Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тъжна вест: Почина треньорът по лека атлетика Георги Димитров

Георги Димитров
Снимка: БГНЕС

На 74-годишна възраст почина един от най-великите треньори в историята на българската лека атлетика Георги Димитров, съобщава сайтът за лека атлетика и спорт на Александър Вангелов.

Димитров е роден на 5 май 1948 година в Бойчиновци, Монтанско. Той е бивш състезател в хвърлянето на копие и през 70-е години на миналия век започва работа като треньор, която носи едни от най-значимите успехи в историята на българската лека атлетика.

Най-голямото постижение в треньорска кариера Димитров е олимпийската титла на 100 метра с препятствия на Йорданка Донкова през 1988 година в Сеул. Донкова поставя и световен рекорд в дисциплината - 12,21 секунди, който е втори във вечната световна ранглиста след планетарното постижение на Кендра Харисън от 2016 година. Рекордът на Донкова оцеля 28 години.

Под ръководството на Димитров Гинка Загорчева поставя световен рекорд на 100 метра с препятствия и печели световната титла, а заедно с Донкова правят дисциплината "българска" благодарение на многобройните си успехи и постижения.

Димитров работи с всички дисциплини в атлетиката. Съпругата му Валентина Димитрова печели световна университетска титла на седмобой през 1977-а. Ваня Стамболова е европейска шампионка на 400 метра през 2006-а и една от най-силните в света на тази дисциплина, както и на 400 метра с препятствия и 800 метра.

Венелина Венева-Матеева е вицешампионка на Европа в скока на височина през 2006 година под ръководството на Димитров.

Десетки са класните атлети постигали рекорди и печелили медали благодарение на тренировъчната система на Димитров, а той предава опита си и в чужбина.

В последните години треньорът работеше с малки деца в пловдивския клуб "Енерджи".

Поклон пред светлата му памет!


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43

ЦСКА София се подсили с Иван Дюлгеров

ЦСКА София привлече в редиците си българския национален вратар Иван Дюлгеров, съобщиха от клуба. Днес той подписа своя тригодишен договор с най-титулования български клуб. Талантливият страж, който пристига на "Българска армия" със свободен трансфер, има зад гърба си 130 мача в родния елит, а в 55 от тях запазва мрежата си суха. През..

публикувано на 02.07.24 в 17:41
Португалия - Словения

Драма прати Португалия в четвъртфиналите на Европейското първенство

Португалия се класира по изключително драматичен начин на четвъртфинал на Европейското първенство по футбол в Германия, след като елиминира Словения с 3:0 при изпълнението на дузпи и без голове в 120 минути игра. Големият герой за португалците беше Диого Коща - вратарят спаси всичките три наказателни удара след края на играта, а също така..

публикувано на 02.07.24 в 06:59
Национален отбор по волейбол за жени до 18 години

България с чиста победа над Германия на ЕП по волейбол за жени до 18 години

Националният отбор на България по волейбол за жени до 18 години победи Германия с 3:0 (25:23, 25:19, 25:23) на старта си на Група 2 от Европейското първенство в гръцкия град Хераклиен. Отборът, с който започна треньорът Антонина Зетова, бе Деница Ангелова, Калина Венева, Никол Окоро, Димана Иванова, Вяра Парапунова и Дарина Нанева.   Родният тим..

публикувано на 01.07.24 в 23:13