Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьор от Народния театър събира подписи в подкрепа на Александър Морфов

Снимка: @ApolloniaFestival

Актьорът от Народния театър Валери Йорданов ще събира този следобед подписи в подкрепа на режисьора Александър Морфов. 

Припомняме ви, че скандалът се разгоря преди месец, след като вратата на пиара на трупата Велислава Кръстева беше надраскана с надписи „ДПС“ и „Изчезвай“, а вина за деянието пое Александър Морфов, който обвини Кръстева в „политическа пропаганда“. 

Йорданов смята, че цялото ръководство на театъра заедно с директора трябва да си тръгне. 

Днес и утре, в следобедните часове, ще е на фонтаните пред театъра, за да събира подкрепа за Александър Морфов:

„Исканията ни ще бъдат отправени към управляващите, защото явно отгоре трябва да се намери решение на проблема. Стана абсурдно! Аз се боря за този театър, защото в него живея и работя от много, много, много години. Борим се да изчистим името на този театър. Моето лично мнение е, че трябва да си тръгне цялото ръководство. С директора! Няма да позволя да се управлява Националния театър със способи, които според мен са нечестни и неморални“.

От ръководството на Народния театър засега няма коментар на започналата подписка. 

В резултат на скандала Захари Карабашлиев и Явор Гърдев обявиха, че напускат Народния театър, а служебният министър на културата проф. Велислав Минеков каза, че държи на присъствието на режисьора Александър Морфов и настоя за смени в ръководния екип на театъра, за да не се превръща институцията „в кръжок по политически интереси“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ налагат санкции на още 400 субекта заради подкрепата им за руската война в Украйна

В петък Съединените щати наложиха санкции на повече от 400 юридически и физически лица за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна, включително китайски компании, за които американски служители смятат, че помагат на Москва да заобиколи западните санкции, съобщи Държавният департамент, предаде Ройтерс. Вашингтон многократно е..

публикувано на 23.08.24 в 19:45

ГД БОЕЦ с позиция до Димитър Главчев за отстраняване на Калин Стоянов като шеф на МВР

Гражданското сдружение "БОЕЦ" заедно с други неправителствени организации са внесли до служебния премиер Димитър Главчев позиция, в която настояват да бъде отстранен Калин Стоянов от поста министър на вътрешните работи. Те настояват Главчев да огласи своята номинация за вътрешен министър, която да бъде поставена за публично обсъждане, преди..

публикувано на 23.08.24 в 19:29

Голям пожар гори в района на Кавала

Голям пожар гори в района на Кавала. Взети са мерки за ограничаване на движението до огъня. За утре отново прогнозите са за висок риск от пожари. Продължава борбата с голям горски пожар до град Кавала. Непрекъснато се увеличават силите на пожарната и доброволци, които се опитват да спрат движението на огъня. По въздух гасят четири самолета и..

публикувано на 23.08.24 в 19:20

Прокуратурата ще проверява дали има престъпление в съставянето и публикуването на списъка с учители

Прокуратурата във Варна ще проверява дали има престъпление в съставянето и публикуването на списък с учители, които не са съгласни с последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование. С тези промени по предложение на партия "Възраждане", Народното събрание записа дефиниция за така наречената "нетрадиционна сексуална..

публикувано на 23.08.24 в 18:25
Ириней Константинов

Ириней Константинов: Политиците още са в процес на репетиция и чакам премиерата

Труден и интересен сезон предстои на столичния Театър София. Въпреки че обикаляме сцените трябва да имаме добро производство и да покажем заглавия, които ще бъдат любопитни, интересни и смислени в това време, сподели директорът на театъра Ириней Константинов в интервю пред БНР. "На 4 септември продължаваме репетиции на „Котка..

публикувано на 23.08.24 в 18:16

В Кайро израелската делегация предаде обновено предложение за постигане на споразумение

Израелската делегация, начело с ръководителите на Мосад (външното разузнаване) - Давид Барнеа и на Шин Бет - агенцията за вътрешна сигурност - Ронен Бар се е завърнала от Кайро, след като е предала обновено предложение за постигане на споразумение. Редакторът Ивайло Василев с подробностите. Става дума за присъствието на израелски военни части в..

публикувано на 23.08.24 в 18:04

При руски удари срещу различни райони на Украйна са загинали осем души

При руски удари срещу различни райони на Украйна са загинали осем души. На този фон в Киев на посещение беше индийският премиер Нарендра Моди в опит да търси мирно решение на конфликта. Двама души са загинали в област Суми, североизточна Украйна, други двама са убили при руски обстрел на селище в Харковска област. За жертви беше съобщено и в..

публикувано на 23.08.24 в 17:56