Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доказали професионализма си личности получиха награди в МВР

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“
Снимка: БГНЕС
Министерството на вътрешните работи раздаде наградите "Полицай на годината" 2022. Колективен носител на приза „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“ станаха служителите от отдел 5 „Специални операции“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Те са отличени за проявен висок професионализъм, инициативност и оперативно майсторство. Благодарение на техните усилия е разбита трансгранична организирана престъпна група, работила основно от Сърбия, чиято основна линия на дейност е била свързана с трафик на наркотици от Балканите към Западна Европа.

"Това е единствения отдел и институция в държавата, която прилага разследване чрез способа разследване под прикритие. Това е по-специфичното на този отдел и има високи резултати, които са по-скрити и не би следвало да стават достояние на обществото. В момента отделът има висок международен авторитет, търсени сме ежедневно от различни партньорски служби, което говори добре за нас и за ГДБОП", каза за БНР директорът на ГДБОП Калин Стоянов, който отбеляза, че все още се намират полиицаи, които да работят под прикритие.

Награди получиха Стефан Шербетов и Евелин Ангелов, двамата са разбили група за данъчни престъпления, пране на пари на територията на Пазарджик между 2017 и 2022.

След получена информация за престъпната дейност на групата и в хода на работата по случая с постановление на окръжната прокуратура разследването е възложено на двамата инспектори. В рамките на оперативната работа те разширяват конкретната информация и провеждат нужните анализи, за да се стигне до успешната реализация, проведена на 5 декември.

"Доказана е престъпната дейност на организирана група, създадена с цел данъчни измами и пране на пари. Повече не можем да кажем. Все още се изчисляват щетите, но са приблизително около 10 милиона за няколко години", каза Стефан Шербетов, който работи в МВР от 2008 година. 

На 14 август един инцидент промени реда на новинарските емисии. В 20 часа вечерта на магистрала "Тракия" настъпи пътнотранспортно произшествие със сръбски автобус, в който пътуваха 48 души, голяма част от тях - деца. Те се завръщаха към домовете си в Сърбия след ваканция на нашето Черноморие.

Д-р Антон Елкин, съдов хирург от болница „Тракия“, и д-р Христо Стефанов, практикуващ в чужбина, първи оказват помощ на сръбски граждани, пострадали при пътнотранспортното произшествие на магистрала „Тракия“.

"Изключително съм благодарен за вниманието, което получих", каза за "Хоризонт" д-р Христо Стефанов.

"Не сме единствените, които сме помогнали. Не трябва да се поддаваме на паниката при инциденти", заяви

д-р Антон Елкин.

Наградата „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“  - първо място получиха старши инспектор Венцислав Стоянов от сектор „Престъпления против личността” при Столичната дирекция на вътрешните работи. Наградата е за висок професионализъм, организация и работа, довели до разкриване, документиране и доказване на извършени тежки криминални престъпления против личността на територията на столицата

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“  - второ място получи инспектор Светослав Митев от група „Престъпления против личността“ при ОДВМР – Благоевград, доказал висок професионализъм при целенасочени оперативно-издирвателни действия по разобличаването, документирането и доказването на престъпната дейност.

На 8 март от къща в гр. Банско е извършена дръзка кражба на голяма сума пари и ценни бижута. Работата по случая започва веднага. Инспектор Светослав Митев тръгва методично по всяка следа и стига до извършителите.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“  - трето място получи младши експерт Евгени Стоянов от група „Оперативно-издирвателна дейност“ - ГПУ – София към РДГП - Аерогари при Главна дирекция „Гранична полиция“. Награждава се за доказан професионализъм, благодарение на който е прекъснат контрабанден канал, установена и документирана е цялостната незаконна дейност на групата.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022– първо място

Служителите на сектор „Оперативно противодействие на контрабандата“ при Главна дирекция „Гранична полиция“. Отличието е за постигната успешна реализация по неутрализирането на канал за нелегален внос на цигари без акцизен бандерол от Гърция.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022– второ място

Служителите от отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР – Бургас. Наградата е за проведено успешно разследване по сигнал за въоръжен грабеж и задържане на извършителите.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022– трето място

Служителите от отдел „Специален дом за временно настаняване на чужденци - Любимец“ при дирекция „Миграция“ -  Наградата им се присъжда за постигнати високи резултати, свързани с недопускането на противоправни деяния на територията на дома, за добро взаимодействие и сътрудничество с други структури на МВР, както и за доказан професионализъм при решаването на предизвикателствата, свързани с миграционния натиск.

Награди получиха Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара- и делтапланеризъм в Перник, благодарение на които Сашко бе открит невредим.

Продължилото 9 дни издирване на 12-годишния Сашко от Перник винаги ще носи спомена за несломимия дух и за обединената сила. Всички помнят денонощните усилия за издирването на детето, координирани от сформирания щаб в ОДМВР - Перник, както и радостната развръзка – намирането му от двамата планеристи.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще въведат възрастните в света на компютрите и социалните мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любопитство на младостта се събират от сдружението "Европейско развитие за село Леденик". Първите занимания са тази събота..

публикувано на 05.10.24 в 10:05

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне . Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.  Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има..

публикувано на 05.10.24 в 09:25
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09