Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чудя се дали има дори и един минус от приемането на еврото"

Николай Василев: С липсата на редовно правителство сами се отдалечаваме от еврозоната

"По два от трите критерия не отговаряме в момента"

Николай Василев
Снимка: Ани Петрова

"Когато чуя въпрос какви са плюсове и минусите от влизането на България в еврозоната, се чудя дали има дори и един минус. Чудя се и защо има толкова много хора, които се вързват на някакви политически шарлатани, които си измислят някакви аргументи против това". 

Това каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката. 

По думите му дали да има референдум по темата за въвеждането на еврото е чисто политически въпрос, както беше с влизането на страната в ЕС:

"Как щяхме да обясним на децата си сега, че понеже някой е имал глупостта на референдум през 2002 г. да гласува против присъединяването на България в ЕС, сега можеше да сме бедна и изостанала страна".

Според Николай Василев някои от хората, които са против еврозоната, не искат страната ни да принадлежи на западната цивилизация.

"Това не е научен аргумент, това са геополитически предпочитания. Другата причина са криворазбрани икономически аргументи. Те не са прави".

България беше много готова за еврозоната и отговаряше на всички критерии в продължение на десетилетие, смята Василев.

"Не ни приемаха, защото се моткахме повече от 10 години. Държави не бяха готови, а ги приемаха, а ние бяхме готови, но не ни приемаха, защото се моткахме. В момента по два от трите критерия ние не отговаряме - висока инфлация, бюджетен дефицит и небалансирани бюджети".

С липсата на редовно правителство сами се отдалечаваме от еврозоната, подчерта той и уточни:

"Ако има редовно правителство, на което първата и най-голяма цел е да вкара България в еврозоната и прояви страшна политическа воля, дори и лекичко да не отговаряме на някои от критериите, тогава нещата ще се получат".

Василев определи моментната политическа ситуация в България като "режим на огромно харчене на пари от бюджета, без мозък":

"Сега епохата е ултрапопулистка. Такова харчене не е имало в историята на държавата, дори и по времето на най-левите правителства в прехода. ... Огромно харчене, без да се мисли. Краят навсякъде е един и същ - и Гърция го е изпитала и другаде по света е имало. Такива държави обикновено завършват зле". 

Интервюто на Снежана Иванова с Николай Василев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Френският президент Еманюел Макрон

Макрон призовава за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел

Френският президент Еманюел Макрон призова в събота за незабавно спиране на доставките на оръжия, използвани от Израел в операциите му в Газа. "Приоритетът сега е да спрем доставките на оръжия, подхранващи конфликта, и да се върнем към политическо решение", каза френският президент по време на интервю за телевизия France Inter, цитиран от..

публикувано на 05.10.24 в 16:45
Мохсен Пакнеджад, ирански петролен министър

Иранският министър на петрола "не се тревожи от криза" в резултат на израелските заплахи

Иранският министър на петрола Мохсен Пакнеджад заяви, че "не е притеснен" в резултат на ескалиращия конфликт в региона, съобщи новинарският сайт Shana на министерството след съобщения, че Израел може да удари иранска енергийна инфраструктура, предаде Ройтерс. "Не се притеснявам от кризите, които враговете на революцията създават, и това..

публикувано на 05.10.24 в 16:38

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград може да се превърне в модерен индустриален парк

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград, която вече е собственост на държавата, може да се превърне в модерен индустриален парк, чието предимство е съществуващата инфраструктура и доброто състояние на сградите.   Към терена вече има инвеститорски интерес, заявиха на  брифинг министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов и кметът на..

публикувано на 05.10.24 в 16:22

Катастрофа затвори в двете посоки движението през прохода Петрохан

Катастрофа между три автомобила затвори в двете посоки движението по пътя през прохода Петрохан, след разклона за Дръмша.  По информация на очевидци, има пострадали.  На място са пристигнали 2 линейки и екип на полицията.  Автомобилите изчакват на място.

публикувано на 05.10.24 в 16:13

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки. Шахтите не са могли да поемат голямото количество вода и на места са се образували огромни локви. Сигнали за наводнени пътни участъци е имало в кварталите "Църква" и "Изток", каза пиарът на общината Адриан Скримов. След като дъждът намаля, водата е..

публикувано на 05.10.24 в 16:13
СГС наложи най-тежката мярка

СГС наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на Джейхан Ибрямов

Софийският градски съд наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на депутата Джейхан Ибрямов. Преди дни Джейхан Ибрямов бе задържан, като при задържането му е открита сумата от 100 хил. белязани лв.  В мотивите на съда се посочва, че престъплението е сериозно и за него може да бъде наложена присъда до 6 години и глоба 5 хиляди лева за..

публикувано на 05.10.24 в 16:04

15 литра на квадратен метър дъжд паднаха в Монтана

Над 15 литра на квадратен метър дъжд се изсипа над Монтана днес.  Особено силно валя малко преди обяд. Измереното количество в областния център е най-голямото отчетено за региона днес. Най-слаб е бил валежът от дъжд в Чипровци - малко над литър.  Два са отчетени в Говежда, съобщават от синоптичната станция в Монтана.  До..

публикувано на 05.10.24 в 16:01