Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винят областната болница във Велико Търново в лекарска грешка, довела до смърт на мъж

Снимка: Здравка Маслянкова

Близките на 31-годишен мъж винят областната болница във Велико Търново в лекарска грешка, довела до неговата смърт след лечение в инфекциозното отделение и реанимацията на лечебното заведение. Назначена е вътрешна проверка, заявиха от болницата, а близките ще търсят правата си по съдебен път.

31-годишният Димитър Маринов почива в реанимацията на великотърновската болница на 27 декември. Преди това мъжът е лекуван седем дена за неуточнена вирусна инфекция в инфекциозното отделение, изписан е на 20 декември. Вечерта състоянието му рязко се влошава, разказа съпругата му Силвия Маринова.

"През нощта започна да халюцинира, не ме позна. Извиках бърза помощ, те не пожелаха да се качат вкъщи, трябваше да го изведа сама. Дойдохме тук, чакахме да стане скенера. През това време той се влошаваше, влошаваше. Извикаха невролог, в същия момент той получи гърч, след 10 минути той получи още един гърч. Те извикаха вече от реанимацията доктор и казаха, че трябва да бъде интубиран. Случи се към 12,30 през нощта. Съмненията ми са за неправилно лечение. Той още на петия ден в инфекциозно се влоши, повръщаше, имаше замайване на главата, не можеше да става, отделно имаше тикове на краката, които получи. Те не обърнаха внимание на това."

Близките имат съмнения в адекватността на лечението, разказва братът на починалия млад мъж Марин Маринов.

"С информацията, с която разполагаме, с епикризите и от инфекциозно отделение, и от реанимацията предполагаме, че става въпрос за лекарска некомпетентност. Той е имал съпътстващи симптоми за вирусен енцефалит, а той през цялото време е третиран с препарати за пневмония и чак накрая започват да го лекуват за вирусен енцефалит. В епикризата пише – неустановен, съпътстващо заболяване Covid-19, пак неуточнен."

Няма пропуски в лечението, заяви д-р Галина Гарева, медицински директор на великотърновската болница: 

"Пациентът е лекуван по всички правила на медицината в тези случаи. Все още нямаме резултати от направената аутопсия, работим с работната диагноза за непосредствена причина за смъртта – масивна белодробна тромбемболия."

Болницата не е сезирала прокуратурата, извършва вътрешна проверка. 

Но окръжната прокуратура във Велико Търново се самосезира по публикации в медиите за смъртта на Димитър Маринов. Образувано е досъдебно производство за лекарска грешка, съобщиха от държавното обвинение и уточниха, че са започнати разпити на свидетели, изисква се медицинската документация за проведеното лечение, предстои назначаване на съдебно-медицинска експертиза.

Близките ще съдят лечебното заведение за лекарска грешка, заявиха бащата на починалия Петьо Радев и братът Марин Маринов.

"Зная, че нищо няма да стане, защото живеем в бг бардак и само ла, ла, ла и след три дена няма нищо. Дано Господ да ги съди, защото тези хора не са за тук. Ще се консултирам и ако има начин ще си търсим правата по съдебен път, защото е на 31 години, остави на 5 години дете и нещастна майка. Съмненията ми са за лекарска грешка", заяви бащата. 

"Предполагаме, че става въпрос за лекарска некомпетентност. Ще търсим правосъдие. Ще сезираме прокуратурата, защото отново млад човек си замина без причина. Влиза за една температура, явно не е обърнато достатъчно внимание. Явно в тази наша великотърновска болница трябва да имаш връзки, за да излезеш жив и здрав", коментира братът.  

Близките на 31-годишния Димитър Маринов се събраха днес пред болницата във Велико Търново, за да търсят справедливост. Мъжът ще бъде погребан на 31 декември в родното си село Джулюница.

Снимка: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров

ВАС гледа по същество делото на отстранения от поста подуправител на БНБ Андрей Гюров

Върховният административен съд ще гледа по същество делото на Андрей Гюров срещу решението на Българската народна банка за отстраняването му от поста подуправител на БНБ. А за понеделник  в Административния съд на София-град е насрочено делото срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, което постави началото на цялата..

публикувано на 13.09.24 в 07:38

Шестима министри и премиерът Димитър Главчев отговарят на депутатски въпроси

Шестима министри ще отговарят на депутатски въпроси в днешния парламентарен контрол. В него ще участва и служебният премиер Димитър Главчев и ще отговаря на три въпроса. Назначаването на областни управители в Хасково, Търговище и Шумен и осигуряване на вода за напояване в земеделието са част от темите, по които Димитър Главчев ще даде..

публикувано на 13.09.24 в 07:20

Амнистия ще позволи узаконяване на хиляди имоти без документи в Кипър

В Кипър ще се проведе градоустройствена амнистия, която ще даде възможност да бъдат узаконени хиляди имоти без документи за собственост в момента. Планът за нея ще бъде поставен за одобрение от правителството на заседанието му днес. Целта на градоустройствената амнистия е да се позволи на гражданите да получат окончателно одобрение и документи за..

публикувано на 13.09.24 в 04:43

Великобритания ще ограничи рекламата на нездравословни храни

В Обединеното кралство от 1 октомври 2025 г. ще влезе в сила забрана за показване на реклами на нездравословна храна по телевизията преди 21:00 часа. От правителството на лейбъристите обявиха, че промяната за рекламите на нездравословна храна ще бъде наложена заедно с пълната забрана на платените онлайн реклами, като и двете целят да се справят със..

публикувано на 13.09.24 в 04:37

Куриоз в Италия: Шофьори се сбиха с моторни резачки заради отнето предимство

В Италия шофьори в спор за предимство на кръгово кръстовище стигнаха до разпра с моторни резачки. Един от тях се разминал с шест шева. Опасният дуел се разиграл на кръгово движение край селище, недалеч от Сиракуза на остров Сицилия, съобщи информационната агенция Agi. По думите на очевидци, заснели случилото се в разгара на спор,  избухнал за отнето..

публикувано на 13.09.24 в 04:31

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха ръководствата на държавни институции, екип на Регионалната здравна инспекция, както и представители на..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на намесата на полиция и лекари бебето е живо. Информацията бе потвърдена от кмета на Дулово Невхис..

публикувано на 12.09.24 в 19:40