Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч ще бъде създаден Регионален център за предприятията на социалната и солидарната икономика

Снимка: БГНЕС

Ловеч ще е един от шестте областни градове, в които ще бъде създаден Регионален център за предприятията на социалната и солидарната икономика.

Такива центрове ще бъдат създадени в шестте региона за планиране в страната.

Правителството е възложило на министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров да сключи договор за покупка на недвижим имот в Ловеч, който ще

бъде обявен за публична държавна собственост и ще бъде предоставен безвъзмездно за управление на социалното министерство.

Придобиването му ще е в изпълнение на инвестиция "Развитие на социалната икономика" от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целта на проекта е да се създаде мрежа от регионални центрове за предприятията на социалната и солидарна икономика в шестте района за планиране в България.

Това ще допринесе за тяхното модернизиране и дигитализиране и за развитие на регионален подход на политиката по социална и солидарна икономика.

Финансирането е със средства от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Предприятията на социалната и солидарната икономика работят според закон, който е в сила от 02.05.2019 г.

Той урежда обществените отношения, свързани със социалната и солидарна икономика, видовете субекти и мерките за тяхното насърчаване, както и условията и реда за дейността на социалните предприятия.

Законът има за цел да насърчи развитието на социалната и солидарна икономика като стопански отрасъл със специални правила за подобряване на достъпа до заетост и обучения за придобиване или усъвършенстване на професионалната квалификация с цел повишаване на жизнения стандарт на определени лица.

Това са предимно хора с трайни увреждания, продължително безработни лица, лица до 29-годишна възраст, които нямат предходен професионален опит, и други категории хора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дупница ще представят приложението еЗдраве

В Дупница ще бъде представено приложението еЗдраве, а инициативата е на Регионална здравна инспекция - Кюстендил и Общината. Такова представяне стана през изминалата седмица в областния град, като екипите приемаха желаещите да научат повече за приложението в туристическия информационен център до пл. "Велбъжд". Кампанията за представяне на..

публикувано на 10.09.24 в 10:32

Гърция се готви за няколкодневна буря

Гръцките власти предупреждават да се избягва пътуване и влизане в морето заради буря. Министърът на климатичните кризи предупреди в извънредно съобщение, че циклонът не е лятна буря, а есенна система и лошото време ще продължи няколко дни. Не са изключени наводнения в някои райони. Интензивни дъждове засегнаха вече островите в Егейско..

публикувано на 10.09.24 в 10:19
Рейчъл Рийвс

Зимните плащания за гориво на Острова са под въпрос

Британският министър на финансите Рейчъл Рийвс призова депутатите от нейната управляваща Лейбъристката партия да подкрепят плана ѝ за намаляване на зимните плащания за гориво. Гласуването на непопулярната мярка е днес след обед в Камарата на общините. Повече от девет милиона пенсионери вече няма да имат право на добавка до 300 паунда тази..

публикувано на 10.09.24 в 10:09

2300 лв. – най-ниската заплата в армията от догодина

От януари догодина най-ниската заплата в армията става 2300 лева. Това е посочено в писмен отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос на депутата Христо Гаджев. Увеличението на заплатите ще е по-голямо при войниците – 47%. При висшите офицери увеличението ще е 27%. Така от януари догодина заплатата за войниците ще е..

публикувано на 10.09.24 в 09:59
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Димитър Маринов: Докато има хартиени рецепти, дефицитът на лекарства не може да се проследява

Нормално е да има дефицит на лекарствени продукти, няма държава в света, която да има от всички и по всяка време. Дефицитът винаги ще го има, въпросът е как се управлява? Докато има хартиени рецепти не може да се проследи. Това каза в интервю пред БНР Димитър Маринов-председател на Българския фармацевтичен съюз.  В предаването "Преди..

публикувано на 10.09.24 в 09:59
Милена Радева, художник - илюстратор

Четвърто биенале на илюстрацията

Вече е в ход четвъртото издание на Биеналето на илюстрацията. Форумът се провежда през две години. Първото му издание е било през 2018 г. " До края на месеца художниците могат да кандидатстват в сайта, където има онлайн форма. Там трябва да качат 3 свои творби. Така получаваме заявките. Петчленно жури преглежда творбите и в края на..

публикувано на 10.09.24 в 09:57

Тържествена церемония в Плевен за откриването на новия участък на пожарната

С тържествена церемония в Плевен се открива новият участък на пожарната "Сторгозия". Той ще улесни пожарникарите в достъпа им до  до рискови обекти в областта, обясни за БНР регионалният директор на "Пожарна безопасност и защита на населението" Станислав Атанасов: "Обособен е в западната част на град Плевен най-вече за да осигури по-бързото..

публикувано на 10.09.24 в 09:54