Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтирането ще става само от сертифицирани специалисти

Какво може да спъне кандидатстването за фотоволтаици за ток и соларни бойлери?

Очаква се процедурата да стартира през февруари. Ще се кандидатства само онлайн

Снимка: unsplash.com/RazeSolar

Шестмесечно бюрократично приключение за хората, които искат да се възползват от европейските пари за фотоволтаици – това прогнозира Балин Балинов от "Грийнпийс" - България.

Пред БНР Балинов обясни, че безвъзмездното предоставяне на пари от Плана за възстановяване за фотоволтаични системи ще става по неактуализирания закон, който затруднява поставянето им и сега.

"Липсва облекчаване на процедурите. Реално напредък в тази посока няма. Пуска се сега една процедура по ПВУ, за домакинствата, но те всъщност ще минат по старите правила за узаконяване на тези фотоволтаични системи. Това означава, че хората ще бъдат вкарани в едно приключение, което ще трае поне 6 месеца – да си набавят всички необходими документи, да минат през ЕРП, което ги обслужва, през общината, където е техният имот."

Планът предвижда отпускането на максимум 15 000 лева безвъзмездно за инсталиране на фотоволтаици в частни домове, както и до 1960 лв. за соларен бойлер.

Все повече хора ще имат интерес, смята Балинов. Според него от темата за новите енергийни мощности се интересуват както домакинства, така и общини и бизнеси.

Не се случи обаче законодателната промяна за инсталиране на мощности до 10 киловата да има само уведомителен режим, отбеляза Балин Балинов в предаването "Хоризонт до обед".

"Това е изключително важно, защото веднага след пускането на процедурата (за кандидатстване по ПВУ - бел. ред.) – около началото на февруари, очаквам много хора да "изпищят" от това, което не са очаквали да им се случи."

Кандидатстването ще бъде изцяло онлайн, а у нас все още има много хора без достъп до интернет или такива, които не са достатъчно запознати как да го направят. Затова и за някои това ще бъде облекчение, а за други ще бъде много сложно да спазят тази процедура, посочи експертът.

"Отделно човекът, който кандидатства, трябва да е собственик на жилището. То трябва да се използва за жилищни нужди и да не изпълнява стопански, бизнес или други дейности."

За да се кандидатства за поставяне на фотоволтаик на покрива на многофамилна сграда пък трябва да има разрешение от етажната собственост, уточни Балинов.

Снимка: Pixabay

Изисква се още инсталациите да бъдат поставяни от сертифицирани специалисти.  

"В интернет има и списък от близо 2 хиляди души в цяла България, които могат да поставят такива инсталации. Това е задължително условие. Друго – човек сам да намери фирма. Тук опираме отново до желанието на фирмите да сътрудничат. Някои от фирмите отговарят, че не се занимават с малки обекти. Те внасят такива соларни системи, обаче предпочитат да се занимават с по-големи обекти, от които печелят повече и не им се занимава с малки домашни обекти", подчерта Балин Балинов.

Семейството на Боряна Попова има на терасата си в блока слънчеви панели. Започнали с два панела, които покривали консумацията на един хладилник и две лампи. Отопляват се с три климатика в три помещения. Миналата зима са плащали по 105 лева за ток, макар по време на пандемията да е имало плътно обитатели на дома. "Получава се полза от около 500 лева за сезона", пресметнала е Боряна.

За да се постави подобна инсталация, не е необходимо семейството да живее само и единствено в къща, това може да се постигне и в апартамент, но балконът трябва да е голям и да е с южно, югоизточно или югозападно изложение, поясни тя.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в България: "Показваме около 20 вида от тези гигантски охлюви, основно с африкански видове, като..

публикувано на 10.09.24 в 10:40

"Грийнпийс"-България набира доброволци заради предизвикателствата на климата

"Грийнпийс"-България и Националната асоциация на доброволците в България организират отворена среща на тема: "Какво е да си доброволец по време на климатична криза".  Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията . Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 18:57

От "Деня на Земята" искат повече регулации за пластмасата, на която са изложени домашните любимци

Проблемът със замърсяването с пластмаса не е свързан само с околната среда, а и със здравето на хората и животните, сочат все повече изследвания. Микропластмаса е открита в различни човешки органи, включително в мозъка . Рисковете за здравето на хората заради микропластмасата, т.е. частици по-малки от 5 милиметра в диаметър, все още не са..

публикувано на 04.09.24 в 20:19

Васил Терзиев: Под 10% ще бъде депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка

Под 10 процента ще бъде депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка, а 90 процента ще бъдат преработвани. Това ще стане с новите договори за оползотворяване на твърдото RDF гориво, което се получава от отпадъка, каза кметът на София Васил Терзиев: "Когато споделихме за нашите планове за това да свалим депонирането от 90..

публикувано на 03.09.24 в 15:43

По планинските пътеки и туристически забележителности на Априлци

"Пътувай с " Хоризонт" този ни отвежда този път до град Априлци и по пътеките на Троянския Балкан .  На гости в новата конна база в град Априлци , която предлага и туристически атракции. Симона и Стефан стопанисват базата . Те и отглеждат коне, и предлагат туристическа услуга.  Те вземат базата под наем малко случайно, но вече имат 6 лични..

публикувано на 27.08.24 в 14:21
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38