, изписани в системната разписка, която се отпечатва от устройството преди гласуването.  В случай на несъответствие, секционната избирателна комисия трябва..

публикувано на 24.10.24 в 07:13

Израелски въздушни удари в Сирия

Израел е нанесъл въздушни удари в Сирия тази нощ на фона на затягащата се обсада в северната част на Ивицата Газа и продължаващата се офанзива в Ливан. Израелските атаки в Сирия са били насочени срещу квартал в централната част на столицата Дамаск и военна база в западния град Хомс. От ливанската армия съобщиха, че един войник е загинал и..

публикувано на 24.10.24 в 07:10
Гиши ван Харен и Ема Фонденхоф

“Изгубени в Европа” с наградата за журналистика на името на Дафне Каруана Галиция

Наградата за журналистика на името на убитата в Малта разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция беше присъдена тази вечер на “Изгубени в Европа”, международно журналистическо разследване за децата мигранти, които отпадат не само от статистиката, но и от защитата на техните права като деца.  Разследването спечели в надпревара с над 300..

публикувано на 23.10.24 в 22:41

Али Йерликая: Вероятно ПКК е отговорна за нападението срещу турската авиотехническа агенция

Министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая заяви, че вероятно забранената в страната Кюрдска работническа партия ПКК е отговорна за нападението отпреди няколко часа срещу централата на Турската авиокосмическа агенция в Анкара, съобщава Франс прес.  Петима души бяха убити, а 22-ма са ранени.  В свое изявление по повод атаката турският..

публикувано на 23.10.24 в 22:11