Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение в Лос Анджелис заради трайния проблем с бездомниците - над 40 000

Карън Бас по време на церемонията, на която встъпи в длъжност като кмет на Лос Анджелис, 11 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата жена кмет на Лос Анджелис обяви извънредно положение във втория по големина град в Съединените щати заради трайния проблем там с бездомниците - повече от 40 000 в близо 4-милионния град, предаде АФП.

В първия си пълен работен ден на поста, след като положи клетва вчера, Карън Бас от Демократическата партия се зарече да подеме агресивна кампания за осигуряване на временен подслон за бездомници в мотели и апартаменти под наем. Както и да направи постъпки за лечение на най-масовите проблеми сред бездомниците - психически заболявания и пристрастеност към наркотици.

Лос Анджелис, който е един от най-богатите градове на планетата и в лигата на най-скъпите за живот и с най-високи данъци в Съединените щати, ще е домакин на Олимпийските игри през 2028 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Вълков се закле като депутат на мястото на Екатерина Захариева

Валери Вълков положи клетва пред Народното събрание и встъпи в длъжност като народен представител. Валери Вълков заема мястото на Екатерина Захариева. По-рано днес Народното събрание гласува единодушно за оставката ѝ като депутат от ГЕРБ-СДС. Тя бе приета от..

публикувано на 19.09.24 в 12:17

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша" има апартаменти които се отдават под наем през платформа в интернет и няколко офиса. Борисов призова ДАНС и кабинета да..

публикувано на 19.09.24 в 12:14
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода

В резултат на лошото време и проливните дъждове, в Италия най-тревожно е положението отново в област Емилия-Романя, която пострада по същия начин миналата година. Предупредителният код в Емилия-Романя остава червен. За 24 часа са паднали средно 200 милиметра дъжд на квадратен метър. До момента са  евакуирани  1000 души, от които 800 в..

публикувано на 19.09.24 в 11:54

Изчезват ли тапата и тирбушонът?

Тирбушонът се превръща в отживелица - новината дойде от Обединеното кралство. Причината е, че твърде малко хора, особено по-младите, притежават тирбушон или пък знаят как да го използват .  "Смъртта на тирбушона?!" - така вестник "Гардиън", донякъде шеговито, е озаглавил своя материал по темата, макар и тя да е съвсем сериозна, от който става..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

Георги Еленков: Закон за чуждестранните агенти ще се ползва избирателно срещу граждански организации

Над 160 граждански организации у нас отправиха отворено писмо до европейски партии относно новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование и т.нар. закон за чуждестранните агенти. Над 160 граждански организации с отворено писмо до евроинституциите относно ЛГБТ закона за училищата       "МОН и МС не са инициатори на този..

публикувано на 19.09.24 в 11:44

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се",..

публикувано на 19.09.24 в 11:38

Гражданите могат да проверят дали са подкрепили регистрацията на формации за изборите

От днес всички граждани могат да проверяват на интернет страницата на Централната избирателна комисия дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция.  Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за защита на личните данни. На 21 септември изтича срокът, в който ЦИК може да прави промени..

публикувано на 19.09.24 в 11:24