Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Езикът е пътят към общуването и опознаването, към човешкото докосване"

Сдружение търси подкрепа за провеждането на обучение по български език за украинци

"Хората, които идват при нас, са образовани, възпитани, с чудесна професионална квалификация и опит"

Снимка: creativeeurope.bg

Сдружение “Българска задруга” от началото на войната осъществява уроци по български за украинци. Начинанието се инициира от академия „Тесла“ и д-р Валентина Иванова, която е нейн основател.

„Преди войната, а и сега се занимаваме с извънкласни дейности, насочени към деца. Отказвахме да работим с възрастни,  но обстоятелствата се стекоха така и войната преобърна света ни. След един месец на ужас и търсене с какво може да сме полезни отворихме вратите за украинските бежанци. Решихме, че можем да им помогнем да започнат да говорят български“.

На края на втората седмица хората от Украйна ни разбират чудесно, но до проговарянето на нашия език минава много време, обясни още тя.

Държавата в момента е прекалено заета със себе си и не получаваме никаква подкрепа, посочи Валентина Иванова.

„Курсовете се провеждат с помощта на доброволци и на дарения“.

Хората, които идват при нас, са образовани, възпитани, с чудесна професионална квалификация и опит, отчете тя.

„Липсва им само възможността да се изразят на български. Знам агонията да не можеш да се изразиш“.

Ако им помогнем отново да използват знанията и уменията си, те ще са пълноценни в нашето общество, обясни Валентина Иванова.

„Никой не знае колко дълго ще се задържат тук, но през това време те няма да зависят от нас. Няма да искат държавата да им помага“.

Курсовете се провеждат вече 10 месеца, разказа тя.

„През тях минаха повече от 750 души за миналата година. В момента има 150 курсиста“.

Ние не сме специалисти в набирането на средства, посочи Валентина Иванова.

„През миналата година курсовете бяха осъществени с помощта на 19 доброволци и 19 дарители. Опитваме се да привлечем и украинската общност. Тези, които са преминали през курсовете и са си стъпили на краката да помогнат на следващите“.

Преподава се на място и онлайн, каза още тя.

„Има начално ниво, както и продължаващо обучение за хората, които са проговорили български, но все още не могат да го използват като работен език“.

В курсовете ни преподават две украинки, разказа Валентина Иванова.

„Едната живее в България от 30 години, другата я доведе войната. Цял живот е учила украинчета на български. Помага ни да направим прехода от украински към български по-лесен. Предизвикателство е да се учи нов език след определена възраст“.

Д- р Иванова обмисля създаването на курсове по програмиране за украински деца в академия „Тесла“. Дори си мисля за отварянето на филиал в Украйна някой ден.

„През лятото имахме летни курсове за украинчета. Правихме и онлайн обучение за деца от Украйна“.

Езикът е пътят към общуването и опознаването, към човешкото докосване, напомни тя. Затова в академията й не връщат желаещите да учат. Търсят подкрепа за провеждането на курсовете по български език.

„Да потърсят кампанията „Български език за три месеца“, или да намерят банковата сметка на Сдружение „Българска задруга“, което е наш гарант и основен партньор“.

Цялото интервю на Ирина Недева с д-р Валентина Иванова може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:29

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 14:41