Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Кабаиванов: Превенцията на бедствията е един от големите проблеми

Държавна агенция може да осигури по-добра координация при бедствия, смята той

Снимка: БГНЕС

От днес собствениците на пострадалите от наводнението в Карловско имоти - от 1 до 4 група, съгласно решението на Общинския съвет, могат да подават пълния набор от документи за изплащане на определените суми от дарителската сметка на Община Карлово. Документите ще се приемат от секретарите в кметствата на селата Каравелово, Богдан, Слатина, Христо Даново и Войнягово или на гише в Информационния център на общината.

Един от големите проблеми в момента е превенцията, каза пред БНР кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, член на УС на Националното сдружение на общините в България.

Не повече от 15% от бюджета на междуведомствената комисия са за превенция, отбеляза той в предаването "Хоризонт до обед" и посочи европейската практика, при която този процент е между 30 и 35%. Според него превенцията трябва да бъде отделена като финансиране от бюджета на междуведомствената комисия и да се кандидатства с проекти от общините:

"Така всяка година ние ще можем да си решаваме основни инфраструктурни проблеми, свързани с рисковите зони за бъдещи бедствия".

Освен това, според карловския кмет, се нуждаем от ранна информация за евентуално настъпващо бедствие или риск от такова. Общините продължават да настояват и поне малък процент от подоходните данъци да остава в бюджетите на общините, както и приемане на Закона за доброволчеството.

Кметът посочи и друг проблем - застраховането: "От 397 имота, които пострадаха при наводненията, само 12 са застраховани. През 2005 г. започнахме нацинален дебат за това дали да бъде задължително застраховането на имоти - сега този дебат трябва да го завършим и да намерим решение. Каквито и дарения да идват, ако един имот няма застраховка, само от дарения не може да се покрият необходимите средства за възстановяване".

По думите на д-р Кабаиванов е направен анализ след наводненията в района и още преди месец е сформирана работна група:

"На заседанието в петък колегите единодушно подкрепиха следните наши предложения. Първо да организираме и проведем в рамките на следващия месец форум, на който да бъдат поканени всички заинтересовани страни, държавни институции, да бъдат поканени представители на парламентарно представените политически сили, за да дискутираме предложенията за създаване на Държавна агенция към Министерски съвет, която да се занимава и с превенция на такива бедствени ситуации и с ликвидиране на последствията на вече настъпили бедствия. Предлагаме на база на съществуващите сега към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението при бедствия" регионални структури, да има такива на бъдещата агенция, т.е. в 6-те региона да има структури, хора и техника".

Кметът на Карлово изрази надежда в рамките на следващата година тези предложения да станат реалност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екипи на италианската брегова охрана продължават издирването на оцелели след инцидента край бреговете на Сицилия

Малка е вероятността да има оцелели при потъването на яхтата край Сицилия

Британският посланик в Италия потвърди, че четирима британци са сред изчезналите след потъването на суперяхтата край Сицилия. Бреговата охрана коментира, че макар и издирването на изчезналите да продължава усилено, вероятността те да са оцелели е минимална. Британският предприемач Майк Линч е сред изчезналите при потъналата заради торнадо яхта..

публикувано на 20.08.24 в 17:40

Руското настъпление в Донецк продължава

Руското настъпление в Донецк продължава. Москва обяви, че е превзела ключовия град Ню Йорк в Източна Украйна. Стотици руски пожарникари в южната част на Ростовска област трети ден се борят с огромен пожар в петролна база, след като в неделя тя беше засегната от атака на украински дрон. А Върховната Рада гласува за забраната на свързаната с Русия..

публикувано на 20.08.24 в 17:38

Продължават проблемите с безводието в много населени места в страната

Продължават проблемите с липсата на вода в много населени места в страната заради високите температури и проблемите с водопроводната мрежа. Без вода днес са Шумен, Търговище и Велики Преслав заради присъединяване към новоизградения довеждащ водопровод от язовир "Тича". Водоподаването ще бъде възстановено утре. Очакваме водата утре..

публикувано на 20.08.24 в 17:28
Магазинче за сувенири в Русе

Нов магазин за сувенири в Русе предизвика естетичен спор

Лятото е времето за ваканция и пътуване, а за туристите най-важно е да си донесат нещо, което да им напомня за безгрижните дни. Какви сувенири обаче предлагат търговците? Защото преди седмица едно новооткрито магазинче в Русе предизвика полемика. Десетките клишета, които вървят редом до името на Русе, говорят само за едно - този град е..

публикувано на 20.08.24 в 17:14
Джевдет Чакъров преди заседанието в

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС. На срещата в лятната резиденция на Ахмед Доган в парка "Росенец" е обсъдено, че служебният кабинет, който предстои да бъде съставен, трябва да е без зависимости. От ДПС заявиха, че подкрепят президентската институция като важна и легитимна. Не е ясно дали на заседанието..

публикувано на 20.08.24 в 17:10
Ученически парламент в Плевен

Първата акция на Ученическия парламент бе "Деца и младежи за по-чист Плевен"

В Плевен през новата учебна година ще започнат и редовните заседания на Ученическия парламент.   Младите хора ще седнат на местата на общинските съветници в същата зала, в която те решават проблемите на града – зала "Гена Димитрова" . И макар да е лятна ваканция, младите хора се събират, за да осъществяват различни инициативи.  За..

публикувано на 20.08.24 в 16:56
Снимката е илюстративна

Два тролейбуса са се ударили в района на болница "Александровска" в София, няма пострадали

Два тролейбуса са се ударили в района на болница "Александровска" в София. От "Столичен електротранспорт" обясниха, че са се ударили тролеи с номера 8 и 9, а причината е неспазване на дистанция. В тролейбусите е имало пътници, но няма данни за пострадали, обясниха от "Столичния електротранспорт". Според първоначалната проверка виновен..

публикувано на 20.08.24 в 16:46