Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на ИД Абу Хасан ал Хашими ал Кураши е убит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Хасан ал Хашими ал Кураши е убит, обявиха от групировката. Говорител съобщи, че терористичният лидер, който е иракчанин, е загинал в "битка с врагове на Аллах" без да дава подробности.

Групировката вече има нов лидер - Абу ал Хусейни ал Кураши - последната  част от името му показва принадлежност към племето на пророка Мохамед, от където всички лидери на "Ислямка държава" твърдят, че произхождат.

След бърз възход в Ирак  и Сирия през 2014-та година "Ислямска държава" провъзгласи за халифат контролираните от нея територии. Органзацията беше сразена в Ирак през 2017-а година, поражение претърпя и в Сирия 2 години по-късно. Спящи клетки на екстремистката организация все още извършват нападения и в двете държави.

Първият лидер на "Ислямска държава" АБу Бакр ал Багдади беше убит в сирийския град Идлиб през 2019. Наследникът му Абу Ибрахим ал Кураши беше убит по-рано тази година при американска операция в Северна Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рекламният плакат на постановката.

Свалиха адаптация на "Сън в лятна нощ" от сцената в Манчестър

Съвременна адаптация на шекспировата пиеса "Сън в лятна нощ" е била свалена от сцената в Манчестър заради препратки към Газа и правата на транссексуалните, съобщи вестник "Манчестър ивнинг нюз". Модерно преосмисленият музикален вариант на шекспировата комедия е трябвало да има премиера на 6 септември в градския Royal Exchange Theatre със 750..

публикувано на 17.09.24 в 11:57

"Романът на една жена без качества" - (само)ирония към жените

"Романът на една жена без качества" е дебютна книга на Ралица Николова. "Жената всъщност изобщо не е без качества. Цялата книга е написана с много ирония и самоирония", обясни авторката в предаването "Хоризонт до обед". "Това е ирония към жените, които може би понякога не вярваме достатъчно в себе си, може би се подценяваме, а всъщност..

публикувано на 17.09.24 в 11:55
Екатерина Захариева

Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации"

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации" - това стана ясно от представянето на състава на новата Комисия от председателката Урсула фон дер Лайен на Европейския парламент в Страсбург. " Трябва да поставим проучванията и иновациите, науката и технологията в центъра на нашата..

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Руснак беше арестуван в САЩ по обвинения за нелегален износ за Русия

Живеещ в Сарасота, щата Флорида, руски гражданин бе арестуван по обвинения в контрабанда, пране на пари и нелегален износ към Русия на технологични продукти, които могат да бъда използвани в производството на дронове, заяви американското министерство на правосъдието, цитирано от "Ройтерс". Според министерството 44-годишният Денис Постовой е използвал..

публикувано на 17.09.24 в 11:36
 Антоанета Василева

Антоанета Василева: В час децата търсят телефона, защото им става скучно, отговорността е на институциите

Децата търсят телефона, защото им става скучно в час и отговорността за това носят институциите, защото не успяват да догонят технологиите и да направят интересен часа , каза Антоанета Василева, координатор на Центъра за безопасен интернет, в интервю пред БНР. Тя е и в работната група към СЕМ за екранното време при децата и има цялостен..

публикувано на 17.09.24 в 11:17
Виена, 15 септември 2024 г.

Седем селища са евакуирани в Австрия заради наводнения

Заради наводненията в Долна Австрия от вчера са евакуирани седем селища в Тулнерфелд, предаде австрийската новинарска агенция АПА. Червеният кръст е отворил аварийно място за настаняване в изложбения център в Тулн, където могат да бъдат настанени до 1000 души. Осигурени са походни легла и полева кухня. Според последните данни жертвите са..

публикувано на 17.09.24 в 11:17

Шофьорка на 18 г. е с опасност за живота след катастрофа на пътя Русе - В. Търново

18-годишно момиче е с опасност за живота в реанимацията на великотърновската болница, след като управлявания от него автомобил падна в пропаст на пътя Русе - Велико Търново. При други две катастрофи във Великотърновска област тежко са пострадали още двама души.   Лекият автомобил с русенска регистрация, управляван от младата шофьорка, е..

публикувано на 17.09.24 в 10:35