Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Радоев: Бекет е като изкачване на 8-хилядник

Иван Радоев-син
Снимка: Георги Бангиев

"Целият свят, в който живеем, е абсурден и става все по-абсурден. Пиесата на Самюел Бекет "В очакване на Годо", носеща много абсурд, е винаги актуална по някакъв начин". 

Това сподели пред БНР актьорът Иван Радоев. Той е част от премиерния спектакъл на Театъра на Българската армия "В очакване на Годо" с режисьор Иван Урумов. 

Но кой е Годо? Така ли се нарича? Ще дойде ли? И има ли го изобщо? А ние съществуваме ли? 

"В очакване на Годо" е първата и една от емблематичните пиеси на драматурга Самюъл Бекет. Тя е поставена за първи път през 1953 година от Роже Блен в малкия театър "Вавилон" в Париж. Още на премиерата пиесата се превръща в сензация. Задържа се на сцената чак до 1958 г. и има над 400 представления, които са посетени от повече от един милион зрители. Две години след забележителната парижка премиера, пиесата е реализирана за първи път и във Великобритания от Питър Хол. Повечето появили се рецензии тогава са негативни. Ситуацията е преобърната от рецензиите на Харолд Хобсън и Кенет Тайнън. "В очакване на Годо" печели призванието "Най-противоречива пиеса на годината". Това е награда, която не е връчвана оттогава. 

Според Радоев е било "голям зор" за актьорите да се впишат в спектакъл, в който нищо не се случва: 

"Това е трудна работа и е хубаво за всеки един актьор да мине през Бекет. Това е труден автор, и то от актьорска гледна точка, защото всички правила на актьорската професия са преобърнати, преиначени. Това е като едно изкачване на 8-хилядник". 

Драмата на Бекет търси цялото знание за битието единствено в човека. Кризата на идентичността е продължена в кризата на езика. За Бекетовите персонажи важи признанието, което авторът прави за себе си: "Нямам какво да кажа, нямам с какво да го кажа, но не мога да говоря". Езикът не изразява личността и не съобщава нищо сигурно. Той служи просто за средство за комуникация, от която не произлиза нищо освен самота. 

В предаването "12+3" актьорът допълни: 

"Чакаме ново правителство, чакаме да ни приемат в Шенген, да се махнат мошениците от Промяната, която се оказа фалшива, да спре войната в Украйна, да свърши пандемията. Толкова неща седим и чакаме да свършат, защото сме като безсилни пред тях. Има по-силни неща и седим, и чакаме, надявайки се на благосклонността на Господ". 

И призна, че в моменти, когато се чувства "по-критично като самочувствие", посяга към режисурата

"Не ми е болезнена амбиция, обикновено го правя, когато изпитвам вътрешна необходимост". 

"В очакване на Годо" на ТБА са още Георги Къркеланов, Юлиан Вергов и Моню Монев. 

Интервюто на Иван Радоев можете да чуете в звуковия файл. 


снимки в текста: ТБА

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активизираха се вулкани в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32