Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-годишно момче от Лондон стана седма жертва на бактериална инфекция във Великобритания

Снимка: Ройтерс

12-годишно момче от Лондон стана седма жертва на бактериална инфекция във Великобритания.

Властите във Великобритания са изключително разтревожени от големият брой смъртни случаи, тъй като обикновено от такава бактериална инфекция, причинявана от Стрептококи от групата А, годишно има не повече от 3-4 смъртни случаи.

От Агенцията за здравна сигурност заявиха, че не коментират отделните случаи, но по повод на починалото в Лондон момче, те отбелязаха, че за първи път е пострадал ученик от по-горните курсове на обучение.

Вчера председателят на Консервативната партия Надим Захауи, бивш министър на здравеопазването, заяви, че е необходимо родителите да бъдат изключително бдителни и при симптоми от рода на температура, треска, главоболие, обриви и възпалено гърло с гнойни полипи, да търсят незабавно медицинска помощ.

По принцип става дума за симптоми, свързвани със заболяването скарлатина при децата. Медицинските данни показват, че случаите на скарлатина остават много по-високи от очакваното по това време на годината. Отчетени са 851 случая през седмицата от 18 до 25 ноември, като средно за предишните години по същото време е имало по около 186 случая.

Има предположения, че инфекцията се причинява от бактерии, които са станали резистентни към антибиотиците.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роберт Холцман: България ще се присъедини към еврозоната скоро

България ще се присъедини към еврозоната скоро, заяви в интервю за "Събота 150" Роберт Холцман, управител на Австрийската национална банка, в седмицата, когато Виена отново попари надеждите на страната ни за скорошно присъединяване към Шенген по суша.  Холцман посети България в навечерието на заседанието по паричната политика на..

публикувано на 12.10.24 в 10:55

България - домакин на световния форум на международната авторско-правна CISAC

България ще бъде домакин на световния форум на международната авторско-правна конфедерация СИЗАК /CISAC/ през май 2025-а година. Това съобщиха от българското дружество на композитори и автори "Музикаутор", ангажирано с организацията на международната среща. Очаква се у нас да пристигнат над 300 делегати от целия свят, сред които и президентът на..

публикувано на 12.10.24 в 10:51
Георги Господинов

Георги Господинов ще участва в "Биенале на мисълта" в Барселона

Писателят Георги Господинов ще участва днес в Барселона в инициативата „Биенале на мисълта“, съобщават от българското консулство в испанския град. Срещата с носителя на международната награда "Букър" ще се състои в Центъра за съвременна култура в Барселона по обяд. Модератор на литературното събитие ще бъде преводачът и преподавател в Университета..

публикувано на 12.10.24 в 10:42
Снимката е илюстративна

Рекорден брой участници в пешеходния поход от Плевен до Тотлебен

Рекорден брой участници се включват тази година в пешеходния поход от Плевен до село Тотлебен под наслов "Да слезем от колите и да повървим пеша". Походът се провежда за девета година. Организира се от кметството на село Тотлебен и община Пордим, с помощта на частни фирми. Кметът Емил Гошев сподели: "Ние искаме да пропагандираме донякъде..

публикувано на 12.10.24 в 10:35
Тодор Тагарев

Тодор Тагарев: Курска област може да бъде коз за Украйна в потенциални мирни преговори

Отношението на европейските лидери към войната продължава да бъде единно и това е успех за Володимир Зеленски .  Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната Тодор Тагарев. Тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Берлин, Лондон, Париж и Рим. В голяма степен Зеленски получи потвърждение, че ще има подкрепа, бяха..

публикувано на 12.10.24 в 10:30
Ивайло Московски

Ивайло Московски става изпълнителен директор на ББР, влиза в УС

Бившият транспортен министър от ГЕРБ Ивайло Московски ще стане част от оперативното ръководство на Българската банка за развитие като член на Управителния съвет и изпълнителен директор, съобщиха от банката. Московски беше вицепрезидент по оперативна дейност и член на УС на Черноморската банка за търговия и развитие, допълват от ББР и припомнят опита..

публикувано на 12.10.24 в 10:26

Рейчъл Таузендфройнд: Войната тежи на вътрешната политика в страните, подкрепящи Украйна

Близо милиард и половина евро помощ за Украйна от западните съюзници представи германският канцлер Олаф Шолц вчера на украинския президент Володимир Зеленски, който приключи в Берлин своята европейска обиколка. Помощта включва системи за противовъздушна отбрана, артилерия и дронове. "Нашите сърца са с твоя народ, скъпи Володимир", каза Шолц. Но..

публикувано на 12.10.24 в 10:25