Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вкусът на спомените за един врачански именик

"Ако погледнем евростандартите, на баба ми баницата няма да бъде допусната по никакъв начин до трапезата"

Днес, в третия ден на Рождество Христово, православната църква чества и паметта на първия мъченик за християнската вяра - архидякон Стефан. На Стефановден по-личен празник имат и имениците, който у нас са малко над 243 хиляди души.

В хоризонта отвъд видимото и практичното е очарованието на празничните дни. Необяснимото овкусява живота, спомените и поводите ни. На Стефановден, своята необяснима история споделя един врачански именик - Стефан Стаменов, който е горд, че носи името на първия мъченик на Христовата вяра.

"Аз съм роден на датата на Св. Спиридон – покровител на занаятчиите. Преди много години, още не бях кръстен – аз се кръстих по убеждение на 33 години, сънувам една нощ много странен сън. Някакъв много силен глас, който ми извика: Спиридоне! Този глас казва: Спиридон си, но още не го знаеш. След години, когато се покръстих, открих, че моята дата – 12 декември, е денят на Св. Спиридон."

Така за Стефан Стаменов денят на светеца се оказва особен и много личен, защото освен че съвпада с рождения му ден, е празник на занаятчиите, а самият той е тапицер и член на врачанската задруга на майсторите.

Днес той ще посрещне имения си ден подобаващо. 

"Баница ще има задължително. Може би пържоли със сметанов сос. Задължително трябва да се сложат дафинови листа, защото са листа от венец. Името Стефан, от гръцки преведено, е венец. Другото – може би ще бъде содена питка, но понеже не е пости, мога да си позволя и питка с мая, която мога да правя и то твърде добре. У дома аз съм по-добър готвач."

И тъй като срещата ни с врачанския именик е история за очарованието отвъд хоризонта, продължаваме да я разказваме през невидимото пред нас и сега, през вдъхновяващите спомени и аромати, които вълнуват и до днес и плетат с прозрачни, но здрави нишки платното на живота ни. 

"Другото, което си спомням за Коледата е миризмата на баницата – нещо велико. Тази баница от спомените ми не мирише на нищо от сега, което правят. Сега ако погледнем евростандартите, на баба ми баницата няма да бъде допусната по никакъв начин до трапезата."

И за да е пълнокръвна картината на празничните дни, допълваме я с един култов за това време на годината етюд - с традиционния сюжет за коледното прасе.

"Когато колехме прасето, беше страхотия. Идваше цялата махала да го изведем от кочината. Първото нещо, което правеше дядо ми, беше за разтупа жаравата. Понеже в равнината не се горят дървета, а по-скоро какалашки, деда ми нахвъргваше какалашки, които ставаха на жарчица и мръвката още както течеше кръв от нея, се хвърляше върху тази жаравина доректно, без скара, без нищо. Миризмата на това месо никога повече не съм усетил при всякакви опити да направя нещо подобно. И с жарава, и с барбекю, и с дървени въглища. Дедо ми изкарваше едно шишенце ракийка и едно котленце винце и колачите, и държачите добре се почерпваха в ранния предобед. Ароматът на това нещо повдига настроението и създава една еуфория."

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да дариш яйцеклетки – даваш живот, но теб те няма

„Донорството е любов“ - това послание отправя гостът на „Любими празнични истории“ - Милена Златкова. Познавате я като част от екипа на "Тройка на разсъмване" по радио Витоша. Може би сте чували и за каузата й да запознава хората с възможностите да дарят частица от себе си за създаването на нов живот.  Тя е сред създателите на..

обновено на 06.01.25 в 15:37
Джорджана и Георги Иванов

Промени за служителите на Гранична полиция с премахването на граничната бариера между България и Румъния

На 1 януари България и Румъния станаха пълноправни членове на Шенгенското споразумение. Двете държави влязоха в ЕС още през 2007 година, но до 2023 г. не бяха приемани в шенгенската зона на европейските страни, премахнали граничния контрол помежду си. С премахването на граничната бариера между България и Румъния настъпиха промени както за..

публикувано на 05.01.25 в 07:30

"Хроники от стомана": Из света на хладното оръжие от Българското средновековие

Битките по време на Средновековието по българските земи са били не просто въпрос на чест и оцеляване, а и на преминал през вековете героизъм, който предизвиква възхищение и до днес. Част от този военен блясък може да се види в изложбата "Хроники от стомана", открита на 11 декември в Национален археологически институт с музей при Българската..

публикувано на 04.01.25 в 22:34
Божидар Искренов

Божидар Искренов разказа футболната си биография в "Без обувки"

Бившият футболист на "Левски" и на ЦСКА Божидар Искренов разказа живота си във футбола в книга .    "Дъщеря ми настоя, че е станало време за това, а иначе идеята е стара",  разказа бившият национал, известен с прозвищата Гибона и Радостта на народа, който в последните години живее в САЩ, където кара такси, и в Канада, където продава..

публикувано на 03.01.25 в 17:32
Кристина Константинова и Мария Дончева

Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза

Наскоро във Враца отвори врати първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза . Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи с редки генетични и онкологични заболявания . Необикновената книжарница работи и за други..

публикувано на 03.01.25 в 11:34

На разходка из дигиталния близнак на базиликата "Св. Петър"

" Базиликата е като звездното небе в лятна нощ : оставате пленени от нейния блясък и великолепие. Рискува обаче да бъде ням свидетел на "безкрайната красота", ако интелектът не е обогатен със знания, а поривът на сърцето не е подхранен от духовен опит ", казва кардинал Мауро Гамбети , архиерей на базиликата и викарий на папата за..

публикувано на 02.01.25 в 13:38

За шоколада - с любов...

Ник Борисов се занимава с шоколатиерство от 12-годишен. Сега е на 14. Натрупал е вече почти тригодишен опит в изработването на шоколадови скулптури. Всичко, което знае за шоколада, дължи на шеф Ради Стамболов . От него е научил най-напред как да прави шоколадови бонбони. В момента учи графичен дизайн и смята, че това ще му помогне в..

публикувано на 02.01.25 в 11:05