Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вендинг машини за пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета набират популярност в Габрово

В екоинициативата участват хора от всякакви възрасти, привлечени не само от наградите, но от каузата

Снимка: Община Габрово

Габрово е първата община в страната, в която бяха поставени вендинг машини за пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. За осемте месеца, откакто автоматите са обществено достъпни, чрез системата са предадени повече от 300 хиляди опаковки. Интересът на местната общност към екологичната  инициатива нараства, като за габровци, разделящи и предаващи отпадъците си, са осигурени награди.

Системата за автоматично събиране на пластмасови бутилки до 3 литра и алуминиеви кенчета е в действие от април миналата година. Машините в града са две.

Срещу всяка опаковка машината издава талон, за една върната бутилка – една точка. После срещу точките си екологично настроените габровци избират какво да получат – тефтери от рециклирана хартия, текстилни торби за пазар, книжки и екологични настолни игри, тениски и дребно оборудване за разходка в планината, както и ваучери за отстъпка при пазаруване на стоки и услуги. 

"Много ме впечатлява. Вземала съм си торбички. Да се пази природата чиста. Просто ме боли, като видя боклуци. Участвам с приятелки, събирам, и те да носят."

"Ние сме заведение, събираме капачките отдавна. Сега вече имаме и шанс да събираме бутилките. Много е удобно. Много са ангажирани габровци."

Хора от всякакви възрасти се включват активно в разделното събиране на пластмасата. За младите семейства еко инициативата е възможност да създадат навици у децата си.

"Две деца имам и основно вземам награди за тях. Всичко е заради децата, от малки да ги научим на нещо."

"Показвали сме му какво се случва в океана с боклуците. Възпитаваме по този начин децата, ставаме все повече."

Тези жени са успели да убедят своите съседи и приятели да събират пластмасовите бутилки и кенчета, вместо да ги изхвърлят в общия боклук. Те споделят още, че и съседите им помагат в начинанието.

Първият работен вторник от месеца е денят, в който всеки предал непотребните опаковки може да си избере награда според броя на събраните точки. Част от тях са осигурени от Общината, а други – от бизнес партньори в инициативата, уточнява Мария Радойчева от местната администрация, ангажирана с екоинициативата.

"Имаме такива, които са ни редовни "клиенти". Те идват всеки месец. Много от тях го правят не само заради наградите. Те го правят заради каузата."

Преди събраната суровина да се предаде на фирма за рециклиране, пластмасовите бутилки и алуминиевите кутийки се намачкват от машината, която разпознава материала на опаковките чрез сензори.

Автоматите бяха закупени по проект, спечелен от Община Габрово и финансиран чрез ОП „Околна среда“. Инвестицията не носи печалба, признава Мария Радойчева, но ползите по думите ѝ са съществени. Намаляват се например разходите за почистване.

Отпадъкът не е просто ненужен боклук. Той може да продължи да живее след това, стига да му дадем правилната посока, убедена е Радойчева.

Сред екоинициативите на Общината тази увлича най-много хора и интересът се засилва, обобщава тя. 

От старта до момента са предадени над 300 000 броя опаковки или около 40 000 месечно

Автоматите са разположени на ключови места - до спортната зала и стадион „Христо Ботев“. Ползващите системата разчитат, че тя ще се развива, макар че това става бавно. Практиката у нас е сравнително нова, но от години се прилага в редица европейски страни. Така наречената депозитна система работи, като автоматът издава купон срещу всеки предаден отпадък. Върху него е отбелязана сумата, която се приспада от сметката в търговския обект. Така на практика клиентът не плаща за опаковката, чиято цена е начислена в тази на продукта.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи. 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица, победител стана отборът на "Успех", от морската ни столица. Варна празнува!..

публикувано на 15.08.24 в 17:18
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите на коралите . Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите,..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ - България . Какви са причините за високите температури на морската вода и как влияе това върху..

публикувано на 10.08.24 в 07:10