Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските въоръжени сили са отблъснали руски атаки в Луганска и Донецка област

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжените сили на Украйна са отблъснали атаките на руските окупанти в района на 11 населени места в Луганска и Донецка област, съобщава във Фейсбук Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

В информацията на Генералния щаб се пособва още, че Русия е нанесла 2 ракетни удара по гражданската инфраструктура на град Константиновка, Донецка област, 11 въздушни удара по позициите на украинските войски по линията на съприкосновение, а също така е извършила над 60 атаки от ракетни системи за залпов изстрел срещу град Херсон. В същото време остава заплахата от удари с ракети и дронове по обекти на енергийната система и критичната инфраструктура в цяла Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че продължават възстановителните работи в южната част на страната. Властите опитват да подновят електроснабдяването в Одеска област, където то беше значително нарушено след атаките с дронове-камикадзе от предишната нощ.

"Към този сме успели частично да възстановим снабдяването в Одеса и други градове и райони в областта. Правим всичко, за да постигнем максимално възможното след руските удари. Все още обаче регионът на Одеса е сред тези, където има най-много спирания на тока. Постоянно работим с нашите партньори, за да облекчим ситуацията и да дадем на хората си повече възможности, повече електричество", каза Зеленски.

Украинският президент съобщи, че е провел серия от телефонни разговори с колегите си от САЩ, Франция и Турция. С френския президент Еманюел Макрон Володимир Зеленски е обсъдил теми като енергетика, икономика и дипломация. Зеленски е благодарил на американския си колега Джо Байдън за "безпрецедентната отбранителна и финансова" помощ, която САЩ са предоставили на Украйна. Двамата са разговаряли за ефективни противовъздушни системи за защита на населението. Украинският държавен глава каза също, че е провел и "много конкретен" разговор с турския президент Ердоган за осигуряването на украинския износ на зърно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ахмед Доган

Доган не е собственик на лятното имение в лесопарк "Росенец"

По документи и според официалните регистри почетният председател на ДПС Ахмед Доган не е собственик на лятното имение в лесопарк "Росенец". От справка в Имотния регистър става ясно, че собственик на имота е дружеството с ограничена отговорност "Хермес солар". Негов управител е Данаил Папазов, бивш министър на информационните технологии,..

публикувано на 29.08.24 в 09:13
Павел Дуров

Освободиха създателя на Telegram срещу 5 милиона евро

Френските власти освободиха от ареста създателя на Telegram Павел Дуров срещу гаранция от 5 милиона евро. Собственикът на "Телеграм" Павел Дуров пред френски съд след четири дни арест Милиардерът няма право да напуска Франция и два пъти седмично трябва да се явява пред полицията. Петима френски съдии решиха и да дадат ход на официално..

публикувано на 29.08.24 в 09:12

Жители на "Княжево" отново на протест за запазване на алеите на Витоша

Жители на столичния квартал "Княжево" излизат отново на протест с искане да се запазят  алеите на Витоша. Инвеститор има намерение да строи върху тези, които попадат в частен имот. Общината да спре строителството до изясняване на ситуацията, поискаха протестиращи, които днес се събират пред сградата на Министерския съвет. Протест 3 в 1 пред..

публикувано на 29.08.24 в 08:47
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин: Парламентът да реши кой да е българският еврокомисар

" БСП – Обединена левица ще се казва новата коалиция . Одобрихме коалиционния договор." Това съобщи пред БНР евродепутатът Кристиан Вигенин. По думите му, в лявото пространство "очевидно има ново начало, което трудно си пробива път през блатото на сегашната политика". Вигенин призова "да свикнем с мисълта, че партията не се върти..

публикувано на 29.08.24 в 08:32

Тайфун взе три жертви в Япония

Трима души загинаха в Япония, след като тайфунът "Шаншан" достигна бреговете на префектурата Кагашима. Проливни дъждове и много силен вятър-със скорост над 200 км в час прекъснаха електроснабдяването на стотици хиляди домакинства, предаде Ройтерс. Властите издадоха заповеди за евакуация на милиони жители в няколко префектури. Големите..

публикувано на 29.08.24 в 08:18
Петър Славов

Петър Славов: За изборите не могат да се регистрират две абревиатури ДПС

Фигурата на почетния председател е добавена допълнително в устава на ДПС. Тезата, че той е нещо едва ли не нещо като едноличен собственик и монарх и може да прави всичко, не издържа . Това каза пред БНР адвокат Петър Славов, бивш депутат и граждански активист " Битката очевидно ще се пренесе в съдебните зали ", отбеляза той за..

публикувано на 29.08.24 в 08:02

Православната църква почита свети Йоан Кръстител

На 29 август православната църква почита свети Йоан Кръстител. В българската традиция денят се нарича още Секновение, защото денят и нощта се изравняват и идва краят на лятото Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни, тя тържествено празнува рождението му; а на 29..

публикувано на 29.08.24 в 08:02