Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградата "Алеко Константинов" получи стендъп комедията "Клуб на пороците"

Николай Гундеров : Жвеем във време, в което истинските добродетели са потиснати, а пороците са извисени

Калин Сърменов
Снимка: Личен архив

"Клуб на пороците“ е името на пиесата, която е победител в конкурса за стендъп комедия на Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Неин автор е режисьорът Николай Гундеров.

Конкурсът беше обявен преди година – за непубликувани, непоставяни и неучаствали в други подобни надпревари нови сатирични комедии.

Наградата е 1 500 лева, а Сатирата ще постави наградената пиеса през есента на 2023-та година.

"„Клуб на пороците“ ще може да се гледа на сцена „Комеди бар“ – едно сравнително ново пространство, съществуващо вече няколко години, което обаче екипа на театъра успешно разработи. Там се поставят специфични текстове, каза в "Закуска на тревата" директорът Калин Сърменов.
Сатиричен театър „Алеко Константинов“
По думите му те са постигнали целта си - да дадат  възможност на пишещите хора в Българи да разберат, че това тяхното усилие може да се превърне в професия:

"Работата с думите е сложен процес, един мой герой дори казва - за да станеш драматург, трябва да напишеш поне 20 пиеси и то една след друга и ако 21 - та стигне до премиера, трябва да си доволен. Сатиричният театър е пространство, което помага на пишещите хора да разберат могат ли да се издържат с това занимание.

Разказите отговарят на театралните изисквания, а в същото време са отворени към публиката, към времето - затова и направихме този конкурс за стендъп. Така е в Сатиричният театър - имаме своя стил и хората това са го видели.
Радвам се, че грамотата получава пиесата на Гундеров - "Клуб на пороците" - веднага се вижда, че той е започнал да мисли в емоционалната страна, която ние тук в театъра търсим", поясни още за БНР Калин Сърменов.
Николай Гундеров

Авторът на пиесата „Клуб на пороците“ Николай Гундеров казва, че това е текст за един човек, който се опитва да остане такъв. Тя е за един добър млад актьор, който има голям комичен талант и навсякъде печели публиката.

"Това е разказ за актьор, който сменя своето поприще с друго, което му е много чуждо, но остава талантлив и запазва човека в себе си. Това е история и за театъра, и за човешките отношения. Това не е пиеса за осмиване на пороците, а за оплакване на добродетелите. Защото живеем във време, в което истинските добродетели са потиснати, а пороците са извисени, разказа пред БНР Гундеров. 

"Благодаря на тригодишният ми син, че изтри 10 страници, докато пишех пиесата, което я направи по-кратка...Той ме прави много спокоен, защото когато едно тригодишно дете ти каже  - "Няма страшно" и "Сега вече ясен ли съм?", аз наистина ставам много спокоен... Багодаря и на жена си, че не искаше да я включвам като главна героиня в пиесата, защото и обясних, че става дума за комедия, не за драма, благодаря и на хората без чувство за хумор, защото те са най-смешните герои в тази пиеса", каза още в "Закуска на тревата" Николай Гундеров.


Още по темата в звуковия файл.


Николай Павлов Гундеров е роден през 1974 г. Завършва славянски филологии в Софийския университет, а след това режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Авторският му спектакъл "Леки четива" е оценен от Международната академия за изкуства в Париж и представен в редица европейски столици. За стихосбирката си "Синтаксис на грижите" е оценен като най-добър дебютант на "Южна пролет". Спектакълът му "Вернисаж" от Вацлав Хавел получава наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава взима наградата за актьорско майсторство "Ян Кречмер" на Съюза на полските актьорски асоциации.

В Сатирата е режисирал спектаклите "Пациенти & клиенти" по Марк Камолети в "Детектор на лъжата" на Василий Сигарев (Сатиричен театър, София), а също  "Мъж на верижка" от Ж. Фейдо (Жижковски театър, Прага), "Вернисаж" от Вацлав Хавел (театър "Елиадовна книховна", Прага), "Рейс" по Станислав Стратиев (НАТФИЗ, София), "Г-жа министершата" от Бранислав Нушич (Театър "Диск"”, Прага). Участва като актьор във филма на Иржи Менцел “Обслужвах английския крал”. Съосновател е на театър Trifonoff & Gunderov. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57