Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Михалев: Няма напрежение в ДСБ, ГЕРБ искат да вкарат клин в ДБ

Стоян Михалев
Снимка: БГНЕС

"Нямаме вътрешно напрежение в ДСБ. Това е симулация - да изглежда, че имаме". Това заяви пред БНР депутатът от "Демократична България" Стоян Михалев, който е и член на Националното ръководство на ДСБ. 

Вчера петима членове на ДСБ поискаха оставката на председателя Атанас Атанасов. Според тях той е "воденичен камък" не само за ДСБ, но и за цялата коалиция "Демократична България".
"Това е една групичка, която не получи позициите, за които се бореше в партията. Сега търси някакъв начин, очевидно подпомагана с логистика и отвън - тя си го прави вероятно за свое лично отмъщение, но отвън ги ползват като хора, които да свършат някаква работа, ако могат нещо да навредят. Това никога досега не се е получавало", изказа мнението си Стоян Михалев в интервю за предаването "12+3".

ГЕРБ се опитват да вкарват клин между нас вътре в "Демократична България", а и между ДБ и "Продължаваме промяната", обясни той. По думите му обаче това не се отразява по никакъв начин на коалицията ДБ: 

"В изключително добри отношения сме и с "Да, България", и със "Зелено движение"". 

"Борисов падна от власт, защото ДБ взе нещата в свои ръце и направи така, че Борисов повече да не се върне на власт. Сменяха се, появяваха се други партии, но ДБ беше през цялото време в този процес. ДБ не се променя в тази посока - да възспира връщането на човека от "Банкя", който много му се услажда да разполага с общите пари на българските данъкоплатци", коментира още Стоян Михалев. 

Това уравнение им се усложни, защото се появи и "Продължаваме промяната", с които много добре си партнираме, каза депутатът и добави, че от ГЕРБ сега се опитват да вкарат втори клин.

"Очевидно за милиционерското крило в ГЕРБ ген. Атанасов е сериозна пречка, защото те си правят планове за връщане във властта. Една част от ГЕРБ много показно се държат като апостоли на Сатаната. Някаква преторианска гвардия, която трябва да пази на всяка цена Борисов и ако може да го върне обратно във властта. За това те са готови на всичко".

Как точно в този момент започнаха да говорят за тези проблеми в ДСБ, попита Стоян Михалев и добави: "Странна синхронизация на събитията". 

От ДСБ стоят твърдо зад приоритетите, представени от Христо Иванов, декларира той. 

Според него всичко се прави, за да се насаждат вътрешноелекторални настроения сред сините избиратели. 

Депутатът от ДБ смята, че идеята на ГЕРБ е да се разбие цялата протестна вълна. В момента сме в изключително трудна ситуация, защото не може да се създаде никакво управление, добави той.

Според него вероятността ДБ да получи третия мандат е 1:3. БСП и "Български възход" са другите възможности, посочи Михалев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активизираха се вулкани в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32