Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца и възрастни от цял свят се отбиват да видят къщичката на Санта Клаус в Йерусалим

2
Дядо Коледа
Снимка: Ани Петрова

Традицията на Нова година да се подаряват подаръци е по-стара от 2000 години. Още римляните са свързвали Календарите с „ново слънце“ и подаръци от радост за оживялото слънце. Когато влъхвите виждат звездата и разбират, че се е родил Спасител, също обсипват майката и младенеца с подаръци. В по-ново време Свети Никола или Санта Клаус, става символ на предновогодишното даряване. Така че от 6-ти декември( Никулден по нов стил) до 6-ти януари, (Коледа по стар стил), всеки може да дочака изненада.

В Йерусалим снегът е рядкост, направо събитие, заради което отменят учебните занятия, а децата излизат на улиците, за да „хващат“ снежинки или ако натрупа сантиметър-два да се бият със снежни топки и да направят миниатюрен снежен човек. Обикновено до вечерта всяка снежна следа изчезва. Но има едно място, където е паркирана голяма шейна. Там винаги вали сняг(макар и изкуствен), а деца и възрастни от цял свят се отбиват да видят къщичката на Санта Клаус в Йерусалим. Всеки може да се снима, да пусне писмо с желания в пощенската кутия и да пийне в малката кръчма зад перденцето, на която по всяко време могат да се видят сенките на джудженца, които се трудят над подаръците. Местният добър старец, обаче пристига на камила. А разноезичната публика от деца и възрастни го наричат по различен начин: Санта Клаус, Дед Мороз, Одзи-Сан, Пер-Ноел, Баббо Натале.

„Дед Мороз-красний нос пристига винаги със своята спътница Снежанка(Снегуручка). Мантията му е синя-като студа, а кожухчето на Снежанка бяло като снега. Той идва вкъщи, а може да се срещне и в МОЛ-овете, в училище, в културните домове. Очаква децата да му издекламират стихчета, да пеят песнички, да демонстрират какво са научили пред изминалата година, преди да раздаде подаръците.

Санта Клаус е с червена мантия. Джуджетата или съпругата му г-жа Клаус помагат за организиране на тържествата с него. Предварително децата са писали писма с желанията си за подарък. Често в тях се споменава и предстоящо събитие в дома: сватба, раждане на дете.

Ози сан се появява на вратите на японските жилища от полунощ до към обяд на 1-ви януари. Носи зелено кимоно. Има дълга до земята бяла брада. Обитава приказния остров Хоншу и пристига през „златната седмица“ в края на едната и началото на другата година. Поздравява и пожелава здраве и успехи, защото в името му е закодирано названието на първия месец в годината. Мама и татко връчват подаръците на децата си. Успоредно с Ози сан хората очакват Хотейшо, който има и очи на тила. Той е символът на щастието. Някои ги виждат, други-не, но всички украсяват домовете си, дано не ги подмине“, етнографката Таня Ферхер.

В двойка пристигат и новогодишните старци във Франция. Всички с радост очакват Пер Ноел. Той се разхожда с бастун завършваш като епископски жезъл, разпознава се по митра или широкополата шапка и кошницата с подаръци и дървените обувки. Той язди не елени, а магаре. Понякога децата дори не го виждат. Той оставя даровете в обувки, които те оставят до камината или до украсената елха. Двойникът му е Шаралд или Пер Фуетард( от шлеп) или чудовище. Той се разхожда в кожена островърха капа и сноп пръчки, с които наплясква непослушковците. Легендата го свързва с месар, убил три момчета, синове на богати родители, пътуващи към религиозно училище. Приготвил от тях ястия за новогодишната трапеза. Пер Ноел разпознал престъплението и възкресил децата. Наказал месаря да пътува с него по Коледа. Френските деца получават два пъти подаръци- на Никулден малки, а по Коледа -големи.

В Италия на обществените места може да се види Баббо Натале -Санта Клаус, но децата очакват феята Бафана, която е почти езическо същество. По Богоявление( 6-ти януари) , тя носи сладкиши в чорапчета. Според легендата Влъхвите, които отивали да поднесат подаръци на новородения Исус, спрели в малка селска къща. Поканили домакинята да се присъедини към тях, но тя отказала. После размислила, но във Витлеем вече го нямало семейството на Мария и Йосиф. От тогава тя раздава лакомства на всички деца по света. Тя пътува яхнала метла. Грозна е като Баба Яга, но е добра фея. На добрите деца носи сладкиши и шоколад, а на лошите - им пълни чорапчетата с пепел.

„Чисхаан е името на якутския повелител на студа. Името му е съчетание на думите пронизващ студ с ураганен вятър. Според легендата, той се влюбил в красивата Чолбон Куо и се спуснал от небето към нея. От тази любов се ражда слънцето, което затопля земята и Чисхаан започва да се топи и разпада. Умирайки той прошепва на любимата си „до следващата зима“. А тя се превърнала в ярка утринна звезда( наречена девича звезда). Всички очакват кога те пак ще се срещнат. Чисхаан прилича на бик, чиито рога израстват през есента и падат в началото на лятото.

Юл Тометен е добрият коледен гном на Швеция. Той се появява чак по Коледа, но още на 13-ти декември най-малката дъщеричката във всяко семейство, облечена в бяла рокличка с червен пояс, събужда родителите си и им носи поднос с кафе и сладкиши. Помагат ѝ по-големите деца от фамилията. Два дни преди празника се украсява ехичка и то с красиви курабийки и с ябълки. А къщата се украсява с...червени лалета. Вече е готова за идването на гнома. Той живее в гората или под покрива на сайваните. А подаръците изготвят елфи, добри мишки и дори снежните цар и царица. Най-интересен е начина му на придвижване. Лети върху сламена козя постелка.

Трудно е чужденец да произнесе името на финландския Дядо Коледа  - Йоулупуки от планината Корватунтури. Там той живее със съпругата си и с безброй джуджета, които целогодишно изготвят подаръците които той, за няколко дни, оставя на децата. Малчуганите започват да го чакат още от първия адвент- последната неделя на ноември. Тогава във вяска къща се купува адвентен календар - кутия с 30 прозорчета. Когато се къса поредната цифра под нея се появява дребен подарък или лакомство“, допълни Таня Ферхер.

Израел е държава, където поне една трета от населението са родени в друга страна. Те са евреи, но и носят традициите, на страната където е минало детството им. А добрият зимен дядо, който носи подаръци (независимо как се нарича и какви са обича

Репортажа на Феня Декало можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще въведат възрастните в света на компютрите и социалните мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любопитство на младостта се събират от сдружението "Европейско развитие за село Леденик". Първите занимания са тази събота..

публикувано на 05.10.24 в 10:05

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне . Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.  Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има..

публикувано на 05.10.24 в 09:25
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09