Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Ташева: Ние сме професионалисти като работа и аматьори като заплащане

Снимка: Владислав Стоянов



Световните титли са все по-рядко явление в българския спорт. На пръсти се броят през последните години, така беше и през 2022-ра. Сред отбраната група, която го постигна, е и женският ансамбъл по естетическа гимнастика - спорт, в който страната ни направи исторически пробив със златото на световното в австрийския град Грац. 

Постигна го сплотен колектив - момичета, които се отличават от своите връстнички като манталитет, отношение и като добродетели. На тях спортът им отнема свободното време и забавленията, а им дава дисциплина и изгражда манталитет. Те са около границата на пълнолетието - някои са я прекрачили, на други предстои - Карина Нейкова, Сияна Табакова, Сибила Кърпачева, Виктория Берова, Яна Стайкова, Христиана Ковачева, Дария Капсъзова, Мария Мехлемова и Рада Куатли. Треньор е Кристина Ташева, бивш състезател по художествена гимнастика.

Австрийският град Грац, в който беше спечелена титлата, е исторически свързан с нашата естетическа гимнастика, "защото първото състезание на България се е провело там, припомня Ташева. - Там президентът на нашата федерация Мариета Дукова е видяла за пръв път състезание и е попитала какъв е този спорт. Оттам тръгва нашият път. А нашата титла е плод на петгодишен труд."

Как се изгражда колективът? "Трудно е да се напаснат толкова много характери и да се превърнат в едно цяло. По едно време бяха 18 момичета, на различни възрасти и различни характери", допълва тя. 

Според треньора, най-сложният елемент при изпълненията е постигането на синхрон: "Много е трудно да накараш 8 момичета да се движат като една. Рисковите моменти са много. Казвала съм си, че като няма уреди, няма от какво да се притесняваш, но разбирам, че една стъпка в погрешна посока може да е фатална."

Колко трае един поколенчески цикъл? Догодина предстои ново световно първенство, а шампионките все още са на линия. "Тук по-дълго време успяват да се съхранят. А и за да покажеш най-доброто от себе си, трябва да узрееш като жена. Те вече доста време са заедно и доколкото искат и могат, ние ще ги подкрепим да се съхранят като отбор. Това е по-лесно и за мен. Техните конкурентки от Финландия са на доста по-сериозна възраст и това е плюс. Често се получават травми и е важно да имат условия за възстановяване. Трудно задържаме отбори, защото не сме толкова популярни като спорт. Това са момичета, които не са получавали почти нищо, за да тренират. Професионалистки като в работата и аматьори като заплащане", допълва Кристина Ташева.

Силен фактор ли е съдийството? "Разбира се, че е силен! Нашият спорт е толкова субективен, колкото и художествената гимнастика. Сядат около 15 съдийки, всяка с нейния вкус."

По въпроса с лакомствата и лишенията "не се стремим към изтезания, но когато излизаш с трико по теб, е нормално да имаш спортен вид", уверява Ташева.

ДУМАТА ИМАТ МОМИЧЕТАТА 

КАРИНА НЕЙКОВА: Честно казано, усещам разлика между нас и нашите връстнички, които не спортуват. Ние сме с различни принципи и виждания като дисциплина, като физическа култура - това ни изгражда като личности. Извън тренировките и състезанията не танцувам толкова често, защото в тях изразходваме много енергия и ми е нужна почивка. В бъдеще искам да продължа за тренирам, не мога да си представя, че ще се откъсна от тази реалност.


СИЯНА ТАБАКОВА: Нямаме капитан и лидер, нашият лидер е треньорът. Иначе много си помагаме помежду си. След 5 години си се представям добре завършила образованието си и да продължа да тренирам.

ВИКТОРИЯ БЕРОВА: Мисля, че популярността ми след световната титла се увеличи, имаме профил и чрез него се опитваме да развивавем спорта. Трудно ми е да кажа как си се представям след 5 години, но се надявам бъдещето да ми предложи нещо хубаво и да продължа спортната си кариера.

СИБИЛА КЪРПАЧЕВА: Като отбор се популяризирахме доста в социалните мрежи след световното. Индивидуално - не толкова. След 5 години мисля, че ще съм треньор в залата, защото това ще е втората ми специалност в Националната спортна академия.

ХРИСТИЯНА КОВАЧЕВА: Като отбор популярността помага доста за нашето развитие - хубаво е хората да ни знаят. В лично отношение не мисля, че имаме нужда от известност, защото сме отбор. След време със сигурност ще работя в сферата на спорта.

ДАРИЯ КАПСЪЗОВА: Повечето от нас тренират и художествена гимнастика. Опитваме се да ги съчетаваме в един ден - сутрин повечето от нас идват за индивидуална подготовка по художествена, а вечер се събираме като отбор. След 5 години смятам, че все още ще съм в залата и ще правя това, което обичам.

РАДА КУАТЛИ: За последен път почивахме цял уикенд преди лятото. След световното първенство имахме един ден почивка и се разхождахме във Виена. Аз също не мога да си представя живота си без спорт.

ЯНА СТАЙКОВА: Предстои ми абитуриентски бал след година и половина, но все още нямам кавалер. Моите планове са да завдърша образованието си, да продължа да тренирам и ще видим какво ще ми предложи животът.
Чуйте още в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Не трябва да има никакво подценяване

Старши треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев заяви, че ръководството е разговаряло с футболистите и не може да има никакво подценяване в реванша срещу Динамо Батуми от първия квалификационен кръг на Шампионска лига. Лудогорец ще гостува в Грузия в сряда вечер.  Разградчани постигнаха успех с 3:1 в първия двубой на българска земя. "Ние имаме..

публикувано на 16.07.24 в 20:25
Яспер Филипсен

Белгиецът Яспер Филипсен спечели победата в 16-ия етап на Обиколката на Франция

Белгиецът Яспер Филипсен от отбора на Алпесин спечели победата в 16-ия етап от Колоездачната Обиколка на Франция, който беше с дължина 189 км от Грисан до Ним.  Това е трети успех на Филипсен в тазгодишното издание на престижното колоездачно състезание. В генералното класиране остава начело Тадей Погачар от Словения, който има общо време от 67:35:56..

публикувано на 16.07.24 в 20:13
Изабелла Шиникова

Загуби на Шиникова и Глушкова на турнири в Португалия и Германия

Изабелла Шиникова отпадна в първия кръг на сингъл на турнира по тенис на твърди кортове в Порто (Португалия) с награден фонд 60 хиляди долара. Българката отстъпи пред швейцарката Валентина Ризер с 4:6, 3:6 за 81 минути. Шиникова допусна пет пробива в мача, а във втория сет изостана с 2:4 и след това не успя да навакса. Междувременно, Денислава..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Килиан Мбапе

Реал Мадрид представи Килиан Мбапе

Реал Мадрид представи най-новата си звезда Килиан Мбапе на запалянковците, които бяха изпълнили стадион "Сантиаго Бернабеу". Френският национал преминава в европейския клубен шампион като свободен агент, след като договорът му с Пари Сен Жермен изтече в края на миналия сезон. 25-годишният нападател премина медицински прегледи, позира с екипа с номер 9..

публикувано на 16.07.24 в 17:25

Александра Димитрова срещу Антонина Осецка в главна битка на турнира по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“ във Варна

13-ет двубоя са включени на международния турнир по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“, който ще се състои на 20 юли във Варна. В състезанието ще участват кикбоксьори от България, Украйна, Германия  и  Румъния. „SPIRIT OF FIGHT“ е полупрофесионален турнир по кикбокс, който ще се проведе тази събота от 18.00 часа в спортна зала "Владислав". Входът за зрители е..

публикувано на 16.07.24 в 16:25

Спортисти получават знания за живота след спорта в четиримесечно обучение

Български спортисти ще имат възможността да добият безценни знания за развитието си след края на състезателната кариера в четиримесечно обучение, включващо десет модула. Програмата "Живот след спорта" на "Чемпиънс фактори" се организира за втори път след успеха през 2023 г. Тази година тя ще се проведе от септември до декември, като записването..

публикувано на 16.07.24 в 15:37

Нови трика и детелина за късмет за Валентина Георгиева от италиански бранд

Детелина за късмет и нови трика изпрати италианската фирма за спортни облекла Sigoa на състезателката по спортна гимнастика Валентина Георгиева за олимпийските игри в Париж. "Скъпа Валентина, желаем ти всичко най-добро в това ново приключение. Сигурни сме, че ще бъде едно красиво и вълнуващо преживяване, пълно с незабравими моменти. Щастливи..

публикувано на 16.07.24 в 15:32